Και ο Κινέζος θέλει το Γερμανό του

Και ο Κινέζος θέλει το Γερμανό του

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η παλιά γνωστή διαφήμιση της αλυσίδας λιανικής πώλησης μπαταριών, τηλεφώνων και υπολογιστών, χρησιμοποιούσε ως μότο, το : “κι ο φοιτητής θέλει τον Γερμανό του”. Όμως στην οικονομική πραγματικότητα, ίσως ο Κινέζος είναι αυτός, που θέλει τον Γερμανό του. Μπορεί η Καγκελάριος Μέρκελ να πέτυχε την μείωση των δασμών για τα γερμανικά εισαγόμενα αυτοκίνητα, όμως τα προβλήματα παραμένουν στις οικονομικές σχέσεις των δυο κρατών. Σήμερα οι 30 πρώτες εταιρίες του DAX, παράγουν το 15% του κύκλου εργασιών τους στην Κίνα, όπου έχουν ιδρύσει περισσότερες από 700 θυγατρικές εταιρίες. Τα έσοδα των γερμανικών επιχειρήσεων από την Κίνα ανέρχονται στο ποσό των €200 δισ.

Τα σημεία αγκάθια στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών είναι τα ακόλουθα. Πρώτον, το γεγονός πως οι εταιρίες που ανήκουν σε ξένους επενδυτές στην Κίνα, δεν αντιμετωπίζονται ως εγχώριες εταιρίες και το γραφειοκρατικό σύστημα «τις ταλαιπωρεί», ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύονται στην επέκταση τους. Δεύτερον, το γεγονός της διείσδυσης της Κίνας, στη γερμανική οικονομία μέσω κρυφών ή φανερών εξαγορών. Το παράδειγμα της BASF η οποία απασχολεί 11,000 εργαζόμενους στην Κίνα και πραγματοποιεί το 11% του κύκλου εργασιών της στην Κίνα, αλλά αδυνατεί να προβεί σε εξαγορές ομοειδών εταιρειών λόγω του παρεοκρατικού οικονομικού συστήματος της Κίνας, είναι ενδεικτικό. Οι γερμανικές εταιρίες αναγκάζονται να δημιουργούν joint ventures με κινεζικές εταιρίες για την επέκταση τους στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανίας.

Αντίθετα η εισβολή των κινεζικών κεφαλαίων στην οικονομία της Γερμανίας συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Το 2017 εξαγοράστηκαν 870 γερμανικές επιχειρήσεις, με συνολικό τίμημα τα €100 δισ., εκ των οποίων το 30% αφορούσε κινήσεις κινεζικών ομίλων. Παρ' όλο που το γερμανικό δημόσιο υποσχέθηκε να παρακολουθεί και να ελέγχει κάθε εξαγορά από την πλευρά των κινεζικών συμφερόντων, οι κινεζικές εξαγορές συνεχίστηκαν. Όμως μετά την πρόθεση εξαγοράς της βαυαρικής εταιρίας κατασκευής robots Kuka, από τον κινεζικό όμιλο της Midea, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο εθνικός κινεζικός στόχος του “Made in China 2025”, αποσκοπεί στην μετάβαση της κινεζικής βιομηχανίας από τη χαμηλού κόστους και ποιότητας μαζική παραγωγή, σε μια “high-end” προσέγγιση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, αεροδιαστημικής, φαρμακευτικής και ενέργειας. Ο στόχος αυτός περνάει μέσα από το δέσιμο των κινεζικών κεφαλαίων με την γερμανική παραγωγική τεχνογνωσία.

Ο στόχος αυτός οδήγησε την γερμανική κυβέρνηση στο να αλλάξει την στάση της απέναντι στις ξένες επενδύσεις που θεωρεί πως ενδεχομένως θα απειλήσουν ακόμα και την εθνική της ασφάλεια. Έτσι σταμάτησε για πρώτη φορά μια κινεζική προσφορά, θέτοντας βέτο κατά της πιθανής αγοράς του κατασκευαστή μηχανών Leifeld Metal Spinning AG. Ακολούθησε η πρωτοβουλία προστασίας των πρωτοπόρων ρομποτικών τεχνολογιών, αφού η προσφορά της κινεζικής εταιρείας Midea Group Co. για τη βιομηχανία ρομπότ Kuka AG προκάλεσε εθνική κατακραυγή, τόσο σε εμπορικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο.

Σε όλο τον δυτικό κόσμο αναδύονται ανησυχίες και φόβοι για τη συνεχιζόμενη διείσδυση των Κινέζων σε επιχειρήσεις το αντικείμενο των οποίων βρίσκεται στις τεχνολογίες αιχμής, στον ψηφιακό κόσμο και στον χώρο της ασφάλειας και της άμυνας. Πρωτοστατούντων των Γερμανών, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επεξεργάζεται σχετική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ και ειδικότερα αυτών που προέρχονται από την Κίνα. Ο στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου ελέγχου των επενδύσεων, που ετοιμάζεται να λάβει την τελική του μορφή, είναι να περιορίσει τις ξένες απειλές σε «κρίσιμες υποδομές», όπως είναι τα λιμάνια, οι μεταφορές, η παραγωγή και η διανομή ενέργειας, οι επικοινωνίες, η αεροδιαστημική, τα data, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Βέβαια στη περίπτωση της Ελλάδας, οι μόνοι επενδυτές που εμφανίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών είναι οι Κινέζοι, με εξαίρεση τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα τραίνα. Και αυτό γιατί έχουν μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο και δεν ενδιαφέρονται για το τρέχον αντιεπενδυτικό και αντιαναπτυξιακό κλίμα. Ένα κλίμα που αποτρέπει εξ άλλου τους σοβαρούς δυτικούς επενδυτές, γεγονός που χαροποιεί ακόμα περισσότερο τον κινεζικό παράγοντα.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.