8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Κ. Γαλανού

Οι πολλές ζωές της κυβέρνησης

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, 00:01
Υπάρχουν δυο λόγοι στους οποίους, οφείλεται η αδιανόητη αντοχή που δείχνει η κυβέρνηση ενώ έχει εισέλθει στο τελευταίο μίλι για τις εκλογές. Ο πρώτος λόγος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δεύτερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας! Ο νυν πρωθυπουργός, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είναι κυρίαρχος στην κεντροδεξιά και στο κέντρο. 
Οι πολλές ζωές της κυβέρνησης

Εκπλήξεις μεταξύ φίλων

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 00:01
Δυσάρεστη ομολογουμένως η έκπληξη που επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αθήνα, μετά τη θετική εισήγηση προς το Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16 και ενώ επίκειται σε λίγες μέρες η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η Τουρκία και ο Ερντογάν που παίζουν πολλούς ρόλους και σε πολλά ταμπλό, έρχονται και «κουμπώνουν» ταμάμ ακόμη και στα πιο αντικρουόμενα συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός ούτε τον θιγμένο μπορεί να κάνει, ούτε να μαλώσει το Τζο Μπάιντεν.
Εκπλήξεις μεταξύ φίλων

Η ήττα Τσίπρα από τον πράσινο ήλιο

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, 00:01
Όποιος στη Χαριλάου Τρικούπη είχε την ιδέα να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το όνομα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μια μόλις εβδομάδα πριν την εκλογή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλος παίκτης. Εστησε μια προσομοίωση εκλογικής μάχης, βάζοντας ως αντίπαλο στον Αλέξη Τσίπρα, το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, τον πράσινο ήλιο! Οι προβλέψεις της προεδρικής φρουράς στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα πετύχουν το στόχο των 100.000 ψήφων. 
Η ήττα Τσίπρα από τον πράσινο ήλιο

Να προλάβουμε τις ακρίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2022, 00:01
Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είχε περισσότερη ουσία απ΄ αυτή που μπορεί να καταναλωθεί σε ένα κομματικό συνέδριο, αλλά και να  αναδειχθεί μέσα από αυτό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία. Πέρα από τη διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του, αρκετές από τις ομιλίες, έθεσαν πολύ σοβαρά επίδικα της διακυβέρνησης. Για μεταρρυθμίσεις που αν προχωρήσουν θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση της χώρας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Να προλάβουμε τις ακρίδες

Τα παιδιά της Αριστεράς

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, 00:01
Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα ως γονιό. Επιλέγει με κριτήρια αντίθετα στην ιδεολογία του, στις παθιασμένες απόψεις του κατά της αριστείας και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θεωρεί καλύτερο για τη μόρφωση των παιδιών του. Το προσφέρει αδιάκοπα, καταβάλλοντας πολλαπλό τίμημα. Οικονομικό και πολιτικό. Είναι και τυχερός όμως. Η πολιτική κριτική που λογικά εισπράττει, δεν θα λάβει ποτέ τη μορφή κανιβαλισμού των παιδιών ή του ιδίου.
Τα παιδιά της Αριστεράς

Μη ξε-χάσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 00:01
Η κυβέρνηση με το νέο ολοκληρωμένο αλλά και γενναίο πακέτο μέτρων, υλοποιεί τη δέσμευσή της, να μην αφεθεί κανείς μόνος του, να μη δημιουργηθούν κοινωνικά ρήγματα και να μην παγιωθεί το αίσθημα αποκλεισμού που οδηγεί  πολλούς ευάλωτους στην αγκαλιά του λαϊκισμού. Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η  διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ενώ εξελίσσεται - κατά την συμπυκνωμένη  περιγραφή του Ευ. Βενιζέλου- το θερμό εισαγωγικό επεισόδιο» ενός Γ? Παγκοσμίου Πολέμου, προέχει κάθε άλλου στόχου.
Μη ξε-χάσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας

Στον Σχοινιά γίνεται εθνικό έργο

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, 00:01
Στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα, εκεί που κάποτε άκμαζαν αυθαίρετες ταβέρνες τύπου «Η τρύπια βάρκα» και ο αέρας μύριζε τηγανητό καλαμαράκι, σήμερα υπάρχουν ξύλινες και μεταλλικές «κούνιες» φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ εξέπνεε η προθεσμία για παραπομπή στο ευρωδικαστήριο, γκρεμίστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στο δάσος. Επί διακυβέρνησης Ν.Δ υποστηρίζεται η προσπάθεια το δάσος και η ευρύτερη προστατευμένη περιοχή, να μετατραπεί στην πράξη και όχι στα χαρτιά όπως συνήθως, σε Εθνικό πάρκο.
Στον Σχοινιά γίνεται εθνικό έργο

Ο golden «δαίμονας» του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, 00:00
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με έναν και μοναδικό γνώμονα: Τι μπορεί να πυροδοτήσει τον θυμό και να γεννήσει οργή στην κοινωνία. Κανένα άλλο κριτήριο δεν υπάρχει. Κάνουν αντιπολίτευση - αγγαρεία. H «πανδημία Μητσοτάκη» έγινε «ακρίβεια Μητσοτάκη», η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί, οι νέες ΜΕΘ. Το αφήγημα εμπλουτίζεται, με έναν νέο golden «δαίμονα». Ο μόνος δυσαρεστημένος με την πορεία που πήραν τα πράγματα στη ΔΕΗ υπό τη διοίκηση Στάσση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο golden «δαίμονας» του ΣΥΡΙΖΑ

Υπουργικές κοπάνες

Τρίτη 3 Μαΐου 2022, 00:01
Το επιτελικό κράτος υπήρξε ασπίδα των υπουργών, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας. Αλλά δεν βοηθάει και πολύ στην κοπάνα από τα υπουργικά καθήκοντα προς χάριν μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας. Στο παρελθόν πολλοί υπουργοί και κομματικά στελέχη εκλήθησαν να κατέβουν από το τρένο. Πρωθυπουργός που να εξαναγκάστηκε από τους υπουργούς του να πάει σε εκλογές γιατί βιάζονταν να επανεκλεγούν, δεν υπήρξε.
Υπουργικές κοπάνες

Ετσι μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, 00:01
Ποντάρω στο μαύρο, και προβλέπω πως η…εποικοδομητική κριτική σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα είναι αυτή: «ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε φτηνή ενέργεια στη Βουλγαρία και εδώ κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά». Το βλέπω σε κατάμαυρο πρωτοσέλιδο. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις και tweet για να εξηγηθεί το προφανές...
Ετσι μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος

Ο «μεγαλόσταυρος» του Πούτιν

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, 00:01
Οι ανφαν γκατέ των Πουτινίστας στην Ελλάδα εύχονται και προσεύχονται οι …ασταμάτητοι μισθοφόρους του Πούτιν να τελειώσουν σύντομα το έργο τους στην Ουκρανία, για να σταματήσει ο δικός τους, εξευτελισμός. Σκυλιάζουν με τον Ζελένσκι επειδή τους ξεφλουδίζει σαν τα φύλλα του κρεμμυδιού, φτάνοντας στον πυρήνα της υποκρισίας τους. Πετώντας στον κάλαθο τα δημοσιογραφικά σεντόνια για τους λαούς, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τα Πολυτεχνεία και τις χούντες, τις ηρωικές αντιστάσεις, τους Τσε και πίτουρα.
 Ο «μεγαλόσταυρος» του Πούτιν

Η χρήσιμη ψήφος

Τρίτη 26 Απριλίου 2022, 00:01
Η νίκη του Μακρόν είναι πολύ μεγάλη για να την «μικρύνουμε» τόσο σύντομα, περιορίζοντας την οπτική μας στο αν ανέβηκε και πως ανέβηκε δύναμη της ακροδεξιάς στη Γαλλία και αγωνιώντας μήπως η Λεπέν καταφέρει τελικά να χωθεί σφήνα, στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Θα αδικήσουμε την ισχυρή δημοκρατική χώρα, τον κοινοβουλευτισμό της και την στιβαρότητα των αρχών της ανοικτής κοινωνίας που πρεσβεύουν οι Γάλλοι, αν δεν αποτιμηθεί και δεν απαντηθεί καθαρά το ακόλουθο ερώτημα.
Η χρήσιμη ψήφος

Νέο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, 00:01
Στα ελληνικά πανεπιστήμια συντελείται μια μεγάλη επανάσταση, μεθοδικά και κατά βάση αθόρυβα, καθώς η υπουργός Παιδείας κάνει σπουδαία δουλειά «μυρμηγκιού», για να χρησιμοποιήσω τον όρο Τσακαλώτου, καθώς τελώ ακόμη υπό την επήρεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρείται από το «αθόρυβα» το ΑΠΘ, όπου μια χούφτα φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου, συνεπικουρούμενοι από συνδικαλιστές προσπαθεί να εμποδίσει μια…ιεροσυλία.
Νέο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα

Αστοχία υλικού

Τρίτη 19 Απριλίου 2022, 00:01
Ένα συνέδριο, μια έρευνα και μια είδηση μας προσφέρουν άφθονες πληροφορίες και δεδομένα, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τον κόπο, ίσως και το μάταιο, της προσπάθειας, για να επιτευχθούν τα βήματα προόδου που έχουμε ανάγκη ως χώρα. Υποφέρουμε από σημαντική «αστοχία υλικού». Ανθρώπινου. Ας πάρουμε αρχικά τους 5.700 ανθρώπους -  στελέχη και απλούς συνέδρους-  που συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός προοδευτικού κατά δήλωσή του, πολιτικού φορέα, που κυβέρνησε τη χώρα επί 4,5 χρόνια και φιλοδοξεί να βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας.
Αστοχία υλικού

Ανώφελη η σπορά ελπίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, 00:01
Σε έναν αναποδογυρισμένο κόσμο συνήθως η κοινωνία αποσταθεροποιείται και η πολιτική ρευστοποιείται. Και τούμπαλιν. Η ρηχότητα της κοινωνίας και η κενότητα του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα λειτουργούν ως διαρκείς επιταχυντές εισόδου σε αυτό το φαύλο κύκλο. Η ευθύνη όμως δεν μοιράζεται στο μισό. Μισό η κοινωνία, μισό η πολιτική. Η αιφνίδια και βίαιη διακοπή της κανονικότητας λόγω του πολέμου, στην Ουκρανία βγάζει ξανά στη σέντρα το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όλο το πολιτικό προσωπικό.
Ανώφελη η σπορά ελπίδας

Τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, 00:01
Στις δημοσκοπήσεις, όπως και στις συμβάσεις με τις τράπεζες, πρέπει να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα. Κανόνας με γενική ισχύ και ειδική ισχύ για τις έρευνες κοινής γνώμης, που διαθέτουν και την έγκριση της Κουμουνδούρου και δημοσιοποιούνται σε φίλα προσκείμενα μέσα. Προ ολίγων ημερών η εταιρία Prorata έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, για να πιάσει το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που την απασχολούν και να εκτιμήσει τις πολιτικές διαθέσεις. Ας εστιάσουμε στα ψιλά γράμματα.
Τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων

Σε ποιον (θα) ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, 00:01
Το στοίχημα ποιος ελέγχει το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδηθεί πριν καν οι σύνεδροι καθίσουν… ενσώματοι στις καρέκλες του Τάε Κβον Ντο και η μειοψηφία θέσει το άνευ ουσίας ερώτημα «ποιος θα φυλάει τους φύλακες;» στην εμβαπτισμένη σε κάλπη, προεδρική εξουσία. Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μια εξαιρετικά πληκτική και αδιάφορη υπόθεση από τη στιγμή που όλοι μαζί οι σύντροφοι ψήφισαν μνημόνιο, έκοψαν συντάξεις, δεν κατήργησαν τον ΕΝΦΙΑ, συγκυβέρνησαν με τον Πάνο Καμμένο κ.ά.
Σε ποιον (θα) ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θα καούμε από τις βλακώδεις φωτιές

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, 00:01
Εξηνταπεντάρης plus, συνταξιούχος, όχι απαραίτητα αγρότης αλλά κάτοικος της υπαίθρου, πάει στο καφενείο, δε διαβάζει site, ακούει τσάμικα και λαϊκά στο ραδιόφωνο, βλέπει νωρίς το πρωί Γ.Αυτιά και Γ.Παπαδάκη, πάει στην εκκλησία και βάζει φωτιές. Φωτιές στο χωραφάκι, μικρότερο ή μεγαλύτερο για να κάψει τα μεγάλα κλαδιά που έσπασαν από τη φετινή βαρυχειμωνιά και δεν έχει τι να τα κάνει.  Ένα αναπτηράκι θα κάνει εύκολα τη δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν τα χέρια του
Θα καούμε από τις βλακώδεις φωτιές

Αδικαιολόγητος τρόμος μπροστά στους λαϊκιστές

Τρίτη 12 Απριλίου 2022, 00:01
Ας ευχηθούμε ότι η Γαλλία θα αποφύγει το επικίνδυνο ραντεβού με τον εσμό των λαϊκιστών, των δημαγωγών των αντι- ελιτιστών, των αντισυστημικών, των «φίλων» του λαού, των «εχθρών» της γραφειοκρατίας και τους groupies του Πούτιν. Οι Γάλλοι μακάρι να φανούν εξυπνότεροι από εμάς, το 2015 που πηγαίναμε στις κάλπες, άδοντας «τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί;» Να φανούν πιο Ευρωπαίοι από τους Άγγλους που μπλέχτηκαν σε ένα Brexit γιατί ο ηγέτης τους το θεώρησε καλή ιδέα.
Αδικαιολόγητος τρόμος μπροστά στους λαϊκιστές

Η καλή πλευρά της ακρίβειας στα καύσιμα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, 00:01
Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, είναι η μεγάλη ευκαιρία να εμπεδωθεί μια άλλη κουλτούρα μετακινήσεων στην Αθήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, τη βιώσιμη κινητικότητα, την αλλαγή των όρων εργασίας, ζωής, διασκέδασης στην πρωτεύουσα, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Για οποιονδήποτε λόγο κι αν μπαίνει κάποιος σε τραμ, λεωφορείο, ηλεκτρικό, τρόλεϊ η απαίτηση είναι ίδια: τακτική, γρήγορη, συνεπή εξυπηρέτηση.
Η καλή πλευρά της ακρίβειας στα καύσιμα