Κάποιες σκέψεις για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Από το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση αποτιμούμε τις απόπειρές του να ανασυγκροτηθεί κρίνοντας τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις. 'Ομως, το βασικό του πρόβλημα παραμένει ότι τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε και τα τρία που πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει αποτύχει να ριζώσει στην κοινωνία: οι τοπικές του οργανώσεις είναι ανύπαρκτες και οι επιδόσεις του σε όσες εκλογές έχουν γίνει σε μαζικά συνδικαλιστικά όργανα από το 2019 ήταν πάρα πολύ κακές. 

Ο θόρυβος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να δημιουργεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν καταγράφεται ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε στους κοινωνικούς χώρους που μετριέται η κοινωνική απήχηση κάθε κόμματος.

Οι χθεσινές εκλογές λοιπόν με τον ένα υποψήφιο πρέπει να ερμηνευθούν ως μια επιχείρηση ανασυγκρότησης μέσα από την ίδια την κοινωνία κι από την πολλαπλώς προβληματική διαδικασία της «ανοιχτής κάλπης», πολλώ μάλλον δε όταν το πρόσφατο συνέδριό του σχολιάστηκε μάλλον αρνητικά κι από τους ίδιους τους συνέδρους, ενώ οι εικόνες που «έβγαλε» μόνο κολακευτικές δεν ήταν. 

Αν και η προσέλευση στις χθεσινές εκλογές είναι ένας δείκτης για το πόσο ελκυστικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, στην πραγματικότητα μένει να δούμε εάν η τελετουργία των ανοιχτών διαδικασιών, όπως αυτή που έκανε και το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα, θα καταφέρει να μετουσιωθεί σε μηχανισμό ικανό να υπηρετήσει τις ανάγκες ενός κομματικού συστήματος.

Πολύς ο λόγος που έγινε και για τη συμμετοχή των 15χρονων στη διαδικασία. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ ας μην κάνουν το λάθος να απαξιώσουν την απόφαση αυτή ως άλλη μια γραφικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εντάξει στις κομματικές λίστες τα 15χρονα για να τα βομβαρδίζει στη συνέχεια με email, τηλεφωνήματα, SMS. Ανοιχτές διαδικασίες μεν, σταλινικές μέθοδοι δε.

Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε να σχολιάσουμε τον τρόπο που ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική που δέχτηκε για την απόφασή του να προσκαλέσει τους 15χρονους να συμμετέχουν στη διαδικασία. Ως επιχείρημα «σπίναραν» την άποψη ότι αφού η ερωτική συνεύρεση με ένα 15χρονο είναι νόμιμη τότε δεν υπάρχει πρόβλημα αυτός να συμμετέχει σε ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες κόμματος. 

Στη συντριπτική μας πλειοψηφία οι ενήλικες εάν και «επιτρέπεται», ούτε που μας περνάει από το μυαλό να συνευρεθούμε με εφήβους. Δεν το κάνουμε εάν και μπορούμε για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Κι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας είπαν ότι αφού μπορούμε να συνευρισκόμαστε με 15χρονους ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα εάν το κάνουμε; Εντυπωσιακό επιχείρημα.

Τις περισσότερες φορές βρίσκουμε αρκετά σκληρά τα hashtags που σπινάρουν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας στα ΜΚΔ. Όμως, ο χαρακτηρισμός της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει με πονηριά στις κομματικές του λίστες εφήβους για να τους βομβαρδίζει στη συνέχεια με τα μηνύματά του θυμίζει όντως #παιδομάζωμα. Αυτό το πέτυχαν διάνα.

Ο μόνος τρόπος αντίδρασης για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι βέβαια να επιχειρήσουν να συναγωνιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νόμιμες πλην όμως προβληματικές πρακτικές αλλά να συμφωνήσουν να προχωρήσουν από κοινού, τολμηρά και γρήγορα σε ρηξικέλευθες  μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των κομματικών νεολαιών στα Πανεπιστήμια και η εκλογή των αντιπροσώπων των φοιτητών μέσα από κοινά ψηφοδέλτια. Αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε.