Κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα, με ταυτόχρονο άνοιγμα εμπορίου, Γ'Λυκείου
Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα, με ταυτόχρονο άνοιγμα εμπορίου, Γ'Λυκείου

Καμπανάκι για τη διασπορά της πανδημίας στην Αττική κρούουν οι ειδικοί, στην προσπάθεια να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που θα επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τη λειτουργία των τάξεων μόνο της 3η Λυκείου.

Το σενάριο αυτό είναι εφικτό σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει στο liberal.gr, «με click away, click in shop και μαθήματα δια ζώσης μόνο για την 3η Λυκείου, μπορούμε να κρατηθούμε σε επίπεδα κάτω από τα 1000 κρούσματα ημερησίως ως τα μέσα Απριλίου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν και λόγω των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω των εμβολιασμών. Μέχρι τότε οι εμβολιασμοί θα έχουν γίνει σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και θα προστατεύουν τόσο τους ίδιους τους εμβολιασθέντες, αλλά θα έχει ξεκινήσει να χτίζεται και η συλλογική ανοσία».

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει ο καθηγητής, η χαλάρωση που έφεραν οι γιορτές που πέρασαν, είχε τον αντίκτυπό της στα κρούσματα. Ήδη χθες, τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής ήταν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα. Σημαντική όμως ήταν και η επίδραση των πρόσθετων μέτρων που ακολούθησαν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης, αντί να ξεκινήσει η πανδημία μια νέα ανοδική πορεία.

Τα μέτρα βελτίωσαν σημαντικά τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα που εμφανίζονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η χώρα κατατάσσεται πλέον στην τρίτη από το τέλος χώρα της Ευρώπης με συχνότητα νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τα 84,2 νέα ημερήσια κρούσματα ανά 14ήμερο ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ψηλά όμως παραμένουν οι θάνατοι με 73,2 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν το αποδεκτό όριο δεν ξεπερνά τους 10 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το ποσοστό θετικότητας έχει πέσει την τελευταία εβδομάδα στο 2,8% κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό των εισαγωγών σε εντατική έχει μειωθεί κι αυτό στο 1,2 από το 1,8 που παρέμενε σταθερό από τα Χριστούγεννα μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Το άνοιγμα

Καθώς όμως στην Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, το "άνοιγμα" που επιχειρείται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στις νέες μολύνσεις, τροφοδοτώντας έτσι την αναπαραγωγή της νόσου στην κοινωνία και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, "το click away προκάλεσε μια αύξηση στη χαλάρωση των μέτρων κατά 4% στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενώ το μέτρο του click in shop, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη χαλάρωση των μέτρων κατά ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 25%, ανεβάζοντας τη συνολική χαλάρωση των μέτρων στο 5%. Παρ' όλα αυτά όμως, οι εκτιμήσεις από τους αλγορίθμους διαφοροποιούν τη συνολική κατάσταση ανάλογα με τη συμβολή του κάθε μέτρου στον περιορισμό των επαφών μας με την υπόλοιπη κοινωνία.

Έτσι, για το άνοιγμα, οι προσπάθειες τώρα αφορούν τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία, επιτρέποντας ταυτόχρονα και την λειτουργία των καταστημάτων αισθητικής, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις προτάσεις που μελετώνται, είναι ο περιορισμός του αριθμού των επισκέψεων σε καταστήματα σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος των sms. Αντίστοιχα μελετάται και ο περιορισμός στους χώρους που θα επιλέξουμε για τα ψώνια μας, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για ψώνια μόνο στην περιοχή κατοικίας, πιθανότατα σε επίπεδο δήμου. Στην πρώτη περίπτωση επιτυγχάνεται αύξηση των κοινωνικών επαφών όμως με ένα μέτρο που δεν θα αφήσει την πανδημία να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, περιορίζεται η διασπορά σημαντικά, καθώς δεν ευνοείται η χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς.

Στο μοντέλο του καθηγητή Σαρηγιάννη, μελετάται τώρα πώς θα γίνει εφικτό το άνοιγμα της εστίασης και σταδιακά και των υπολοίπων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με ημερήσιο εμβολιασμό 200.000 ατόμων, κάτι το οποίο μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες.