Καλές πρακτικές κομμάτων

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Την ανακοίνωση την έκανε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός στο twitter τη μέρα που έφτασε στο e-mail μας το πρώτο σχετικό newsletter. Το Γραφείο Τύπου ξεκίνησε τη λειτουργία ενός « Παρατηρητηρίου fake news» με σκοπό την αποδόμηση της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το θυμό που της προκάλεσε η ετυμηγορία του ελληνικού λαού την 7η Ιουλίου και για την ώρα επιδίδεται σε ένα ανταρτοπόλεμο που προκαλεί πιο πολύ τη θυμηδία παρά τον προβληματισμό.

Θα αργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει υπολογίσιμος κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς. Υπολογίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρειαστεί και δύο χρόνια για να «σηκώσει κεφάλι» με αξιώσεις.

Θα αναρωτηθεί τότε κανείς γιατί χαιρετίζουμε ως θετική την πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αφού δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος γιατί να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία.

Αφενός, γιατί η μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων είναι μια μάχη υπέρ της δημοκρατίας την οποία τα κόμματα οφείλουν να δίνουν καθημερινά και σε κάθε επίπεδο.

Αφετέρου, τα στελέχη εξασκούνται στην εκφορά ενός διαφορετικού λόγου, τεκμηριωμένου που μπορεί να χτίσει επιχειρήματα και να αποδομήσει αυτά του αντιπάλου. Είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να εκπαιδεύσει την κοινή γνώμη στο να συζητάει βάσει στοιχείων και facts. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα ουσιαστικά ονόματα στο λόγο μας, μειώνοντας τη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών τόσο καλύτερα για όλους, το έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αυτό.

Καλή κομματική πρακτική η πρωτοβουλία του κ.Νίκου Ρωμανού, λοιπόν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να την επεκτείνει. Αυτές τις μέρες βλέπουμε στα κανάλια των βουλευτών στα σόσιαλ μίντια, φωτογραφίες τους από τις γιορτές που διοργανώνουν οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος με αφορμή το νέο έτος και την κοπή πίτας. Ποιος ξέρει πότε τα μέλη των τοπικών οργανώσεων θα ξαναδούν βουλευτή στη γειτονιά τους.

Δεν θα ήταν σωστό η κεντρική διοίκηση του κόμματος να εκπονήσει πρόγραμμα συζητήσεων με τους βουλευτές; Δεν χρειάζεται να διοργανώσουν κάτι κοστοβόρο! Μια απλή συζήτηση στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης αρκεί.

Ενώ η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Ιουλίου δημιούργησε σε όλους τους πολίτες ένα αίσθημα αισιοδοξίας πιστεύουμε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ακόμα στήριξη. Δεν έχουν ανάγκη από προπαγανδιστικό, ξύλινο λόγο αλλά από ανοιχτή, ελεύθερη συζήτηση όπου θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους και γιατί όχι και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση που έχουν ψηφίσει.

Είναι πλέον κλισέ η αναφορά στο πρόβλημα που έχει ένα κόμμα όταν γίνεται κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία το γνωρίζει και επιχειρεί να αλλάξει την πεπατημένη. Είναι σε καλό δρόμο και οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια. Γιατί στο τέλος της ημέρας, τα κόμματα είναι οι κατεξοχήν εκφραστές του δημοκρατικού φρονήματος σε μια οργανωμένη πολιτεία.