Κάτω τα χέρια από τον Πολάκη. Δουλεύει για μας!

Κάτω τα χέρια από τον Πολάκη. Δουλεύει για μας!

Του Σάκη Μουμτζή

Το 1946, ο Γεώργιος Παπανδρέου επισκέφθηκε στο Λονδίνο τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄. Εκείνος ήταν προβληματισμένος γιατί δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει, στο επικείμενο δημοψήφισμα, την επάνοδο του στον θρόνο.

Ο πάντα ετοιμόλογος Γεώργιος Παπανδρέου του είπε: «μην ανησυχείτε Μεγαλειότατε. Έχετε στην Ελλάδα τον καλύτερο εκπρόσωπο»

«Ποιος είναι;» αναρωτήθηκε ο Άναξ. «Εγώ δεν όρισα εκπρόσωπο».

Και ο Γεώργιος Παπανδρέου του απάντησε πως « Εχετε το ΚΚΕ. Είναι ένα εργοστάσιο που δουλεύει επί 24ώρου βάσεως και παράγει βασιλόφρονες».

Αυτήν την στιχομυθία θυμήθηκα όταν διάβασα την αήθη επίθεση του Π.Πολάκη κατά του Στ. Κυμπορόπουλου. Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό εργάζεται για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Με τις δηλώσεις του απευθύνεται σε ένα περιορισμένο ακροατήριο με έντονα τα ψυχοπαθολογικά προβλήματα.

Συγχρόνως, προκαλεί όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

Τα όσα κατά καιρούς λέει, ο τρόπος που τα λέει και κυρίως αυτούς που στοχοποιεί – δεν πρέπει να λησμονήσουμε την επίθεση που έκανε σε εκλιπόντα δημοσιογράφο-- δεν έχουν μόνον αντίκτυπο στην προσωπική του πορεία.

Θα έλεγα, απεναντίας. Έχει το αρρωστημένο κοινό του που «φτιάχνεται» με την ρυπαρότητα των λόγων του. Κάνει όμως μεγάλη ζημία στον ήδη πολυτραυματία ΣΥΡΙΖΑ.

Το ύφος του και το περιεχόμενο των λόγων του προκαλεί αποτροπιασμό σε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθούν και διαθέτουν κάποιες ευαισθησίες. Συγχρόνως, λειτουργεί απωθητικά σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν το κόμμα του, καθώς δημιουργεί μιαν αποκρουστική εικόνα.

Για τους γεφυροποιούς τι να πω; Τους ξεφτιλίζει. Αναγκάζονται να αποδεχθούν μια συμπεριφορά που θα έπρεπε να είναι ξένη προς το επίπεδο τους. Βέβαια, όταν αποφάσιζαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν όλα τα δεδομένα, μέσα στα οποία ήταν και το «φαινόμενο Πολάκης».

Δεν τους λυπάμαι.

Ο πρωθυπουργός είχε δύο επιλογές. Ή να τον αποπέμψει, διασώζοντας από την υπόληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι μπορεί να διασωθεί, ή να του παράσχει προστασία.

Ως γνωστόν επέλεξε το δεύτερο. Προφανώς, έκρινε πως το προέχον είναι η περιφρούρηση του χώρου του και όχι η απαλλαγή του από έναν υπουργό που με την συμπεριφορά του δεν του επιτρέπει να διευρύνει τα όρια αυτού του χώρου.

Έναν μήνα πριν από την τριπλή εκλογική αναμέτρηση δεν έχει περιθώριο εσωκομματικών τριβών και αλλαγής ισορροπιών. Άλλωστε, φαίνεται πως υπάρχει πλήρης ταύτιση των προσωπικοτήτων του Α.Τσίπρα και του Π.Πολάκη.

Κάτι διόλου τιμητικό για τον πρωθυπουργό, αν και αναμενόμενο. Το καλοκαίρι συμμετείχε ενεργά, τις πρώτες ώρες, στην απόπειρα εξαπάτησης—συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι.

Εννοείται πως αυτή η, κατ΄επανάληψη, ακραία συμπεριφορά του Π.Πολάκη, που χρήζει και ψυχιατρικής μελέτης, είναι ό,τι καλύτερο για την Νέα Δημοκρατία. Δεν την αναδεικνύει μόνον ως δύναμη σοβαρότητος και μετριοπάθειας*, αλλά συγχρόνως αποκόπτει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το σώμα των ψηφοφόρων που δεν αρέσκεται σε ακρότητες.

Συνεπώς, αντί η Νέα Δημοκρατία να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Π.Πολάκη θα πρέπει να τον ανακηρύξει σε μέγα χορηγό του κόμματος στον δρόμο προς την αυτοδυναμία.

*Να υπενθυμίσω πως όταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας εκφράσθηκε, πολιτικά, με ακραίο τρόπο, διαγράφηκε πάραυτα από το κόμμα.