Και όμως τα 'κανε σαλάτα

Και όμως τα 'κανε σαλάτα

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Αγαπητέ κύριε Καραμάνε, πρώην αντιπεριφερειάρχα Αττικής, όταν εγώ κάνω ένα ρεπορτάζ με το όνομα μου από κάτω, να ξέρετε πως το 'χω ψάξει το πράγμα. Οπότε διάβασα την απάντηση σας στο χθεσινό μου άρθρο, το liberal την δημοσίευσε ως όφειλε, αλλά επιμένω: Η κ. Δούρου τα 'κανε σαλάτα με το ΤΕΒΑ, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δηλαδή για την αγορά τροφίμων για τους άπορους. Πιθανότατα τα κάνατε κι εσείς σαλάτα, αφού απαντάτε εκ μέρους της.

Παρένθεση: Ομολογουμένως αυτό το τελευταίο δεν το καταλαβαίνω. Γράφω κάτι για την κυρία Δούρου και αυτή βάζει τον αντιπεριφερειάρχη της να μου απαντήσει; Τι ακριβώς είναι αυτό; Μεγαλοσύνη; Αποστασιοποίηση; Μέθοδος να μην ταυτίζεται με αρνητικές ειδήσεις, σχόλια ή εικόνες; Τέλος πάντων, αφού έγινε έτσι, θα 'πρεπε κανονικά να βάλω κι εγώ τον βοηθό μου να σας απαντήσει κύριε Καραμάνε μου. Όμως –φευ- δεν διαθέτω βοηθό, οπότε μου την φέρατε

Στα ουσιώδη τώρα, με λίγες ερωτήσεις και παρατηρήσεις.

Ερώτηση πρώτη: Αφού, κατά την επιστολή σας, όλα είναι καλώς γινομένα, μας ενημερώνετε γιατί η αρμόδια υπηρεσία που ελέγχει το ΤΕΒΑ έχει θέσει την περιφέρεια Αττική υπό επιτήρηση; Προσέξτε, η υπηρεσία της κυρίας Θεανώς Φωτίου ως εντεταλμένη του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Διότι πολλά γράψατε, σε πλείστα απαντήσατε, αλλά για τον κόλαφο της επιτήρησης δεν γράψατε ούτε κουβέντα. Δεν τον αμφισβητήσατε, και πως άλλωστε να το κάνετε αφού το ξέρει και η Κουτσή Μαρία της Περιφέρειας και του υπουργείου εργασίας; Υπάρχουν και τα έγγραφα εξάλλου. Οπότε μας λέτε παρακαλώ, για ποιον ακριβώς λόγο τεθήκατε υπό επιτήρηση; (Εδώ θα μπορούσε να τελειώσει η απάντηση, καθότι οι ευρωπαίοι δεν κάνουν τέτοια για πλάκα.)

Παρατήρηση δεύτερη: Θα μπορούσατε να πείτε ότι το ΤΕΒΑ είναι ένα άσχημα οργανωμένο και πολύπλοκα υλοποιήσιμο πρόγραμμα. Αυτό μου το είπε άλλος πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής, συνάδελφος σας, που επικοινώνησε μαζί μου. Να συμφωνήσω σ' αυτό, πλην οι όροι του ήρθαν κατ' ευθείαν από την Ευρώπη μαζί με τα 300 εκατομμύρια που το συνόδευαν. Άρα, καλώς ή κακώς αυτό ήταν το πρόγραμμα, αυτό θα 'πρεπε να στρώσετε τον πισινό σας και να υλοποιήσετε. Όπως το έκαναν δέκα περιφερειάρχες (από τον Τζιτζικώστα μέχρι τον Αρναουτάκη), αλλά εσείς δεν το κάνατε.

Ερώτηση τρίτη: Γνωρίζετε ότι μετά από διαμαρτυρίες πολιτών που διαμένουν στην περιφερειακή ενότητα του Πειραιά (Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Καμίνια κλπ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα γιατί δεν έχουν επί χρόνια διατεθεί προϊόντα ΤΕΒΑ σ' αυτές τις ακραίως φτωχές και χτυπημένες από την κρίση περιοχές; Στο υπουργείο εργασίας υπάρχουν τα επίσημα mails, ζητήστε τα και θα σας τα δώσουν. Αν και πιστεύω πως τα έχετε.

Παρατήρηση τέταρτη: Η ημερομηνία που αναφέρετε στο απαντητικό σας σημείωμα (Μάιος του 2019) αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού της δεύτερης φάσης του έργου, που είχε ήδη εγκριθεί από τον Ιούνιο του 2018. Δηλαδή όσες περιφέρειες είχαν ήδη προχωρήσει από το 2018, είχαν την δυνατότητα να επαναπροκυρήξουν ώστε να πάρουν κι άλλα χρήματα για επιπλέον προϊόντα. Η περιφέρεια Αττικής δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα από το τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και σήμερα.

Παρατήρηση πέμπτη: Ο άπλετος χρόνος που λέτε είναι ουσιαστικά ελάχιστος. Έστω και αύριο να βγει στον αέρα διεθνής διαγωνισμός για αγορά προϊόντων, θέλει τουλάχιστον 6-8 μήνες να υπογραφεί σύμβαση (χωρίς δικαστικές προσφυγές που συνήθως κάνουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι). Με δεδομένο ότι το έργο κλείνει οριστικά στο τέλος του 2020 απομένουν 3 μήνες ώστε ο Πατούλης να ολοκληρώσει την δουλειά. Θα προλάβει; Μακάρι.

Παρατήρηση έκτη: Γνωρίζετε ότι οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οποίων τα κριτήρια ένταξης κρίνονται κάθε 6 μήνες. Ακόμα κι αν υλοποιηθεί εφεξής το πρόγραμμα και δοθούν σήμερα τα τρόφιμα σε όσους τα δικαιούνται (για 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ μιλάμε, έτσι;), με δική σας ευθύνη στερήσατε τα τρόφιμα από συνανθρώπους μας που κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν (στην κορύφωση της κρίσης) τα είχαν ανάγκη.

Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην απάντηση σας αφορούν την γενική προνοιακή πολιτική της κ. Δούρου, για την οποία επαίρεστε. Εγώ για το ΤΕΒΑ έκανα έρευνα, για το ΤΕΒΑ έγραψα. Όταν θα ερευνήσω και τα υπόλοιπα, θα σας καταλογίσω τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σας. Επιφυλάσσομαι, αλλά μην ξεχνιόμαστε κιόλας. Το σύνολο του έργου σας ζυγίστηκε ήδη στις κάλπες και εκρίθη οριστικώς λιποβαρές…