Κίνητρα και επιδοτήσεις για την εγχώρια αγορά ανακύκλωσης

Κίνητρα και επιδοτήσεις για την εγχώρια αγορά ανακύκλωσης

Της Μαίρης Μουρελάτου

Με επιδοτήσεις και κίνητρα στην εγχώρια αγορά, βελτίωση της ποιότητας του ανακυκλούμενου υλικού αλλά και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των αγορών της Κίνας και της Ασίας που μέχρι τώρα ήταν οι βασικοί αποδέκτες της ανακύκλωσης της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στον Liberal εξέφρασε τον φόβο ότι λόγω της μη απορρόφησης των ανακυκλούμενων υλικών από τις αγορές της Κίνας και της Ασίας τον τελευταίο χρόνο, ίσως αυτά να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο, όπως μας εξήγησε ο γεν. Γραμματέας, και η μόνη λύση είναι, αφενός, να δημιουργήσουμε αγορά απορρόφησης εντός της χώρας δίνοντας κίνητρα και επιδοτήσεις για δημιουργία εγχώριας αγοράς δευτερογενών υλικών και, αφετέρου, να ανεβάσουμε την ποιότητα και να μην έχουμε προσμείξεις στο ανακυκλούμενο υλικό, καθώς η Κίνα δέχεται ακόμα υλικό ανακύκλωσης αν αυτό είναι 100% καθαρό.

Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών δεν γίνεται σήμερα καλός διαχωρισμός οπότε χρειάζεται να αλλάξουν οι προδιαγραφές και να βελτιωθεί η τεχνολογία ώστε να ανέβει η ποιότητα. «Μέσα στον επόμενο χρόνο πρέπει να έχουμε βρει τη λύση και να την έχουμε εφαρμόσει, όχι απλώς να τη σκεφτούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος μας πιέζει και οι λύσεις που θα φέρει το υπουργείο για την Ανακύκλωση πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

«Το υλικό που προκύπτει από την ανακύκλωση υπόκειται σε διεθνές εμπόριο. Αυτή τη στιγμή, η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, άρα οι αποδέκτες παγκοσμίως είναι λιγότεροι, οπότε πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε και εσωτερικά αυτά τα προϊόντα», σχολίασε ο κ. Αραβώσης.