Και τώρα μια δίκαιη δίκη

Η παραπομπή του κ.Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο σημαίνει την αρχή και όχι τη λήξη της διερεύνησης μιας από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις από το 1974. Κι αν κάνει κάτι την υπόθεση αυτή ιδιαίτερα σκοτεινή είναι ότι δεν αφορά κάποιο οικονομικό σκάνδαλο, τα χρήματα, το υλικό όφελος, κάτι που είναι πολύ εύκολο να συλλάβουν και να αντιληφθούν όλοι. 

Το έγκλημα το οποίο το δικαστήριο θα εξετάσει αφορά τους θεσμούς, μια έννοια που για την ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο αφηρημένη αλλά πολύ ασαφής, αν όχι άγνωστη, ως βίωμα. 

Μιλάμε για θεσμούς αλλά αν ερωτηθούμε πως ακριβώς μεταφράζεται η λέξη αυτή στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να απαντήσουμε. 

Ποιες είναι οι θεσμικές μας εμπειρίες; Πώς έχουμε δει τους θεσμούς να λειτουργούν και να προάγουν την καθημερινότητά μας. Έχουμε θετική ή αρνητική εμπειρία από τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα; Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί είναι κάτι που αξίζει να υπερασπιζόμαστε;

Ειδικά όσον αφορά τη δικαιοσύνη ποια είναι η εμπειρία των περισσότερων όταν χρειάστηκαν να καταφύγουν σε αυτή;

Ο κ.Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί επειδή κατηγορείται ότι έβλαψε κάτι άυλο, αφηρημένο, στο οποίο πολιτικό σύστημα και πολίτες δεν δείχνουν να τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό. Σε μια εποχή μάλιστα που αρκετοί καταναλώνουν μανιακά πολιτικά θρίλερ σε πλατφόρμες όπως το Νέτφλιξ όπου το πολιτικό έγκλημα σερβίρεται σε ανθρώπους αφελείς και πολιτικά αναλφάβητους ως στρατηγική και μάλιστα ευφυής και αποτελεσματική, ο κ.Παπαγγελόπουλος μπορεί να εκληφθεί ως ένας «δαιμονικός αλλά τραγικός ήρωας».

Η δίκη του είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πολιτεία. Φυσικά δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και ξαφνικά θα επιδείξουμε όλοι την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που δεν έχουμε δείξει 46 χρόνια τώρα αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε. Τους τόνους θα τους δίνει σταθερά η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός ο οποίος απέφυγε προχθές να μιλήσει στη Βουλή για το θέμα και έπραξε άριστα δεδομένης και της συγκυρίας των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της να στηρίξουν τους θεσμούς και τώρα δεν αναφερόμαστε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κυρίως στη Δικαιοσύνη αλλά στον τρόπο που θα τοποθετούνται και θα σχολιάζουν τη δίκη. Απαιτείται σοβαρότητα και νηφαλιότητα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αξίζει και πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη. Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η αλήθεια να περάσει από την αίθουσα του δικαστηρίου.