Κ. Υφαντής: Η σχέση Ταλιμπάν - Ισλαμικού Κράτους κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στην περιοχή

Κ. Υφαντής: Η σχέση Ταλιμπάν - Ισλαμικού Κράτους κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στην περιοχή

Κομβικό ρόλο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν διαδραματίζει η σχέση που έχουν οι Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνει στο Liberal ,  ο Κώστας Υφαντής,  σημειώνοντας, με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ, ότι το αν συνεργάζονται ή αν είναι αντίπαλες δυνάμεις θα καθορίσει και τις εξελίξεις. Απεύχεται δέ το ενδχόμενο της συνεργασίας σημειώνοντας πως αυτό δύναται να οδηγήσει στη δημιουργία ενος τζιχαντιστικού κράτους.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκτιμά πως η τρομοκρατική επίθεση δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή, και εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συνεργασίας Ταλμπινα Ισλαμικού κράτους. Υποστηρίζει δέ πως αν παραμένει η αντιπαλότητα των δύο πλευρφών τότε οι Ταλιμπαν είναι αυτοί που πρέπει να αποτρέψουν την ενεργοποίησης των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους εντός της χώρας τους.

Τέλος σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία απολύτως επεξεργασμένη στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντίδραση

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Τι συνεπάγεται η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τη μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν και τι συνθήκες δημιουργεί στην περιοχή;

Είναι προφανές πως η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Μένει όμως να δούμε αν είναι μια επίθεση που στόχο έχει να επιταχύνει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και να σταματήσει την έξοδο προς το αεροδρόμιο. Αν πρόκειται για αυτή την αιτία, μετά από λίγες μέρες η κατάσταση ίσως ηρεμήσει. Αν όμως η τρομοκρατική επίθεση σηματοδοτεί την αρχή μιας τρομοκρατικής καμπάνιας στο Αφγανιστάν, που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στους Ταλιμπάν πως το νέο καθεστώς δεν πρόκειται να έχει μια εύκολη διαδρομή, τότε η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Σε περίπτωση πάντα που οι Ταλιμπάν δεν συνεργάζονται με τους τρομοκράτες.

Μπορούν τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους να δημιουργήσουν τρομοκρατικές εστίες μέσα στο Αφγανιστάν;

Δύο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Η μία είναι ότι Ισλαμικό Κράτος και Ταλιμπάν είναι αντίπαλοι. Αν αυτό ισχύει, τότε οι Ταλιμπάν είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν το ισλμαικό κράτος και τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα μέσα στο Αφγανιστάν. Γιατί εκτός των άλλων, είναι και ο μοναδικός τρόπος να γίνει ανεκτό το καθεστώς των Ταλιμπάν από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο ότι Ισλαμικό Κράτος  και Ταλιμπάν είναι ανταγωνιστές και αντίπαλοι.

Υπάρει όμως και η πολύ πιο ανησυχητική άποψη, σύμφωνα με την οποία οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται. Ότι είναι στην ουσία ένα και συνδέονται οργανικά και πως μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν είναι και μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Αν αυτό είναι αληθές, τότε δημιουργείται μια εξαιρετικά σκοτεινή προοπτική και μπορεί να δούμε τους επόμενους μήνες να δημιουργείται ένα τζιχαντιστικό κράτος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Δηλαδή, εφόσον επικρατήσει η άποψη αυτή, αυτό που δεν πέτυχε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία να το πετύχει με τους Ταλιμπάν.

Εκτιμάτε πως θα υπάρξει αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και ποια πρέπει αυτή να είναι στο πλαίσιο και των τελεσιγράφων που έχουν δοθεί για την εκκένωση;

Η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία απολύτως επεξεργασμένη στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντίδραση. Η μία επιλογή είναι να μην κάνει τίποτα και να εκτιμήσει πως πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα που στόχο έχει την επιτάχυνση εξόδου των ξένων στρατευμάτων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ευρύτερα από το Αφγανιστάν, περιμένοντας πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η άλλη επιλογή είναι να δουλέψουν μαζί με τους Ταλιμπάν , εφόσον δεν συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος, και να τους βοηθήσουν, κυρίως στο επίπεδο της πληροφόρησης ώστε να εξουδετερώσουν τους θύλακες του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη προοπτική συνοδεύεται από την εκτίμηση πως Ταλιμπάν και Ισλαμικό Κράτος είναι ανταγωνιστές.

Η τρίτη επιλογή, η οποία δεν θα συζητηθεί εύκολα, είναι μια νέα στρατηγική επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Τέλος, πως επηρεάζεται το σχέδιο εκκένωσης των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν;

Νομίζω πως αυτό θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ώρες. Υποψιάζομαι πως θα υπάρξει συνεννόηση με τους Ταλιμπάν για το κατά πόσο μπορούν να ελέγξουν την ασφάλεια γύρω από το αεροδρόμιο για να συνεχιστεί η εκκένωση. Όλα τα check points, όλες οι ζώνες πέριξ του αεροδρομίου ελέγχονται από τους Ταλιμπάν, άρα πρωτίστως η ευθύνη είναι των ενόπλων δυνάμεων των Ταλιμπάν. Όλα όμως συνδέονται με ένα και βασικό ερώτημα. Ποια η σχέση των Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος.