Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 13:00
Το γεγονός, κύριε Πρόεδρε, ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την παρουσία σας δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Ανάλογα ποσοστά είχαν στην αρχή και οι Παπανδρέου – Τσίπρας. Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε την αποδοχή με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε, επίσης, το ωσαννά του κόσμου, επειδή υποσχέθηκε ότι θα έσβηνε το χρέος της χώρας και θα εξαφάνιζε την κρίση και τα μνημόνια με έναν Νόμο και ένα Άρθρο. Στη δική σας περίπτωση υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!

Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, 13:00
Ο Μαουρίσιο Μάκρι έχασε τις εκλογές στην Αργεντινή και οι λαϊκιστές επέστρεψαν στην εξουσία. Η έναρξη της πρωθυπουργικής καριέρας του Μαουρίσιο, κύριε Πρόεδρε, έχει πολλές ομοιότητες με τη δική σας. Ανατριχιαστικές ομοιότητες. Εσείς όμως έχετε την πολυτέλεια να ακολουθείτε. Μπορείτε, λοιπόν, να μελετήσετε την πορεία του φιλελεύθερου Μάκρι και να αντλήσετε διδάγματα από την ήττα του. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Αυτό είναι αλήθεια. Ο,τι συνέβη στην Αργεντινή δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Χτίζουν καριέρα με ακροδεξιά ατζέντα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, 13:00
Η ακροδεξιά ατζέντα, κύριε Πρόεδρε, είναι αρκετά ελκυστική για πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι με αυτή ανά χείρας έχουν πιθανότητες να κερδίσουν ψήφους ή ακόμη και ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχει κάτι που μπορείτε σίγουρα να κάνετε! Να κόψετε τον αέρα όσων μέσα στο κόμμα σας νομίζουν ότι η Ν.Δ., που στάθηκε όρθια απέναντι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα διαδεχτεί στο πάλκο του λαϊκισμού το χρεοκοπημένο πολιτικά κόμμα του κ. Καμμένου. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Χτίζουν καριέρα με ακροδεξιά ατζέντα

Περί εθνικής άμυνας

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 13:00
Χωρίς σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, κύριε Πρόεδρε, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Σε αντίθεση με ό,τι λένε στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, η θάλασσα έχει σύνορα, οι γείτονές μας δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά στον πλανήτη και η Ευρώπη έχει εξαντλήσει μέχρι σήμερα την ευαισθησία της στα τεκταινόμενα βορειότερα των ιταλοελβετικών συνόρων. Η χρησιμότητα του στρατού δεν είναι πολλαπλή. Ο στρατός δεν εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια, όπως μας έλεγε ο Πάνος Καμμένος. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Περί εθνικής άμυνας

Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 13:00
Όλα πάνε καλά! Εξαιρετικά, κύριε Πρόεδρε! Το 60% του ελληνικού λαού είναι θετικό απέναντι στη διακυβέρνησή σας, οι ξένοι οίκοι δίνουν εύσημα στην πολιτική σας, τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να στηρίζουν τις επιλογές σας. Άρα; Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι σύμβουλοί σας λένε ότι όλα πάνε καλά, ότι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για κάτι. Ότι έχετε τους αντιπάλους σας στο τσεπάκι και ότι βρίσκεστε στην αρχή μιας μακριάς και νικηφόρας πορείας. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Φωνάξτε τον Άδωνι και τον Πιερρακάκη και αρχίστε να σπάτε αυγά!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 13:00
Συχνά, κύριε Πρόεδρε, προτείνουμε εύκολες λύσεις, υποτιμώντας έτσι το γεγονός ότι αυτά τα αυτονόητα τα έχουν επισημάνει άλλοι, νωρίτερα από εμάς. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα, πολλές φορές, δεν βρίσκεται στη δήθεν απουσία προτάσεων, αλλά στην αδυναμία της εφαρμογής τους. Ο αναγνώστης μας Σ.Π., για παράδειγμα, μας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι στην Ελλάδα δεν ξοδεύουμε πόρους για την έρευνα, αλλά ότι οι έρευνες αυτές στο τέλος δεν έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Φωνάξτε τον Άδωνι και τον Πιερρακάκη και αρχίστε να σπάτε αυγά!

Να αντιγράψουμε τους Ισραηλινούς

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Ένας από τους λαούς που πάντοτε θαύμαζα, κύριε Πρόεδρε, είναι οι Ισραηλινοί. Είναι λίγοι σαν κι εμάς, ταλαιπωρημένοι περισσότερο από εμάς και με νοοτροπία πολύ διαφορετική από εμάς. Αυτό το τελευταίο δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί όλοι να μοιάζουν σε όλα. Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής, η διαφορετικότητα. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει πολλά σε σύγκριση μ\\' εμάς, αν και είχαν βρεθεί κι εκείνοι στο χάος της οικονομικής κρίσης το 1980. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Να αντιγράψουμε τους Ισραηλινούς

Δεν πάει άλλο...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, κύριε Πρόεδρε, νοσεί και μάλιστα βαθιά. Αλλά αυτά είναι γνωστά πράγματα. Η νόσος έχει διαγνωστεί εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι για ποιο λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε τόσο πολλά σε ένα άρρωστο πράγμα. Διότι υποτίθεται ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι της δημοκρατίας και της προόδου. Ποια πρόοδος, άραγε, ορίζει ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση είναι υποχρεωμένη να ξοδεύει μυθικά ποσά για να χρηματοδοτήσει το πρωτάθλημα της Α\\' και της Β\\' Εθνικής; Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Δεν πάει άλλο...

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Η κυβέρνησή σας, κύριε Πρόεδρε, έχει ως πρωτεύοντα στόχο την ανάπτυξη. Και κινείται με ταχύτητα στο κομμάτι αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν καλόπιστες παρατηρήσεις από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων. Ο Ν.Τζ. είναι ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας, που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης λόγω των οφειλών που είχε το Δημόσιο προς την επιχείρησή του. Δώστε στον κ. Σταϊκούρα και στον κ. Γεωργιάδη να διαβάσουν την επιστολή του. Διότι ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις λεπτομέρειες. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Τα δύο λάθη της Ν.Δ.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Ο ρεβανσισμός, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι στοιχείο μιας κοινωνίας που θέλει να πιστεύει ότι είναι προοδευτική. Είναι χαρακτηριστικό άλλων, παλαιότερων εποχών. Ο έλεγχος των πεπραγμένων μιας κυβέρνησης, όμως, δεν είναι πράξη εκδίκησης. Αποτελεί καθήκον στην ίδια τη Δημοκρατία. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται η αίσθηση ότι μια κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα και με άλλοθι τη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη και οι κυβερνήσεις, πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο που προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Τα δύο λάθη της Ν.Δ.

Δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά μια μορφή εξελιγμένης φεουδαρχίας

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει εθνική αστική τάξη. Αυτά είναι γνωστά πράγματα, έχει αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Του ιδίου του διέφυγε, βέβαια, ότι με την πολιτική των προβληματικών επιχειρήσεων «σκότωσε» τα τελευταία απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας και μαζί και τους τελευταίους των επίδοξων ηγετών μιας νέας κάστας επιχειρηματιών που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε αυτό που λέμε εθνική αστική τάξη. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά μια μορφή εξελιγμένης φεουδαρχίας

Έχουμε μπροστά μας άλλες 1.360 ημέρες!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Κύριε Πρόεδρε, δεν ήθελα να σας γράψω στην 100ή ημέρα της διακυβερνήσεώς σας, ακριβώς στην επέτειο, δηλαδή, για τα όσα συνέβησαν τις πρώτες αυτές εκατό ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπα να αφήσω να περάσουν μια -δυο μέρες. Για να δούμε το «γεγονός» με μεγαλύτερη διαύγεια. Εξ αποστάσεως, που λένε. Τέλος πάντων, όχι εν θερμώ.. Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Με άλλα λόγια, όπως πέρασαν οι πρώτες εκατό ημέρες θα περάσει και ο πρώτος χρόνος και η πρώτη τετραετία. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Έχουμε μπροστά μας άλλες 1.360 ημέρες!

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν διακριθεί στα έδρανα της Βουλής

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Κύριε Πρόεδρε, έχετε συγκεντρώσει γύρω σας αξιόλογους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δρέψει δάφνες στο πεδίο των μαχών της ενημέρωσης. Με κάποιους εξ αυτών, μάλιστα, έχω συνεργαστεί και με κάποιους άλλους το επιδίωξα. Θα ήθελα να σας πω ότι αν ανοίγατε εφημερίδα ή τηλεοπτικό σταθμό, θα ξεκινούσατε με ένα καλό δυναμικό. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορώ να κατανοήσω ποια είναι η γενικότερη συνεισφορά του δημοσιογραφικού κόσμου στην πολιτική όταν αλλάζει στρατόπεδο και περνά στις τάξεις της εξουσίας. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν διακριθεί στα έδρανα της Βουλής

Το ξανθό γένος δεν ομιλεί την ελληνικήν…

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Μία από τις μεγαλύτερες πλάνες του Ελληνισμού, κύριε Πρόεδρε, υπήρξε η βεβαιότητα ότι οι ομόθρησκοι Ρώσοι θα μας έσωζαν από τον οθωμανικό ζυγό. Κι ενώ η πλάνη αυτή «πληρώθηκε» αρκετές φορές με αίμα, επιμείναμε μέχρι τις ημέρες μας να πιστεύουμε για έναν ακατανόητο, μεταφυσικό λόγο ότι το ξανθό γένος θα ξεπληρώσει κάποια στιγμή το χρέος του. Ακόμη και σήμερα! Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Το ξανθό γένος δεν ομιλεί την ελληνικήν…

Μάθετε στον κόσμο να ψαρεύει!

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Ακούω, κύριε Πρόεδρε, ότι σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε 200 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα έκτακτο (ή και μόνιμο) επίδομα προς τους οικονομικά αδύναμους. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για χρήματα που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων. Κάποιοι υπουργοί σας ίσως πιστεύουν ότι μ\\' αυτό τον τρόπο θα χτίσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Ευσεβείς πόθοι. Η κυβέρνησή σας θα κριθεί για τη δυνατότητά της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον γίνονται τα πράγματα και όχι για να επαναλάβει αδιέξοδες πρακτικές. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Μάθετε στον κόσμο να ψαρεύει!

Γιατί μισούν τα παιδιά μας...

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Θα ήθελα να γνώριζα, κύριε Πρόεδρε, τι είπατε στον κ. Τσίπρα, στην προσπάθειά σας να τον πείσετε για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Πώς είναι δυνατόν ένας πολιτικός αρχηγός να αρνείται το δικαίωμα Ελλήνων, εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Τι ακριβώς σας απάντησε, πώς αιτιολόγησε το γεγονός ότι γύρισε την πλάτη του στους νέους και τις νέες που εγκατέλειψαν την χώρα λόγω της κρίσης. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Γιατί μισούν τα παιδιά μας...

Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη οικονομική ελευθερία

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Η προοπτική και μόνο μιας φιλελεύθερης διακυβέρνησης οδήγησε τους επενδυτές να πληρώσουν για να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο! Έγινε, κύριε Πρόεδρε, αυτό που έλεγε ο Αλέξης το 2015: Μας παρακαλάνε να μας δανείσουν. Φυσικά, άλλο εννοούσε ο κ. Τσίπρας και άλλο συνέβη. Και σε κάθε περίπτωση, ό,τι τελικώς συνέβη, συνέβη επί των δικών σας και όχι επί των δικών του ημερών. Αυτή ήταν μία και μόνο γεύση από τον πλούσιο μπουφέ των αγορών. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη οικονομική ελευθερία

Δεν είναι ανάγκη να μας κάνει πόλεμο η Τουρκία...

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Το 2050, σε 30 χρόνια, η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, θα είναι μια γερασμένη χώρα. Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013, στα 8,3-10 εκατομμύρια το 2050. Και από αυτούς, ένας στους τρεις θα είναι άνω των 65 ετών! Κι από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα είναι το 2050 μία χώρα με 100 εκατομμύρια κατοίκους και με τη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι νέοι άνθρωποι. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Δεν είναι ανάγκη να μας κάνει πόλεμο η Τουρκία...

Γιατί ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι ο δικός μας Πρόεδρος

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Μπορεί ο Προκόπης Παυλόπουλος να συσπειρώσει τους Έλληνες σε μία κρίσιμη περίοδο; Νομίζουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι προφανής: Αν ο κ. Παυλόπουλος ήταν ικανός για έναν τέτοιο ρόλο, τον ενωτικό και τα λοιπά, θα μας το είχε ήδη δείξει. Αντίθετα, ο κ. Παυλόπουλος φρόντισε να τοποθετηθεί νωρίς νωρίς ως εχθρός του φιλελεύθερου χώρου, ανακαλύπτοντας το φανταστικό τέρας του Μινώταυρου του νεοφιλελευθερισμού. Να μας συγχωρείτε. Αλλά δικός μας Πρόεδρος δεν θα γίνει. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Γιατί ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι ο δικός μας Πρόεδρος

Η μάχη υπουργών και τεχνοκρατών

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάποιος και τι τελικά είναι ικανός να κάνει στη σφαίρα των κοινών. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να είναι άριστος στο μάθημά του, αλλά παντελώς ανίκανος να μπορέσει να διαχειριστεί μια δημόσια υπόθεση. Αλλά κι ένας τεχνοκράτης! Μπορεί να γνωρίζει τη λύση ενός θέματος, αλλά να μην μπορεί να πείσει την κοινωνία. Είναι μεγάλη τέχνη η πολιτική και δυστυχώς δεν την κατέχουν όλοι. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Η μάχη υπουργών και τεχνοκρατών