Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Καλέστε τους στο Μαξίμου!

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Έρχονται πολλές επιστολές για τη στήλη. Πολλοί άνθρωποι, κύριε Πρόεδρε, θέλουν να σας μιλήσουν και να τους ακούσετε. Πραγματικοί αγωνιστές της καθημερινότητας. Σας πληροφορώ ότι οι άνθρωποι αυτοί σας γράφουν το καλύτερο ρεπορτάζ. Έχουν τις πιο έγκυρες πληροφορίες. Για το τι περιμένει ο κόσμος από εσάς, για το τι πρέπει να προσέξετε. Δεν θα ήταν κακή ιδέα το γραφείο σας να επιλέγει κάθε εβδομάδα 5-10 απλούς ανθρώπους για να σας μιλήσουν στο Μαξίμου. Θα είναι μία χρήσιμη συνάντηση. Θα την περιμένετε κάθε εβδομάδα πώς και πώς. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Καλέστε τους στο Μαξίμου!

Τα αυτόνομα δουκάτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Θα σας έχουν πει, κύριε Πρόεδρε, ότι οι έρευνες δείχνουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαφθοράς. Ξοδεύονται χρήματα και δεν παράγεται έργο. Είναι φανερό ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σ' αυτό τον τομέα και στον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών των δήμων. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα σώμα ελεγκτών που θα εξέταζε διαρκώς τα οικονομικά των δήμων και των περιφερειών. Και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα. Έτσι ώστε οι πολίτες να μαθαίνουν πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται οι φόροι τους. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Τα αυτόνομα δουκάτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ζήτω τα μετρητά, κάτω οι φόροι!

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η κατάργηση των μετρητών βλάπτει σοβαρά την ελευθερία στις συναλλαγές. Ο πολίτης παύει να μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τα χρήματά του, αφού κάθε συναλλαγή αποκαλύπτει πολύτιμα στοιχεία στο κράτος για την προσωπικότητά του και τις συνήθειές του. «Ναι», λένε κάποιοι. «Αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι και ακόμη αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί η φοροδιαφυγή». Η απάντηση είναι ότι με το κράτος όλοι θα πρέπει πάντα να φοβούνται. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Ζήτω τα μετρητά, κάτω οι φόροι!

Ανοιχτός πόλεμος με την τρομοκρατία

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Η σύλληψη των μελών της «17 Νοέμβρη» δεν έκλεισε το κεφάλαιο τρομοκρατία. Αυτό το γνωρίζαμε, κύριε Πρόεδρε, από τότε που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Ξηρού. Το πρόβλημα είναι ότι η τρομοκρατία σήκωσε και πάλι κεφάλι τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την υπερβολική ανοχή της κυβέρνησης Τσίπρα προς φαινόμενα τύπου... «λαϊκών αγωνιστών». Μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να καταργήσουν την προοπτική των φυλακών υψίστης ασφαλείας και να στείλουν... αντιπροσωπεία να συζητήσει στη φυλακή με τους τρομοκράτες. Απίστευτα πράγματα... Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Ανοιχτός πόλεμος με την τρομοκρατία

Λεφτά υπάρχουν!

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Τον περασμένο Μάιο, κύριε Πρόεδρε, επρόκειτο να υπογραφεί μια συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τις φαρμακοβιομηχανίες για έκπτωση στις τιμές των φαρμάκων για την ηπατίτιδα. Έγιναν, όμως, εκλογές και έκτοτε η υπογραφή αγνοείται. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει το 2019 50 εκατ. ευρώ περισσότερα!. Αυτή είναι η μία ιστορία που σας έχω για σήμερα. Η δεύτερη έχει να κάνει με μία... σύμπτωση. Η Κέρκυρα και το Αίγιο θέλουν να στείλουν τα σκουπίδια τους στην Κοζάνη. Όχι δίπλα τους, αλλά στην άλλη άκρη του κόσμου. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Λεφτά υπάρχουν!

Χρειάζεται να... ανακατευτεί η τράπουλα!

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Τα πράγματα σε αυτή τη χώρα, κύριε Πρόεδρε, είναι σε έναν βαθμό δεδομένα. Πέντε - δέκα οικογένειες, δύο - τρεις μεγάλοι παίκτες, δύο συστήματα εξουσίας. Και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που αναπτυσσόταν μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολιτικής και οικονομική ζωής, στήνονταν και τα αντίστοιχα σκηνικά. Αλλά οι ηθοποιοί ήσαν ίδιοι, άλλαζαν ίσως οι ρόλοι. Τα νέα τζάκια του Παπανδρέου πρωταγωνίστησαν και στον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, για να συμβιβαστούν στη συνέχεια με το αίτημα για την… ανασύσταση του κράτους και ούτω καθεξής. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Χρειάζεται να... ανακατευτεί η τράπουλα!

Πολύ φοβάμαι, κύριε Μαυρίδη, ότι το αίτημα θα απορριφθεί από το Δ.Σ…

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Θα σας πω μια ιστορία, κύριε Πρόεδρε. Απ’ αυτές που είχα υποσχεθεί να γράψω σε ένα βιβλίο, για να το δημοσιεύσουν οι κληρονόμοι μου μετά θάνατον. Μεγάλη ιδέα, θα πείτε, έχει αυτός ο άνθρωπος για τον εαυτό του. Που νομίζει ότι θα βγάλει απομνημονεύματα και θα έχουν και ενδιαφέρον. Η αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι αυτή είναι μία απειλή που επαναλαμβάνω διαρκώς προς τον εαυτό μου. Ότι θα γράψω ιστορίες. Αν θα είναι ενδιαφέρουσες; Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Πολύ φοβάμαι, κύριε Μαυρίδη, ότι το αίτημα θα απορριφθεί από το Δ.Σ…

Με τα μικρά, τα καθημερινά!

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019, 12:00
H εξουσία, κύριε πρόεδρε, πρέπει να ασχολείται με τα μικρά, τα καθημερινά πράγματα. Με αυτά που αγγίζουν τον πολίτη. Οι μάχες της πολιτικής κερδίζονται στο πεζοδρόμιο. Όχι σε πορείες και πικετοφορίες. Αλλά σκύβοντας κάποιος πάνω από τα απλά και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας. Τα οποία πολλές φορές καταδυναστεύουν τους ανθρώπους. Τους ασχημαίνουν τη ζωή. Χρειάζεται ένας υπουργός να δει το πρόβλημά τους και να βάλει μία υπογραφή. Αλλά κυρίως να καταδεχθεί να ασχοληθεί με αυτό. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Με τα μικρά, τα καθημερινά!

Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Το γεγονός, κύριε Πρόεδρε, ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την παρουσία σας δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Ανάλογα ποσοστά είχαν στην αρχή και οι Παπανδρέου – Τσίπρας. Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε την αποδοχή με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε, επίσης, το ωσαννά του κόσμου, επειδή υποσχέθηκε ότι θα έσβηνε το χρέος της χώρας και θα εξαφάνιζε την κρίση και τα μνημόνια με έναν Νόμο και ένα Άρθρο. Στη δική σας περίπτωση υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!

Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Ο Μαουρίσιο Μάκρι έχασε τις εκλογές στην Αργεντινή και οι λαϊκιστές επέστρεψαν στην εξουσία. Η έναρξη της πρωθυπουργικής καριέρας του Μαουρίσιο, κύριε Πρόεδρε, έχει πολλές ομοιότητες με τη δική σας. Ανατριχιαστικές ομοιότητες. Εσείς όμως έχετε την πολυτέλεια να ακολουθείτε. Μπορείτε, λοιπόν, να μελετήσετε την πορεία του φιλελεύθερου Μάκρι και να αντλήσετε διδάγματα από την ήττα του. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Αυτό είναι αλήθεια. Ο,τι συνέβη στην Αργεντινή δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Η ανατριχιαστική ομοιότητα με τον Μαουρίσιο Μάκρι…

Χτίζουν καριέρα με ακροδεξιά ατζέντα

Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Η ακροδεξιά ατζέντα, κύριε Πρόεδρε, είναι αρκετά ελκυστική για πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι με αυτή ανά χείρας έχουν πιθανότητες να κερδίσουν ψήφους ή ακόμη και ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχει κάτι που μπορείτε σίγουρα να κάνετε! Να κόψετε τον αέρα όσων μέσα στο κόμμα σας νομίζουν ότι η Ν.Δ., που στάθηκε όρθια απέναντι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα διαδεχτεί στο πάλκο του λαϊκισμού το χρεοκοπημένο πολιτικά κόμμα του κ. Καμμένου. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Χτίζουν καριέρα με ακροδεξιά ατζέντα

Περί εθνικής άμυνας

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Χωρίς σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, κύριε Πρόεδρε, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Σε αντίθεση με ό,τι λένε στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, η θάλασσα έχει σύνορα, οι γείτονές μας δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά στον πλανήτη και η Ευρώπη έχει εξαντλήσει μέχρι σήμερα την ευαισθησία της στα τεκταινόμενα βορειότερα των ιταλοελβετικών συνόρων. Η χρησιμότητα του στρατού δεν είναι πολλαπλή. Ο στρατός δεν εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια, όπως μας έλεγε ο Πάνος Καμμένος. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Περί εθνικής άμυνας

Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Όλα πάνε καλά! Εξαιρετικά, κύριε Πρόεδρε! Το 60% του ελληνικού λαού είναι θετικό απέναντι στη διακυβέρνησή σας, οι ξένοι οίκοι δίνουν εύσημα στην πολιτική σας, τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να στηρίζουν τις επιλογές σας. Άρα; Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι σύμβουλοί σας λένε ότι όλα πάνε καλά, ότι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για κάτι. Ότι έχετε τους αντιπάλους σας στο τσεπάκι και ότι βρίσκεστε στην αρχή μιας μακριάς και νικηφόρας πορείας. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση;

Φωνάξτε τον Άδωνι και τον Πιερρακάκη και αρχίστε να σπάτε αυγά!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Συχνά, κύριε Πρόεδρε, προτείνουμε εύκολες λύσεις, υποτιμώντας έτσι το γεγονός ότι αυτά τα αυτονόητα τα έχουν επισημάνει άλλοι, νωρίτερα από εμάς. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα, πολλές φορές, δεν βρίσκεται στη δήθεν απουσία προτάσεων, αλλά στην αδυναμία της εφαρμογής τους. Ο αναγνώστης μας Σ.Π., για παράδειγμα, μας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι στην Ελλάδα δεν ξοδεύουμε πόρους για την έρευνα, αλλά ότι οι έρευνες αυτές στο τέλος δεν έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Φωνάξτε τον Άδωνι και τον Πιερρακάκη και αρχίστε να σπάτε αυγά!

Να αντιγράψουμε τους Ισραηλινούς

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Ένας από τους λαούς που πάντοτε θαύμαζα, κύριε Πρόεδρε, είναι οι Ισραηλινοί. Είναι λίγοι σαν κι εμάς, ταλαιπωρημένοι περισσότερο από εμάς και με νοοτροπία πολύ διαφορετική από εμάς. Αυτό το τελευταίο δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί όλοι να μοιάζουν σε όλα. Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής, η διαφορετικότητα. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει πολλά σε σύγκριση μ' εμάς, αν και είχαν βρεθεί κι εκείνοι στο χάος της οικονομικής κρίσης το 1980. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Να αντιγράψουμε τους Ισραηλινούς

Δεν πάει άλλο...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, κύριε Πρόεδρε, νοσεί και μάλιστα βαθιά. Αλλά αυτά είναι γνωστά πράγματα. Η νόσος έχει διαγνωστεί εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι για ποιο λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε τόσο πολλά σε ένα άρρωστο πράγμα. Διότι υποτίθεται ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι της δημοκρατίας και της προόδου. Ποια πρόοδος, άραγε, ορίζει ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση είναι υποχρεωμένη να ξοδεύει μυθικά ποσά για να χρηματοδοτήσει το πρωτάθλημα της Α' και της Β' Εθνικής; Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Δεν πάει άλλο...

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Η κυβέρνησή σας, κύριε Πρόεδρε, έχει ως πρωτεύοντα στόχο την ανάπτυξη. Και κινείται με ταχύτητα στο κομμάτι αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν καλόπιστες παρατηρήσεις από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων. Ο Ν.Τζ. είναι ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας, που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης λόγω των οφειλών που είχε το Δημόσιο προς την επιχείρησή του. Δώστε στον κ. Σταϊκούρα και στον κ. Γεωργιάδη να διαβάσουν την επιστολή του. Διότι ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις λεπτομέρειες. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Τα δύο λάθη της Ν.Δ.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Ο ρεβανσισμός, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι στοιχείο μιας κοινωνίας που θέλει να πιστεύει ότι είναι προοδευτική. Είναι χαρακτηριστικό άλλων, παλαιότερων εποχών. Ο έλεγχος των πεπραγμένων μιας κυβέρνησης, όμως, δεν είναι πράξη εκδίκησης. Αποτελεί καθήκον στην ίδια τη Δημοκρατία. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται η αίσθηση ότι μια κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα και με άλλοθι τη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη και οι κυβερνήσεις, πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο που προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Τα δύο λάθη της Ν.Δ.

Δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά μια μορφή εξελιγμένης φεουδαρχίας

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει εθνική αστική τάξη. Αυτά είναι γνωστά πράγματα, έχει αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Του ιδίου του διέφυγε, βέβαια, ότι με την πολιτική των προβληματικών επιχειρήσεων «σκότωσε» τα τελευταία απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας και μαζί και τους τελευταίους των επίδοξων ηγετών μιας νέας κάστας επιχειρηματιών που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε αυτό που λέμε εθνική αστική τάξη. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά μια μορφή εξελιγμένης φεουδαρχίας

Έχουμε μπροστά μας άλλες 1.360 ημέρες!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 12:00
Κύριε Πρόεδρε, δεν ήθελα να σας γράψω στην 100ή ημέρα της διακυβερνήσεώς σας, ακριβώς στην επέτειο, δηλαδή, για τα όσα συνέβησαν τις πρώτες αυτές εκατό ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπα να αφήσω να περάσουν μια -δυο μέρες. Για να δούμε το «γεγονός» με μεγαλύτερη διαύγεια. Εξ αποστάσεως, που λένε. Τέλος πάντων, όχι εν θερμώ.. Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Με άλλα λόγια, όπως πέρασαν οι πρώτες εκατό ημέρες θα περάσει και ο πρώτος χρόνος και η πρώτη τετραετία. Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης.
Έχουμε μπροστά μας άλλες 1.360 ημέρες!

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 16/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα