Και η Δικαιοσύνη, κύριε;

Και η Δικαιοσύνη, κύριε;

Του Άγη Βερούτη

Είναι σχεδόν προφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα δρομολογεί την αθώωση της χρυσής εφεδρείας της, της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρη δικαιοδοσία και καθήκον μιας περιφερειάρχη να δώσει τις εντολές εκκένωσης περιοχής η οποία ξεπερνάει τα όρια ενός Δήμου.

Στην φωτιά της 23ης Ιουλίου, η περιοχή που έπρεπε να εκκενωθεί βρίσκεται στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά ξεκίνησε από το Δήμο Πεντέλης και συνέχισε στον δήμο Μαραθώνα για να καταλήξει στον δήμο Ραφήνας (απ' ό,τι έχει κοινοποιηθεί ως τώρα) η Περιφερειάρχης ποτέ δεν έδωσε την εντολή εκκένωσης στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία που επιχειρούσαν στην περιοχή της καταστροφής, ως όφειλε.

Με τις παραιτήσεις τόσο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, όσο και του Αρχηγού της Αστυνομίας, όσο και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην διαδικασία να αποσείσει την ευθύνη από την περιφερειάρχη, και να την μεταθέσει στους αρχηγούς των δύο σωμάτων και τον υπουργό επικεφαλής τους.

Μετά την απομάκρυνση των δύο αρχηγών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο θα προσπαθήσουν να δικαιωθούν στο ΣτΕ, αν μη τι άλλο για να καθαρίσουν το όνομά τους και επιπροσθέτως να κερδίσουν υψηλότερο εφάπαξ και συντάξεις. Αν μάλιστα το επιδιώξουν θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμα και την πληρωμή των μισθών τους αναδρομικά, από την στιγμή της αποπομπής τους ως την στιγμή που θα βγει η απόφαση του ΣτΕ.

Όμως μέχρι να δικαστούν οι υποθέσεις των δύο Αρχηγών, θα είναι πλέον αργά για να αποδοθεί ευθύνη σε εκείνην που πιθανότατα την έχει, δηλαδή την σημερινή Περιφερειάρχη.

Έτσι η κυβέρνηση καταφέρνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: να αθωώσει την χρυσή εφεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Ρένα Δούρου, και δεύτερον να φροντίσει τους δύο αρχηγούς που προσωρινά θα πάρουν πάνω τους την ευθύνη ώσπου να δικαιωθούν στο ΣτΕ.

Το κυρίως ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι να αποφευχθεί εντέχνως η απόδοση ευθύνης στην πραγματική υπεύθυνο για το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν καθόλου για να εκκενώσουν τα σπίτια τους και τους δρόμους της περιοχής που κατακάηκε την 23η Ιουλίου, και να μην καούν ζωντανοί.

Επίσης, καθώς η θέση του περιφερειάρχη δεν χαίρει ακαταδίωκτου, επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό η νομική ασυλία ενός προβεβλημένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για παραλείψεις που στην περίπτωση των πυρκαγιών του 2007 επέφεραν καταδίκες στα δικαστήρια.

Απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η απόπειρα συγκάλυψης, και αν η Δικαιοσύνη θα παίξει το παιγνίδι της κυβέρνησης ή όχι.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 8 Αυγούστου.