Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή Νο2

Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή Νο2

Η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης αν συνεχιστεί μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε Αργεντινή νούμερο 2 δηλώνει στο liberal.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα όσα υποστήριξε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τις αναφορές στο «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξαγγέλθηκαν σημειώνει ότι δεν γίνονται πιστευτές από τους πολίτες που δεν δίνουν καμία προοπτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ως προς τη διαχείριση του λεγόμενου μαξιλαριού των 30 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνούν και οι κυβερνώντες ότι η άνοδος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων επηρεάζουν τις τράπεζες και κατ'' επέκταση τις επιχειρήσεις, δηλαδή το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Σχετικά με το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το αν γνώριζε για νεκρούς το βράδυ της 23ης Ιουλίου όταν επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων υπογράμμισε πως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί σε κανένα εντύπωση δεδομένου ότι πρώτο στόχος του όπως και συνολικά της συγκυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων όσο σοβαρά και αν είναι.

Τέλος για την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός εμμένει σε μια απόφαση που βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτό τα λέει όλα.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, δήλωσε πως αυτά που εξήγγειλε δεν είναι παροχές αλλά ελαφρύνσεις, οι οποίες είναι εφικτές διότι η οικονομία πάει καλά. Τελικά, η οικονομία πάει καλά;

Ο πρωθυπουργός ειρωνευόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι πριν λίγους μήνες για τις αναφορές του στην μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. Τώρα ανακοινώνει παρεμβάσεις που όμως ουδείς γνωρίζει πως θα εφαρμοσθούν. Υιοθετεί μόνο και μόνο για να κάνει κάποιες εξαγγελίες αυτά που κορόιδευε. Αυτό είναι η απόδειξη πως πρόκειται για μια κυβέρνηση κυνική που λειτουργεί χωρίς καμία πυξίδα.

Είναι πλέον προφανές ότι βλέποντας την ήττα στις προσεχείς εκλογές να έρχεται θα κάνουν τα πάντα και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και αναφορά σε παροχές. Το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν πολύ πιο σοβαρές αλλά τελικά δεν πέτυχαν τίποτα. Ο λόγος είναι απλός: Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του και ως εκ τούτου ότι και να πει ότι και να κάνει δεν γίνεται πιστευτός.

Δεν υπάρχει καμία προοπτική γα αυτή την κυβέρνηση. Ξέρετε είναι τραγελαφικό να υποστηρίζει οποιοσδήποτε πως η οικονομία πάει καλά όταν είμαστε ουραγός στις εξαγωγές και πρώτοι σχεδόν στους φόρους με μια αναιμική ανάπτυξη χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ενδιαφέροντος από επενδυτές. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα και το επιβεβαιώνει η πραγματική οικονομία.

- Μίλησε για το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μη χρειαστεί να βγει η χώρα στις αγορές. Μάλιστα δήλωσε πως επαρκεί για 2,5 χρόνια. Μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν αυτό το «μαξιλάρι» που επικαλείται;

Οι δανειστές γνωρίζουν πως έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που ποτέ δεν μαθαίνει και η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει συνθήκες ικανές για έξοδο στις αγορές. Γι αυτό το λόγο έδωσαν ένα «κομπόδεμα» που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως ο εκλογικός ορίζοντας. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί ανεύθυνα γιατί η άνοδος του επιτοκίου του ομολόγου του δημοσίου επηρεάζει άμεσα τις τράπεζες και κατά συνέπεια και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα πως η η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά. Είναι σημαντικό να έχουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών.

Οι εξελίξεις όμως τις τελευταίες ημέρες στις αγορές και το Χρηματιστήριο δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι» δεν αποτελεί έναν κουμπαρά που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει η κυβέρνηση και να «τραβήξει» χρήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και απαιτούνται συγκεκριμένες εγκρίσεις. Εκτιμώ ότι οι δανειστές για να μην έχουν άμεσα προβλήματα με την Ελλάδα, ενόψει και των ευρωεκλογών, βρήκαν μια λύση που όμως δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν.

- Τι κίνδυνος υπάρχει από μια αλόγιστη χρήση;

Ο κίνδυνος μιας ανεύθυνης πολιτικής δεν είναι καθόλου αμελητέος στην περίπτωση της Ελλάδας. Ειδικά στην Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που ποτέ δεν μαθαίνει και η οποία μπορεί να καταλήξει Αργεντινή νούμερο 2. Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τους επόμενους μήνες. Κοιτάξτε, αυτή η κυβέρνηση μας φόρτωσε δύο μνημόνια μας έκανε πρώτους στην Ευρώπη στους φόρους έκοψε 22 φορές τις συντάξεις, έκανε πραγματικότητα τη γενιά των 360 ευρώ. Είναι καιρός είναι να σταματήσει εδώ το κακό που έκανε στον τόπο. Δεν πρέπει να συνεχίσει και να κάνει ακόμη μεγαλύτερο. 

- Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στο Μάτι. Ούτε στη συνέντευξη Τύπου, αν και ρωτήθηκε κατ'' επανάληψη απάντησε αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ της 23ης Ιουλίου; 

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Έκανε πως δεν κατάλαβε, περιέγραψε μια γενικότερη κατάσταση, μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και δήλωσε απλά ότι η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να κρύψει τους νεκρούς. Φυσικά και δεν μπορούσε. Χρησιμοποίησε όμως κάθε τρόπο κάθε τρικ και επικοινωνιακά σόου για να το μεταθέσει. Και εκείνο το βράδυ στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη κακόγουστο επιχειρησιακό σόου. Αυτό πλέον είναι κατανοητό από κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

- Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως είναι η μοναδική λύση. Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Ειλικρινά κανένας δεν γνωρίζει τι θα κάνει αυτή η συγκυβέρνηση που ως μόνη ιδεολογία έχει το γάντζωμα στην καρέκλα. Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι Έλληνες συμπεριλαμβανομένων και των μισών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση για αυτή τη συμφωνία. Όποιο τέχνασμα και αν η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εφεύρει ο λογαριασμός είναι ήδη στο ταμείο και την περιμένει. 

- Προβληματίζει τη Ν.Δ. η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προνομοθετήσει παροχές και μέτρα για το 2019 και μετά;

Η ΝΔ θα εκλεγεί κυβέρνηση με το δικό της πρόγραμμα. Όχι με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% και όχι στο 22%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% θα νομοθετηθούν απο την κυβέρνηση της Ν.Δ. αμέσως μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει ας τις ψηφίσει τότε.