«Καρότο και μαστίγιο» από Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο

«Καρότο και μαστίγιο» από Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο

Η δήλωση του συμβούλου ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζεικ Σάλιβαν αναφορικά με ευρήματα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  στη Κίνα για τη προέλευση του κορονοϊού, θύμισε τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου επί εποχής Ντόναλντ Τραμπ, δείχνοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεν σκοπεύει να αποκαθηλώσει πλήρως τις πολιτικές του προκατόχου του. 

Συγκεκριμένα, ο Σάλιβαν είπε ότι η έκθεση του ΠΟΥ επιβάλλεται να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από «παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης», απηχώντας τη γραμμή του πρώην προέδρου Τραμπ, ο οποίος μάλιστα είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό για το θέμα αυτό. 

Ο Σάλιβαν σημείωσε πως ο σημερινός πρόεδρος Μπάιντεν ανέστρεψε γρήγορα την απόφαση για αποδέσμευση από τον ΠΟΥ, αλλά τόνισε πως επιβάλλεται να προστατευθεί η αξιοπιστία του οργανισμού.

Η διοίκηση Μπάιντεν παρότι δεν επικαλείται ακραίες -ενδεχομένως- απόψεις όπως τη θεωρία που διακινούσε ο Τραμπ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία, ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα, δείχνει να μην αφήνει ούτε αυτό το θέμα στη τύχη του. 

Το ζήτημα του κορονοϊού ήταν όμως το τελευταίο σε μια σειρά δηλώσεων και κινήσεων του Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της Κίνας θα είναι στη καθημερινή του ατζέντα. Όπως άλλωστε σχολίαζε το περιοδικό Economist στις 19 Νοεμβρίου «η προσέγγιση Μπάιντεν απέναντι στη Κίνα θα είναι ένα μείγμα Τραμπ και Ομπάμα». Με λίγα λόγια πρόκειται για μια πολιτική «μαστίγιο και καρότο».

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν μετά τη πρώτη συνομιλία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπινγκ «σας λέω, αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα μας συντρίψουν» είπε αναφερόμενος στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και τον σιδηρόδρομο.

Πριν το τηλεφώνημα με τον Σι, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση στο Πεντάγωνο μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί απέναντι στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπ' αριθμόν 1 στρατηγικό τους αντίπαλο.

«Αυτή η ομάδα εργασίας θα δουλέψει γρήγορα για να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε μια σταθερή κατεύθυνση σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο.

«Αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από το σύνολο της κυβέρνησης, συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και ισχυρές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Ο στόχος είναι να καθοριστεί η απαραίτητη στρατιωτική στάση στον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστούν οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, να αναπτυχθεί η συνεργασία με τους συμμάχους αλλά και να καθοριστεί το είδος των σχέσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν με τον κινεζικό στρατό ή ακόμη το είδος του εξοπλισμού που πρέπει να αναπτυχθεί ή όχι.

Αντίθετα όμως με τον Τραμπ που δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κινήσεις της Κίνας στην Νοτιοανατολική Ασία, ο Μπάιντεν φρόντισε να στείλει με τις κυρώσεις που επέβαλε στη χούντα της Μιανμάρ, ένα συμβολικό αλλά σημαντικό μήνυμα: ότι υπάρχει πια... «ένας νέος σερίφης στη πόλη» με τον οποίο θα πρέπει να το Πεκίνο να συμμορφωθεί.