Κερδήθηκε μόνο μία μάχη, όχι ακόμα ο πόλεμος…

Κερδήθηκε μόνο μία μάχη, όχι ακόμα ο πόλεμος…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η  νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφέστατα πολύ σημαντική. Και η αυτοδυναμία που εξασφαλίζει αποτελεί αναμφίβολα, ένα ισχυρό κίνητρο για το πολιτικό σύστημα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα νέο όραμα για το μέλλον.  Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στους λαϊκιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Είναι μία μεγάλη, μία προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος της κοινής λογικής, της Ελλάδας του μόχθου και της δημιουργίας. Οι Έλληνες  ψήφισαν την πρόταση ενότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη την ρητορική  μίσους της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα από αύριο το πρωί θα ακολουθήσει έναν νέο δρόμο προοπτικής. Δίνοντας μία νέα ευκαιρία στην Νέα Δημοκρατία να ξεπεράσει τις πρακτικές του νεοελληνικού κρατισμού  και να δώσει στην ελληνική κοινωνία ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, στρατεύοντας στην προσπάθεια όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον ανήκει στο Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του. Σε ανθρώπους που αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να τρέξουν την οικονομία μπροστά, να εδραιώσουν το κράτος δικαίου, να εκσυγχρονίσουν την παιδεία και να αναβαθμίσουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας των πολιτών.

Όμως, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, όσο θα ήθελε κάποιος ο οποίος δεν βλέπει μόνο στον ορίζοντα της τετραετίας αλλά συνειδητοποιεί τα βαθύτερα προβλήματα της κοινωνίας και του πολιτεύματος.

Στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη ούτε στρατηγική ήττα ούτε και έχασε την συνοχή του. Οι ψηφοφόροι του δεν τον εγκατέλειψαν μαζικά ούτε και του έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα, διδακτικό για το πολιτικό του μέλλον. Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση ώστε να αμφισβητηθεί από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι  Έλληνες πίστεψαν μαζικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη  αλλά ταυτόχρονα ένα μέρος αυτών δεν θέλει να εγκαταλείψει τις «αρχές» και τις «αξίες» με τις οποίες γαλουχήθηκε για δεκαετίες. Είναι το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που επιμένει να επιθυμεί τον κρατισμό, που δεν θέλει να αλλάξει το κράτος, που δεν ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις και που στο τέλος δεν θέλει να εμπιστευτεί καμία νέα πολιτική εκσυγχρονισμού της χώρας.

Αν προσθέσουμε ακόμα και τα ποσοστά του ΚΚΕ , της Ελληνικής Λύσης και του «Μέρα 25» καταλαβαίνουμε ότι η εκλογική νίκη της ΝΔ ήταν πολύ σημαντική αλλά το εκλογικό σώμα δεν ένιωσε αρκετά έτοιμο ώστε να απομονώσει εντελώς τις δυνάμεις του λαικισμού, της δημαγωγίας και σε πολλές περιπτώσεις, της παράνοιας…

Κερδήθηκε όμως μία σημαντική μάχη. Μία αναμέτρηση που για πρώτη φορά ίσως, δίνει την δυνατότητα σε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση να παλέψει για την εμπέδωση των αρχών μιας σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των δημιουργών και να δώσει κίνητρα και στους υπόλοιπους να μπουν στην παραγωγή.

Είναι στο χέρι του Μητσοτάκη όχι μόνο να φέρει ανάπτυξη στη χώρα αλλά και να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

Το μέλλον της χώρας θα είναι φωτεινό, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θα αποστρέφονται τον λαικισμό και την δημαγωγία. Η ΝΔ θα πολεμήσει για αυτό. Κι αυτή ακριβώς  είναι η ελπίδα που προκύπτει από τις χθεσινές εκλογές…