Κερδίσαμε τη δίκη για τις αντικειμενικές. Ε και…

Κερδίσαμε τη δίκη για τις αντικειμενικές. Ε και…

Του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη

Τον Νοέμβριο του 2013 ξεκινήσαμε ως Δράση την μάχη για τις αντικειμενικές αξίες. Κατέθεσα προσωπικά μαζί με άλλα στελέχη της Δράσης το σχετικό αίτημα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και όταν το δημόσιο αρνήθηκε να απαντήσει καταφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον Αντιπρόεδρο της Δράσης Τάσο Αβραντίνη και τελικά χθες κερδίσαμε τελεσίδικα τη δίκη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015. «Ε και…» θα μου πείτε, το κράτος θα μειώσει τις αξίες και θα ανεβάσει τους συντελεστές. Οπότε μια τρύπα στο νερό.

Αυτό θα ίσχυε αν οι αξίες ήταν ομοιόμορφα υψηλές. Αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ισχύει. Υπάρχουν περιοχές στα κέντρα των πόλεων και αλλού που οι αξίες (οι οποίες δεν αναπροσαρμόστηκαν από το 2007), είναι παράλογα υψηλές και αλλού που για λόγους διαχρονικού πολιτικαντισμού  παραμένουν παράλογα χαμηλές (σε αγροτικές περιοχές, τουριστικά θέρετρα κ.λπ.).

Η απόφαση του ΣτΕ, την οποία κερδίσαμε, είναι σημαντική γιατί αποκαθιστά μια βασική αρχή της δικαιοσύνης και της λογικής. Ότι ο καθένας πληρώνει φόρο ανάλογα με την πραγματική αξία της περιουσίας που έχει. Άσχετα με το που κατοικεί ή που βρίσκεται η περιουσία του. Όχι όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα ανάλογα με την πολιτική ισχύ (και ενδιαφέρον) των βουλευτών του ή την ψηφοθηρία του εκάστοτε κόμματος εξουσίας. Η φάμπρικα αυτή άρχισε από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, όταν θεσπίστηκαν οι αντικειμενικές και έστιν δίκης οφθαλμός ότι θα το υποχρεωθεί να την ανατρέψει το κακέκτυπο του, ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2016.

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης θα αποκαταστήσει επίσης και την οικονομική λογική. Γιατί η πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και αντικειμενικών αξιών, αλλοίωνε και την ορθολογική κατανομή των οικονομικών πόρων. Για παράδειγμα προκάλεσε πανικό και κατάρρευση των αξιών λόγω παρανοϊκού ΕΝΦΙΑ στις περιοχές των αστικών κέντρων, ενώ διευκόλυνε, λόγω ανύπαρκτου ΕΝΦΙΑ, να μην αξιοποιούνται παραγωγικά ανενεργές εκτάσεις σε αγροτικές και τουριστικές περιοχές, όπως και ακίνητα (εξοχικά) που θα μπορούσαν να νοικιάζονται για περιόδους σε ξένους τουρίστες και τώρα κάθονται.

Πρόκειται λοιπόν για ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι για πολιτική φανφάρα, όπως αυτές των κλασικών πολιτικών κομμάτων που γνωρίζουμε. Αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και θα έχει μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό είναι άλλωστε που διαφοροποιεί τη Δράση, από τα άλλα κόμματα. Είμαστε ένα μικρό κόμμα, με μικρή πολιτική ισχύ και ελάχιστη πρόσβαση στα ΜΜΕ, αλλά είμαστε πραγματικά μεταρρυθμιστική δύναμη. Και με τα ελάχιστα μέσα που έχουμε επιτυγχάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη. Ενώ οι άλλοι, με ασύγκριτα περισσότερα μέσα, περιμένουν από τις εκάστοτε τρόικες να τους υπαγορεύσουν πως θα κυβερνήσουν τη χώρα...