Κανονικό αριστερό «δούλεμα» με το… καρτέλ στην Ενέργεια!

Η μεγάλη «αποκάλυψη» έγινε από τον σύντροφο Φίλη, ο οποίος «έδωσε» στον λαό τα ονόματα που απαρτίζουν το καρτέλ στην ενέργεια. Ήρωας ο Νίκος! Ανάφερε, απλά, όλους τους πρωταγωνιστές στην αγορά ενέργειας. Είπε, με άλλα λόγια, ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια δεν φταίει ο σύντροφος Βλαδίμηρος. Δεν φταίνε οι σύντροφοι που όργωναν τις βουνοκορφές για να εμποδίσουν τις ανεμογεννήτριες. Φταίνε οι … καπιταλιστές που παράγουν ρεύμα! Μιλάμε για κανονικό αριστερό «δούλεμα».

Και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, κρύβοντας τους πραγματικά ενόχους για την ακρίβεια στην ενέργεια και ταυτόχρονα μοίρασε ταξικό μίσος στο κοινό που είναι κουρασμένο από τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική απάτη. Κατηγορούν ως υπαίτιους τους επιχειρηματίες. Επιστρέφουν, δηλαδή, στο γνωστό ρεπερτόριο ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε: «Να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους για το καρτέλ στην ενέργεια: Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης, Μυτιληναίος, ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ». Και βγήκαν οι σύντροφοι και είπαν ότι ο Νίκος Φίλης έδωσε … ονόματα και διευθύνσεις. Προφανώς είχε πάρει τη λίστα με τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρεύματος στη χώρα. Ομοίως μπορεί να πάρει τη λίστα με τις τράπεζες και να τις κατηγορήσει για καρτέλ, τις εταιρείες παραγωγής παγωτού κ.ά.

Από τη λίστα του κ. Φίλη, όμως, λείπει ένας σπουδαίος παραγωγός ρεύματος, από τους μεγαλύτερους στη χώρα: Η Ελλάκτωρ, η οποία διοικείται από το ολλανδικό fund Reggeborgh, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάκτωρ είχε εξαιρεθεί από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Αττική Οδό. Μάλλον θα είναι τυχαίο…

Επιστροφή στο θέμα μας! Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η τοποθέτηση του κ. Φίλη είναι έξυπνη. Από τη μία δίνει τροφή στις αριστερές ψυχούλες, ρίχνοντας το φταίξιμο για την ακρίβεια στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες και από την άλλη αποφεύγει μια συζήτηση ουσίας για τις ευθύνες του «κινήματος» κατά των ανεμογεννητριών και των ευγενών χορηγών του, του καθεστώτος Πούτιν.

Είναι σαν να γίνεται μία ληστεία, να πιάνονται στα πράσα οι ληστές και κάποιοι να αρχίζουν να φωνάζουν ότι για όλα φταίνε οι τραπεζίτες που δεν μοιράζουν τα λεφτά στον λαό! Αν δεν είναι ηλίθιοι, είναι σίγουρα «στημένοι».

Ο κ. Φίλης απέφυγε με αυτό τον τρόπο να μπει σε μια διαδικασία αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες της αριστεράς στο σαμποτάρισμα των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, προτιμώντας να κατηγορήσει τους επιχειρηματίες του χώρου! Λες και είναι ευθύνη των επιχειρηματιών το ότι στην Ελλάδα χρειάζονται περισσότερα από δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση ενός αιολικού πάρκου. Πάλι καλά που δεν κατηγόρησε το … «καρτέλ της ενέργειας» για τον πόλεμο στην Ουκρανία! Είναι ικανοί στο τέλος να το πουν κι αυτό!

Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της σε ρεύμα από τις ΑΠΕ. Θα μπορούσε. Αλλά δεν συμβαίνει έτσι. Κάθε φορά, λοιπόν, που έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος στο σπίτι, χρειάζεται να θυμόμαστε πόσο αφελείς ήμασταν που πιστέψαμε τα παιδιά που «αγωνιζόντουσαν» κατά της … οπτικής ρύπανσης των ανεμογεννητριών. Ή για να μην διαταραχθεί η ομαλή αναπαραγωγή της κατσίκας. Και καταλαβαίνουμε γιατί το «κίνημα» αυτό έτυχε ιδιαίτερης συμπάθειας σε όλη την Ευρώπη από τους πουτινιστές. «Συμπάθειας» στην καλύτερη, πάντοτε, των περιπτώσεων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να βρει λύσεις. Και απ’ ότι φαίνεται θα βρει. Και ευτυχώς που δεν είναι κυβέρνηση ο κ. Φίλης. Διότι η μόνη «πρόταση» που έχει η Αριστερά για την οποιαδήποτε κρίση είναι ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός. Έτερο ουδέν…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]