Καταρίνα Τσεχ: H ΕΕ να προχωρήσει χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία στο Ταμείο Ανάκαμψης

Καταρίνα Τσεχ: H ΕΕ να προχωρήσει χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Καταρίνα Τσεχ, ευρωβουλευτής του φιλελεύθερου Renew Europe (άλλοτε ALDE), από την Ουγγαρία εξέφρασε την άποψη η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα του βέτο που έχει θέσει τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αλλά και η Πολωνική κυβέρνηση οι οποίοι αρνούνται τη σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό του κράτος δικαίου. 

Συνέντευξη στον Γιάννη Μαντζίκο

- Πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την άρνηση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να δεχθούν τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το κράτος δικαίου;

Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη και ανεύθυνη στάση από τον Ορμπάν και τη Πολωνία. Κρατούν ομήρους τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το βέτο του Ορμπάν έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός οτι η σύνδεση του κράτους δικαίου με την πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΕ, απειλεί τον ίδιο και την εξουσία του.  Χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα χρήματα τις Ευρώπης για ίδιον όφελος. Όσον αφορά το αδιέξοδο, αυτο μπορεί να αρθεί αν η Ευρώπη δεν κάνει πίσω. Το πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα με τη συμμετοχή όλων των κρατών πλην Πολωνίας και Ουγγαρίας.

- Συμφωνείτε με την άποψη που λέει ότι η κατάσταση με την Πολωνία και την Ουγγαρία ως γνωστόν δεν είναι τωρινή, καθώς για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τα "στραβά μάτια;"

Ασφαλώς. Για πολλά χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και βασικά η Γερμανία έκαναν τα στραβά μάτια. Ακόμα και σήμερα μέλη του ΕΛΚ μπλοκάρουν την εκδίωξη του Ορμπάν από τους κόλπους του κόμματος για να παραμείνει το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός ότι αφήσαμε ως Ευρώπη τον Ορμπάν να κάνει οτι θέλει και να κτίσει ενα αυταρχικό καθεστώς έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως η Πολωνία να βαδίσουν στα βήματα του. 

-Ίσως να γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν φωνές στο ΕΛΚ όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν και έχουν διαχωρίσει τη θέση τους σχετικά με τον Ορμπάν.

Πράγματι, γνωρίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τις λίγες φωνές στο ΕΛΚ που έχουν μιλήσει ευθέως εναντίον του Ορμπάν, όμως στο γενικότερο πλαίσιο οι ευθύνες της μεγαλύτερης ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι διαχρονικές. 

Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία είναι κατά τη γνώμη σας ενα καμπανάκι για την Ευρώπη προκειμένου να προχωρήσει περισσότερο η ενοποίηση;

Η Ευρώπη, δεν πρέπει να κάνει πίσω σε αυτή την περίπτωση. Μόνο αν αντισταθεί σθεναρά στην Πολωνία και την Ουγγαρία θα δώσει ενα μήνυμα οτι μπορεί να προχωρήσει σε κάτι βαθύτερο ως οντότητα. Ως εκ τούτου, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι θεμέλιος λίθος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να προχωρήσει μπροστά για το καλό των εκατομμυρίων πολιτών της. Η Ευρώπη δεν κτίζεται με βέτο αλλά με συναίνεση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη όλοι μας.