Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Καλά αυτά που γράφετε. Είσαστε όμως σίγουροι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει; Είσαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρει; Πιστεύετε πως οι ξένοι θα τον αφήσουν; Αυτά είναι μερικά από τα κλασσικά ερωτήματα που μας απευθύνουν γνωστοί και άγνωστοι, διαβάζοντας την καθημερινή αρθρογραφίας μας.

Είναι ερωτήματα που εκφράζουν μια αυθεντική αγωνία, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της επόμενης κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να επιλυθούν καταστάσεις και προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και προβλήματα που αναδύθηκαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της έξαλλης και χωρίς φραγμούς καιροσκοπικής πολιτικής του σύριζα και των συνοδοιπόρων της.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό η νέα κυβέρνηση έρχεται να ξεπεράσει το κλίμα παρατεταμένης δυσπιστίας αλλά και τυφλής υπακοής, που κυριαρχούσε στην προηγούμενη κυβερνητική τετραετία. Πέραν της αποκατάστασης τη εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που θα πρέπει να αποτελέσουν και πάλι τα κυρίαρχα στοιχεία των επαφών και των σχέσεων με τον δυτικό κόσμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τε μεγάλα βαρίδια που της κληρονόμησε ο σύριζα. Το αυξημένο χρέος, τη δέσμευση της δημόσια περιουσίας για 99 χρόνια και τα υπερβολικά πλεονάσματα. Τρία βαρίδια που προσέφερε στους ευρωπαίους εταίρους ο σύριζα για να εξασφαλίσει απλά και μόνο την μακροημέρευση τους στην εξουσία.

Είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο, μέχρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει τα πρώτα δείγματα της νέας γραφής της. Οι θεσμοί φαίνεται πως θα περιμένουν να δουν πρώτα κάποια σαφή δείγματα των κατευθύνσεων από την νέα κυβέρνηση, σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα. Το θέμα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται το σημείο "κλειδί" ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της, όχι μόνο φέτος αλλά και το 2020 χωρίς να χρειαστεί να ζητηθούν αντισταθμιστικά μέτρα σε επίπεδο δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Αν όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος υπάρξει κάποια “τρύπα” λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής στη οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά από την παροχή επιδομάτων και προεκλογικών κοινωνικών παροχών, τότε η κυβέρνηση θεωρητικά θα κληθεί να υποβάλει στις Βρυξέλλες νέα διορθωτικά μέτρα για τον Προϋπολογισμό του 2020, αλλά και νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023.

Αυτό σημαίνει πως ανατρέπεται η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική της ΝΔ; Φυσικά και όχι. Ήδη το μήνυμα Μητσοτάκη έχει περάσει. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη προτεραιότητα του ΑΕΠ στον υπολογισμό όλων των δεικτών, διότι είναι ο βασικός παρονομαστής σε όλα τα κλάσματα. Η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ που θα ανατρέψει επί το θετικότερο όλους τους δείκτες και τους συσχετισμούς, περνάει μέσα από το κύμα των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των ανοικτών αγορών και των κανόνων μιας διαφανούς ελεύθερης οικονομίας. Αυτά είναι τα θεμέλια της γέφυρας που θα μας περάσει απέναντι, ξεπερνώντας με θετικό τρόπο τις πιέσεις περί τήρησης των πλεονασμάτων, των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ναι. Εκτιμούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα καταφέρει, γιατί μιλάει την γλώσσα της οικονομίας, της δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας, τη θεσμική ευρωπαϊκή γλώσσα, την γλώσσα της εθνικής διπλωματίας, της πολιτικής επάρκειας και της αξιοπιστίας. Αυτά έχουν μεγάλη σημασία στο εξωτερικό, όπου και θα κριθεί η θεσμική μάχη. Στο εσωτερικό το οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη, φαντάζει ως η απόλυτη αναγκαιότητα για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Και γι' αυτό μετά από πολύ καιρό είμαστε αισιόδοξοι. Μαζί με εμάς, αισιόδοξες είναι και οι αγορές ομολόγων και μετοχών, που αποτελούν τον αδιάψευστο προεξοφλητικό μηχανισμό των οικονομικών εξελίξεων!


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.