Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία;

Αρκετές φορές μου έρχεται στο μυαλό η αμερικανική ρήση «think globally, act locally», που σε ελεύθερη ερμηνεία σημαίνει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος με βάση το τι γίνεται στον κόσμο και ακολούθως να εφαρμόζουμε αυτές τις σκέψεις, σε εγχώριο επίπεδο.

Η ρήση αυτή αφορά κυρίως στα χρηματιστήρια, διότι οι αγορές είναι ουσιαστικά συγκοινωνούντα δοχεία, ανάμεσα στα οποία κινούνται τα διεθνή κεφάλαια. Όποτε είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, να έχουν οι επενδυτές, όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση και πληροφόρηση, για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας.

Στην χώρα μας όμως, στην οποία η ομφαλοσκόπηση είναι το εθνικό μας σπορ και στην οποία η ανάγκη να νοιώθουμε σημαντικοί, ξεχωριστοί, ανάδελφοι και αυτόφωτοι, μας κρύβει το φως που έρχεται από αλλού, η ρήση που αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο, δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά δυστυχώς την εξαίρεση. Έτσι ακόμα και κατά τη διάρκεια των πλέον σκοτεινών ημερών της περιόδου του Μνημονίου, η πλειονότητα των Ελλήνων αρνιόταν να μπει έστω και για μια στιγμή στη θέση των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών.

Αρνιόταν να δεχθεί τις ειδήσεις που αφορούσαν στην Ελλάδα, όταν αυτές δεν ήταν θετικές για τη χώρα. Επικροτούσε όμως με χαρά, τις ειδήσεις που αναδείκνυαν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε άλλες χώρες. Επικροτούσε και τις ειδήσεις που μέσα από την θολή ματιά της υπολανθάνουσας απόρριψης της πραγματικότητας, αναδείκνυαν στα μάτια του, τους νέους ήρωες και τους νέους σωτήρες.

Θα φέρω σαν παράδειγμα τις επευφημίες για την εγχώρια προφητεία περί της αναμενόμενης κατάρρευσης της Deutsche Bank. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η εναπόθεση όλων των ελπίδων για έξοδο από το Μνημόνιο, στη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία και στην υποψηφιότητα του αρχηγού του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Και δεν έγινε τυχαία η αναφορά στα δυο παραδείγματα από την Γερμανία. Διότι οι πολιτικές εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν την παραίτηση της  προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, Αννεγκρετ Κραμπ-Καρρενμπάουερ, θα έχουν οπωσδήποτε επιπτώσεις και στην πορεία των ελληνικών θεμάτων. Διότι μπορεί η επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs), να αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα (ECB), όμως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αποφασίζεται από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ένα εκ των οποίων είναι και το Γερμανικό.

O Μεγάλος Συνασπισμός όπως ονομάζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αντιμετώπιζε μεγάλες πολιτικές δυσκολίες από την πρώτη στιγμή. Και αυτό λόγω της κρίσης στο εσωτερικό του SPD και των προβλημάτων ανάμεσα στου Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Σήμερα, πέραν των υπαρχόντων προβλημάτων, προστίθεται αυτό της διαδοχής της Άνγκελας Μέρκελ. Οι πιθανότεροι διάδοχοι είναι ο εκλεκτός του Σόιμπλε, Μερτς και ο εκλεκτός της Βαυαρίας Ζέντερ. 

Δυστυχώς το αίτημα για χαλάρωση των κανόνων για την Ελλάδα, θα έχει να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση από τους πιο συντηρητικούς βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, την αμφισβήτηση των Φιλελεύθερων FDP και την αμφισβήτηση από το ακροδεξιό κόμμα AfD, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν. Αν όμως καταρρεύσει ο Μεγάλος Συνασπισμός, τότε ίσως οι Πράσινοι αποκτήσουν τον ρόλο “κλειδί”. Και σε περίπτωση εκλογών,  μπορεί να οδηγηθεί η Γερμανία σε μια κυβέρνηση Πράσινων, Σοσιαλδημοκρατών και αριστερών της “Die Linke” ή αντίθετα σε μια κυβέρνηση που θα ρέπει προς τις οικονομικές θέσεις του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Και δυστυχώς ο πολιτικός χρόνος δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στην Γερμανία δεν θα είναι ταχείες, την στιγμή που η απαίτηση για την μείωση των πλεονασμάτων είναι υψίστης και άμεσης προτεραιότητας. Άραγε πως να αισθάνονται τώρα για όλα αυτά οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που διέλυσαν το σύμπαν, για να παραμείνουν ακόμα μερικούς μήνες στους υπουργικούς θώκους;


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.