Και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επειδή η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόωρες εκλογές. Χρειάζεται, όμως, ισχυρές κυβερνήσεις και σταθερότητα. Καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε την παγίδα της απλής αναλογικής. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η ΝΔ δεν επέστρεψε στον προηγούμενο εκλογικό νόμο, αυτόν που έκανε κυβέρνηση την ίδια αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζονται ντροπές. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να αποκλείσει με κάθε τρόπο την «επιστροφή» της κεντροδεξιάς στην εξουσία. Με την απλή αναλογική, με τη συμμαχία του με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ και με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έτοιμο να συνθηκολογήσει, η επιτυχία ήταν βεβαία ή σχεδόν βεβαία. Το σενάριο χάλασε επειδή έπεσαν έξω οι προβλέψεις του Βερναρδάκη. Ο άχαστος τελικά έχασε, αλλά σήμερα είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με τα τερτίπια του.

Ναι μεν η ΝΔ άλλαξε τον εκλογικό νόμο ερχόμενη στην εξουσία, αλλά ο νόμος του Γιώργου Γεραπετρίτη αποδεικνύεται ανεπαρκής. Πήρε ως δεδομένη τη φωτογραφία εκείνης της στιγμής, αγνοώντας κάθε ιστορικό στοιχείο που θέλει τις κυβερνήσεις να φθείρονται. Έτσι ή αλλιώς. Και ναι μεν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία πετυχημένη κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποφύγει ούτε αυτή τις συνέπειες του νόμου της πολιτικής περί φθοράς.

Ήταν απλό αυτό που έπρεπε να κάνει τότε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Έπρεπε να επαναφέρει τον προηγούμενο εκλογικό νόμο. Αυτός άλλωστε είχε οδηγήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ήταν ένας νόμος που ευνοούσε την κεντροδεξιά. Οι ισχυρές κυβερνήσεις, όμως, ευνοούν τη χώρα. Κι αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για αυτή την απόφαση. Εφόσον τελικά την πάρει. Διότι υπάρχουν και δυνάμεις, κυρίως στον επιχειρηματικό χώρο, που ερωτοτροπούν με την προοπτική των αδύναμων κυβερνήσεων.

Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι θα είναι ο επόμενος νικητής; Δεν έχει λόγο να φοβάται την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με ενισχυμένη μας ήρθε ένα πρωί η πρώτη φορά αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τολμήσει. Επειδή η κεντροδεξιά ήταν πάντα μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη και είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα το αποδείξει και δεν θα αφήσει τη χώρα να σέρνεται επί δύο ή τρεις μήνες σε μία εκλογική μάχη που θα αδυνατίσει τις άμυνές της σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα εθνικά μας θέματα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]