Κινήσεις πανικού… από την Κυβέρνηση

Κινήσεις πανικού… από την Κυβέρνηση

Του Λευτέρη Αυγενάκη*

Με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρεί η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πολιτικής της «…περήφανης διαπραγμάτευσης» και της κυβερνητικής ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λίγες μέρες μετά το φιάσκο στη Βουλή με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση αναλώνεται σε κινήσεις πανικού και επικοινωνιακές κορώνες. Έτσι, διοργάνωσε, με αφορμή μάλιστα την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μια «τελετή» με τις εξαγγελίες της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γελοιοποιώντας ακόμη και τον ίδιο το θεσμό και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.   

Παράλληλα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα κοινωνικής προστασίας! Αφού οδήγησε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, αφού οδήγησε την οικονομία στην ασφυξία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και την απουσία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αφού με την αυξανόμενη φορολογία και την αύξηση του ΦΠΑ στραγγαλίζει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία, αφού με τη μείωση μισθών και συντάξεων μειώνει καθημερινά όλο και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, αφού επιβάλλει νέους δυσβάσταχτους φόρους και περικοπές ύψους 9 δις ευρώ και αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,8 δις ευρώ, αφού μόνο στον τζίρο του λιανεμπορίου παρατηρείται βουτιά της τάξεως του 8%, αφού οδηγεί τους Έλληνες πολίτες στη φτώχεια και την εξαθλίωση, η Κυβέρνηση έρχεται να εξαγγείλει μέτρα κοινωνικής προστασίας. Μέτρα γενικόλογα, δίχως συγκεκριμένες δράσεις, δίχως αντίκρισμα και, δυστυχώς, δίχως σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Τσίπρας έρχεται να ρίξει άλλη μια… πομφόλυγα, προκειμένου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης αλλού και να ασχοληθεί με το μόνο ίσως πράγμα που γνωρίζει… αυτό της επικοινωνιακής μικροκομματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα συσσωρεύονται και που το τεράστιο κόστος αυτής της παιδαριώδους και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως, ο κ. Πρωθυπουργός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συνταγματική αναθεώρηση και να χρησιμοποιήσει την κοινωνική προς την κατεύθυνση ενός πολιτικού αντιπερισπασμού από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παράλληλα, η θεσμική εκτροπή συνεχίζεται, όχι μόνο με την διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και με μια σειρά δράσεις που απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, όπως η απουσία του Πρωθυπουργού από σημαντικές συζητήσεις όπως αυτή για το Plan X,  καθώς και η πρόσφατη νομoθετική δραστηριότητα: η πληθώρα των άσχετων τροπολογιών, η ευνοιοκρατία υπέρ των κομματικών «συντρόφων», ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, η άρση της ευθύνης και της λογοδοσίας για τους φορολογικούς ελεγκτές, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι ποιες υποθέσεις θα παραγραφούν και ποιες όχι, η άρνηση πληρωμής των δικαιούχων του ΕΟΠΠΥ έως ότου ολοκληρωθεί η μηχανογράφησή του, η αυθαίρετη παρακράτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, η απ' ευθείας ανάθεση μεγάλων ποσών σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο των προσφύγων/μεταναστών με πρόσχημα έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες.

Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να επιβάλλει το κομματικό κράτος, βάλλει εναντίον του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις πανικού, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη!

 

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας