Καταλαμβάνουν το κράτος, με τη βοήθεια των τροϊκανών

Καταλαμβάνουν το κράτος, με τη βοήθεια των τροϊκανών

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν μας δουλεύει ψιλό γαζί μόνο ο Τσίπρας, μας δουλεύουν κανονικά και οι τροϊκανοί. Έβγαλαν, λέει, άκυρους τους διορισμούς 22 γραμματέων υπουργείων σε σύνολο 69, διότι έγιναν με φωτογραφικές διατάξεις. Το γεγονός όμως ότι οι 69 αυτές θέσεις είναι ουσιαστικά άχρηστες για το δημόσιο, δεν το είπε κανένας από τους δανειστές στην Γεροβασίλη. Την άφησαν να κάνει παιχνίδι.

Από την αρχή της κρίσης, όλοι έλεγαν ότι βασικός υπεύθυνος της χρεωκοπίας μας είναι το ελληνικό κράτος και η απόλυτη πρόσδεση του στην πολιτική εξουσία. Μάλιστα. Και πως μας φαίνεται το γεγονός ότι οκτώ χρόνια μετά, όλα τα άλλα θέματα τα λύσαμε αλλά την βελτίωση του κράτους την αφήσαμε για μετά το τέλος των μνημονίων, ως after υποχρέωση; Κατά τη γνώμη μου, αυτό τα λέει όλα.

Τώρα κάποιοι πανηγυρίζουν διότι «αποκαλύφθηκε» η πελατειακή νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ με την ακύρωση αυτών των 22 διορισμών. Σιγά τα ωά, απαντώ εγώ. Εδώ έχουν αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερα χρόνια να κάνει όργια σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του δημοσίου, οι 22 διευθυντές τους μάραναν. Όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση των δομών του δημοσίου, φωνάζουν ότι αυτοί οι καινούριοι 69 διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς των υπουργείων δεν χρειάζονταν διόλου, εκτός αν η δουλειά ενός γραμματέα υπουργείου είναι να κάνει κομματική δουλειά μέσα στο κράτος.

Οι τροϊκανοί ξέρουν πολύ καλά ότι το ελληνικό δημόσιο είναι πηγμένο από προϊσταμένους, διευθυντές, γενικούς διευθυντές και συμβούλους. Κανονικά, αν ο καημός τους ήταν να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό κράτος, θα 'πρεπε να αντιδράσουν στην δημιουργία αυτών των θέσεων. Παρά ταύτα είπαν «ναι» στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει το κράτος και αφού χάσει την εξουσία, απλώς έβαλαν κάποιες δικλείδες τυπικής αντικειμενικότητας. Ούτε αυτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις δεν μπόρεσαν να κρατήσουν οι κρατούντες. Επίσης, οι δανειστές είπαν ένα μεγάλο «ναι» στους καθημερινούς διορισμούς με κάθε τρόπο, ώστε να υπάρχει μια στρατιά ομήρων του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα των εκλογών.

Γιατί το κάνουν; Δεν είμαι μέσα στο μυαλό τους, πάντως το κάνουν. Είτε γιατί ο Αλέξης είναι το καλό παιδί τους και του δίνουν μια ανταμοιβή, είτε διότι μας έχουν δέσει χειροπόδαρα με τα μέτρα και δεν θεωρούν την βελτίωση του κράτους προϋπόθεση για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, είτε διότι το πήραν απόφαση ότι ειδικά στο ζήτημα των πελατειακών σχέσεων η Ελλάδα δεν θ' αλλάξει ποτέ. Ούτε και στα πλαίσια των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων θ' αλλάξει κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές έχοντας πλήρη κυριαρχία σ' όλες τις δομές του κράτους, από την κορυφή ως την τελευταία υπηρεσία. Όπως και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, το δημόσιο θα είναι το μακρύ χέρι του μέσα στο εκλογικό σώμα.

Κι αν αναζητάτε ένα απλό παράδειγμα, σας το δίνω αμέσως, για να διαπιστώσετε ότι το κράτος όχι μόνο δεν συρρικνώνεται αλλά διογκώνεται και αυξάνει τις δαπάνες του. Το παλιό ΙΚΑ, με 12.000 εργαζόμενους, με την ασφάλιση, τις συντάξεις, τα ιατρεία και τα νοσοκομεία, είχε τρεις γενικούς διευθυντές. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε στην θέση του, ο ΕΦΚΑ, με 8.000 εργαζόμενους και με μόνη αρμοδιότητα την ασφάλιση, έχει επτά γενικούς διευθυντές και επτά αναπληρωτές τους. Το σύνολο δεκατέσσερις. Τόσους είχαν στην κομματική τους οργάνωση εκεί, τόσες θέσεις γενικών διευθυντών έφτιαξαν.