Καλομελέτα κι έρχεται

Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία; Κυβέρνηση ψάχνουν και κυβέρνηση δεν βρίσκουν. Κάντε μια προβολή στην Ελλάδα καλού - κακού, έτσι για να 'χουμε να λέμε. Ψήφιζαν κατά βούληση, κατά το θυμικό τους οι Φραντσέζοι κι ας ήταν αυτοί που θεμελίωσαν την αστική δημοκρατία στον πλανήτη. Κεντρώα ψήφισαν στις προεδρικές, ακροαριστερά στις πρώτες βουλευτικές, ακροδεξιά στις δεύτερες. Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει οι Γάλλοι, τώρα αναζητούν τρόπο να κυβερνηθούν και τρόπος δεν υπάρχει. Ε, καλομελετάτε κι έρχεται και προς τα δω το μπάχαλο.

Ο Μητσοτάκης αναζητά τρόπο να κυβερνήσει αυτοδύναμα εν μέσω απλής αναλογικής και διεθνούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Είναι σαν να πασχίζει κάποιος να πιει ανέμελα το τσάι του στο ύπαιθρο, ενώ γύρω του έχει ξεσπάσει τροπικός κυκλώνας, σεισμός και τσουνάμι μαζί. Για τα οποία φαινόμενα μάλιστα κατηγορείται ότι τα δημιούργησε ή ότι δεν μπόρεσε να τα αποτρέψει εξασφαλίζοντας για όλους μας γαλήνη και λιακάδα.

Τι έχει απέναντι του; Έναν Τσίπρα που είναι πιο τοξικός κι από δηλητήριο οχιάς, ο οποίος ενώ ξέρει ότι θα χάσει γυρίζει στις ρούγες και λέει ότι θα σχηματίσει προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση. Αλλά μόλις βγει κανένας δικός του και πει με ποιους θα κάνουν αυτή τη συμμαχική κυβέρνηση, όπως ο Τσακαλώτος είπε για τον Βαρουφάκη, πέφτει ο Τσίπρας να τον φάει διότι υπονομεύει την ιδέα της προοδευτικής κυβέρνησης. Βγαίνει άκρη;

Έχει απέναντί του κι έναν Ανδρουλάκη που ενώ είναι τρίτος διακηρύττει ότι θα φτιάξει δική του σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που για πρωθυπουργό δεν θα 'χει ούτε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ούτε τον αρχηγό του δεύτερου. Ο Ανδρουλάκης θα τον ορίσει, ενώ είναι τρίτος με καθοδική τάση. Ως και ο Βαρουφάκης έσκασε μύτη και είπε ότι για να μπει σε συμμαχική κυβέρνηση πρέπει να γίνει προεκλογική συνεννόηση, το μετεκλογικό - λέει - αλισβερίσι δεν τον αφορά.

Έχουμε κι έναν Κουτσούμπα που - σταθερός διαχρονικά αυτός - προτιμά να δει το ελληνικό σύμπαν να καταρρέει, παρά να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα. Κι ένας Βελόπουλος στην άκρη, που έτσι και πάθει τίποτα η Ζαχάροβα εκεί ψηλά στη Μόσχα, άνετα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση της και μάλιστα να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα την κερδίσει. Να στηριχτεί κυβερνητικό σχήμα πάνω του και μετά να πάει ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε ή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να συζητήσουν το Ουκρανικό. Με ανοικτές αγκάλες θα μας υποδεχτούν!

Και με αυτούς τους συσχετισμούς, πάμε για μονές, διπλές και τριπλές εκλογές. Με διερευνητικές στο ενδιάμεσο για να τα βρουν κάποιοι μεταξύ τους και να κυβερνηθεί ο τόπος. Ευκολότερα θα συνενώσει κανείς λιοντάρια με γαζέλες σε ενιαίο κοπάδι, παρά αυτούς αναμεταξύ τους, όποια σύνθεση κι αν επιλέξει. Κατά τα λοιπά, κοιτάμε προς Γαλλία μεριά και απορούμε με την ανευθυνότητα του πολιτικού της προσωπικού.

Καλά, καλά, θα τα ξαναπούμε την επομένη των πρώτων μας εκλογών. Θα φρίξουμε, να το ξέρετε.