Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Κύριε Πρόεδρε...

Δεν θα σας πω πόσο σας θαυμάζω, πόσο μεγάλος πολιτικός είστε ή πόσο εξαιρετικές είναι οι απόψεις σας. Δεν έχω κάνει καριέρα ως αυλοκόλακας. Υπάρχουν άλλοι γι'' αυτό τον ρόλο και επιπλέον καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι εμφανιστήκατε προετοιμασμένος σε μία σειρά από θέματα και μάλιστα σε βάθος. Ήσασταν έτοιμος να απαντήσετε ακόμη και για λεπτομέρειες που ελάχιστοι γνωρίζουν. Δείγμα ότι εξετάσατε διεξοδικά πολλά θέματα, ότι αποκτήσατε δική σας άποψη. Δουλέψατε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν να κερδίσετε τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα ήταν αυτονόητο σε μια οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα. Εκεί δεν θεωρείται δα και κανένα κατόρθωμα. Στην Ελλάδα, όμως, αλλιώς μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί σας.

Μία από τις ιστορίες που μου άρεσαν είναι εκείνη που μου μετέφεραν ως συνομιλία του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου με δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος, λοιπόν, τον πίεζε τον Βαγγέλη να του μιλήσει για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης έλεγε ότι έχουν πρόγραμμα και ο δημοσιογράφος επέμενε για το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι που ο Βαγγέλης του είπε θυμωμένος, όπως... χαριτωμένα θυμώνουν οι Αρκάδες όταν θέλουν να βγάλουν από μέσα τους μια «αλήθεια»: «Να σου πω! Έχουμε πρόγραμμα! Θα βγούμε κυβέρνηση και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε»! Αυτή ήταν η πρακτική όλων των κυβερνήσεων. Αυτό δεν συνέβη με εσάς, γεγονός που έχει ήδη καταγραφεί στα υπέρ σας.

Ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι αυτό των εξωτερικών σχέσεων και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι Τούρκοι θα σας «μετρήσουν», όπως έκαναν στο παρελθόν και με άλλους πολιτικούς.

Εσείς συναντήσατε μαζί με τον κ. Σαμαρά τον Ράινς Πρίμπους, πρώην προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο της κυβέρνησης Τραμπ. Έτσι πρέπει! Δεν πάμε να αλλάξουμε εμείς τη Δύση και την Ευρώπη. Εμείς ανήκουμε στη Δύση και θα παραμείνουμε στη Δύση. Δεν αλλάζουμε συμμάχους ανάλογα με τον αέρα που φυσάει. Επειδή με αυτόν τον τρόπο, παραμένοντας σοβαροί, αυξάνουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο.

Θα σας πει κάποιος ότι ο κ. Τσίπρας έγινε στο τέλος ένας πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Προφανώς θα εννοεί ότι έκανε όλα τα χατίρια στους Αμερικανούς. Αλλά αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι ένα είδος ανατολίτικου παζαριού που καταλήγει στο να παραδώσει ο «έμπορας» την πραμάτεια του άνευ ανταλλάγματος στον πρώτο περαστικό, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλό εμπόριο! Αυτό ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πήγε σε Ρώσους και Κινέζους, επέστρεψε σαν τη βρεγμένη γάτα στους «συμμάχους». «Ιδού ο στρατός σας», ήταν το μήνυμα. Και εκείνοι το εκμεταλλεύτηκαν απόλυτα. Αυτό θα έκανε ο οποιοσδήποτε στη θέση τους.

Εσείς, κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε στις αρχές του δυτικού πολιτισμού. Δεν είστε ένας ευκαιριακός σύμμαχος. Είστε ένα κομμάτι αυτού του συστήματος αξιών. Και για αυτό πιστεύω ότι μπορείτε να διαπραγματευτείτε καλύτερα μαζί τους. Δεν θα πάτε να κάνετε ανατολίτικο παζάρι. Δεν σας ταιριάζει. Θα πάτε γνωρίζοντας τους όρους του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, το έχετε ήδη κάνει!

Οι Αμερικανοί δεν θα έρθουν να πολεμήσουν στη θέση μας. Ούτε οι Ισραηλινοί. Αλλά έχει σημασία να ξέρουν ότι είμαστε και θα είμαστε σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι. Αλλά σύμμαχοι. Όχι ο Αλέκος Τζανετάκος των Βαλκανίων.

Δεν είστε πολεμοχαρής. Ξέρω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν σας αρέσουν λογικές του τύπου «θα σας τσακίσουμε», «θα σας ισοπεδώσουμε». Η προκλητικότητα του Ερντογάν θέλει προσοχή και σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Και από την άλλη πλευρά χρειάζεται να είναι κανείς ρεαλιστής. Δύσκολη η άσκηση. Και καλείστε να τη λύσετε κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα