Κ. Χαροκόπος

Τραπεζική κρίση στην ΕΕ. 10 μήνες ή 10 χρόνια;

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 00:02
Η τραπεζική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αντιμετωπίστηκε στις ΗΠΑ μέσα σε 10 μήνες. Οι Ρεπουμπλικάνοι μαζί με τους Δημοκρατικούς, δεν επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την χρηματοοικονομική κρίση, ως αντικείμενο τριβής και αντιπαράθεσης, αλλά θέσπισαν με ιδιαίτερη ταχύτητα μέτρα που επανέφεραν την ισορροπία στο σύστημα.
Τραπεζική κρίση στην ΕΕ. 10 μήνες ή 10 χρόνια;

Τι κρατάμε από την άνοδο μετοχών και ομολόγων;

Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 00:02
Το διπλό καλό πολιτικό νέο, δηλαδή η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και η αναμενόμενη προσφυγή στις εθνικές κάλπες μέχρι το τέλος Ιουνίου, άλλαξε την διάθεση στις αγορές. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και των ελληνικών επενδυτικών αγαθών, κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
Τι κρατάμε από την άνοδο μετοχών και ομολόγων;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, 00:02
Όλοι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται η αριστερά, γνωρίζουν πως η λέξη «ήττα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της. Όχι, η «ήττα» γενικά, αλλά η δική της «ήττα». Το αριστερό κίνημα δεν ηττάται. Μπορεί να αναδιπλώνεται, να υποχωρεί, να ελίσσεται, να ανασυντάσσεται, να ανασυγκροτείται, αλλά δεν ηττάται.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα

Η κινεζική αντεπίθεση μόλις άρχισε

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, 00:02
Και ενώ ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί έναν τριγωνικό σχηματισμό, ακριβώς κάτω από τον κινητό μέσο των 50 ημερών, που προδιαθέτει για το ξέσπασμα μιας σημαντικής κίνησης στις χρηματιστηριακές αγορές, η Κίνα φαίνεται να διαμορφώνει ένα επιθετικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας.
Η κινεζική αντεπίθεση μόλις άρχισε

Στο limit up, οι κινεζικές σπάνιες γαίες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, 00:02
Και στα χρηματιστήρια της Κίνας υπάρχει η έννοια του limit up, το οποίο ανέρχεται στο +10%. Εκεί έκλεισαν οι μετοχές της China Northern Rare Earth, της Shenghe Resources, της China Minmetals Rare Earth και της JL MAG Rare-Earth. Είναι όλες μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις σπάνιες γαίες.
Στο limit up, οι κινεζικές σπάνιες γαίες

Google vs Huawei. Μια νέα φάση του εμπορικού πολέμου

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, 00:02
Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, πως πίσω από τις καθημερινές μάχες του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που προς το παρόν εστιάζει στα αγροτικά προϊόντα, στα καταναλωτικά προϊόντα, στα αθλητικά υποδήματα (!!!), στα αυτοκίνητα, στα οικοδομικά υλικά, στη μεταλλουργία και αλλού, υποβόσκει ο τεχνολογικός και ψηφιακός πόλεμος.
Google vs Huawei. Μια νέα φάση του εμπορικού πολέμου

Είναι ανησυχητικά επικίνδυνη η οικονομική ακινησία

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 00:02
H εικόνα των κυβερνητικών παραγόντων που κάθονται μέσα στον ακίνητο συρμό, του υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης και κοιτάζουν έξω με ενθουσιασμό και αλληλοσυγχαίρονται, καταγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια όλη την παθογένεια του φαινόμενου του σύριζα και των ακολούθων του από την ακροδεξιά, το βαθύ ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική αριστερά.
Είναι ανησυχητικά επικίνδυνη η οικονομική ακινησία

Όταν ακούς για κρατικό σχεδιασμό, φύγε τρέχοντας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, 00:02
Η εμμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει σίγουρα ρίζες από την εποχή που ο ίδιος διεκδικούσε την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και από την εποχή της λατρείας προς το Σοβιετικό καθεστώς, τα τριαντάχρονα πλάνα της ΕΣΣΔ και τους κρατικούς σχεδιασμούς.
Όταν ακούς για κρατικό σχεδιασμό, φύγε τρέχοντας

Πάμε κόντρα στην πραγματικότητα! Θα γλυτώσουμε;

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 00:02
Προχθές είχα μια συζήτηση με έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και προσπαθούσα να του απαντήσω στο ερώτημα, του τι εννοούμε όταν μιλάμε για διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Χθες μου παρουσιάστηκε μια μελέτη, που εμφάνιζε πως η πλειοψηφία των αποφοίτων των οικονομικών σχολών, θεωρεί πως το κέρδος δεν αποτελεί θεμιτό στόχο.
Πάμε κόντρα στην πραγματικότητα! Θα γλυτώσουμε;

Η Αεροδυναμική, η Υδροδυναμική και η Οικονομία

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, 00:02
Η τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί μετά από την κυβερνητική απόφαση για τη μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα αλλά όχι στα ροφήματα, είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της ανικανότητας που διακατέχουν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία.
Η Αεροδυναμική, η Υδροδυναμική και η Οικονομία

Οι κληρονόμοι του Χάους

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, 00:02
Ο αριθμός των κληρονόμων που αποποιούνται τις κληρονομιές που θα έπρεπε να καταλήγουν στα χέρια τους, διαρκώς αυξάνεται. Με την κίνηση αυτή, οι κόποι των γονέων τους, τα οικογενειακά τους περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στα χέρια του δημοσίου. Το γεγονός πέραν της οικονομικής του διάστασης, έχει βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι κληρονόμοι του Χάους

Υπάρχουν καύσιμα για το χρηματιστήριο;

Τρίτη 14 Μαΐου 2019, 00:02
Η άνοδος του χρηματιστηρίου απαιτεί καλό οικονομικό κλίμα, ομαλή πολιτική ζωή, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και ικανές εισηγμένες εταιρίες με προοπτική. Αυτό είναι το απαραίτητο πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να εστιαστεί η προσέλκυση νέων επενδυτών και κεφαλαίων.
Υπάρχουν καύσιμα για το χρηματιστήριο;

O σκοτεινός δρόμος με τις υποσχέσεις

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 00:02
H κυβέρνηση Τσίπρα, άνοιξε το χορό των παροχών. Ανάμεσα στα άλλα, βάφτισε ως 13η σύνταξη, ένα πρόωρο επίδομα έναντι του Χριστουγεννιάτικου δώρου, το οποίο έχει το μέγεθος του δώρου του Πάσχα και το διανέμει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ο ορισμός της γελοιότητας, στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.
O σκοτεινός δρόμος με τις υποσχέσεις

Θα φέρουν αυτά τα μέτρα, επενδύσεις; Σίγουρα όχι!

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 00:02
Ίσως η ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης να επισπεύσθηκε λόγω της απώλειας και των τελευταίων ψηγμάτων του στερεότυπου του αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος που διαλαλούσε η κυβέρνηση. Ίσως η κυβέρνηση Τσίπρα – Παπακώστα – Θεοχαρόπουλου, να αποφάσισε να μετατρέψει το κυβερνητικό σχέδιο για το αύριο της χώρας, σε προεκλογικό πρόγραμμα διεκδίκησης ψήφων.
Θα φέρουν αυτά τα μέτρα, επενδύσεις; Σίγουρα όχι!

Όταν ο Νασραντίν Χότζα πάει σε εκλογές

Πέμπτη 09 Μαΐου 2019, 00:02
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση από το να υπόσχεται μια κυβέρνηση πράγματα, τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί μετά από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση, από τη θριαμβολογία για την επαναφορά συνθηκών που η ίδια η κυβέρνηση έχει καταργήσει.
Όταν ο Νασραντίν Χότζα πάει σε εκλογές

Ευρωπαϊκή Ένωση 2021-2027

Τετάρτη 08 Μαΐου 2019, 00:02
Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θεωρούνται απλά πρόδρομες εθνικές εκλογές, ή ευκαιρία χαλαρής ψήφου, ή έκφραση δυσαρέσκειας. Όμως οι αποφάσεις, τις οποίες καλούνται να λάβουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2012 – 2027, δίνουν άλλη διάσταση στην αξία της ψήφου των ευρωεκλογών.
Ευρωπαϊκή Ένωση 2021-2027

Είναι αλήθεια, πως δουλεύουμε πολύ και αποδίδουμε λίγο;

Τρίτη 07 Μαΐου 2019, 00:02
Τα αποτελέσματα της μελέτης για την παραγωγικότητα της εργασίας, που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ για το οικονομικό έτος 2017, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Εν πολλοίς πιστοποιούν βέβαια αυτά, που λίγο – πολύ γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν την οικονομία και αναζητούν λύσεις εξόδου από την κρίση.
Είναι αλήθεια, πως δουλεύουμε πολύ και αποδίδουμε λίγο;

Ο Κυριάκος δεν τάζει και δεν ντηλάρει

Δευτέρα 06 Μαΐου 2019, 00:02
Οι περισσότεροι διερωτώνται για ποιον λόγο, κάποιους λίγους μήνες προ των εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών και εν μέσω των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν έχει παρατηρηθεί η παραμικρή μεταστροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος δεν τάζει και δεν ντηλάρει

Θα πετύχει άραγε η επιχειρηματική μετάλλαξη της Apple;

Παρασκευή 03 Μαΐου 2019, 00:02
Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μετά από το έντονο «sell off», του φθινόπωρου του 2018, κατέγραψαν μέσα στο 2019 εξαιρετικές αποδόσεις. Ο δείκτης S&P 500, έκλεισε το τετράμηνο με κέρδη της τάξεως του 17.51%, τα υψηλότερα από το 1987. Ταυτόχρονα ο δείκτης Dow Jones παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 14%, την μεγαλύτερη από το 1999.
Θα πετύχει άραγε η επιχειρηματική μετάλλαξη της Apple;

Τι θέλουμε; Όμορφα αφηγήματα ή αποτελεσματικές ενέργειες;

Πέμπτη 02 Μαΐου 2019, 00:02
Εξαιρετικό το «αφήγημα», δηλαδή το παραμύθι της κυβέρνησης στον χώρο της εκπαίδευσης. Γεμάτο με πρίγκιπες και βασιλοπούλες, με δικαιοσύνη και ισότητα, με ευτυχισμένους νέους, με χαρούμενους γονείς, με κρυμμένους θησαυρούς που ανακαλύπτονται ξαφνικά και με ένα καινούριο δένδρο που μόλις φύτρωσε στον κήπο με τα λεφτόδενδρα. Το πτυχιόδενδρο.
Τι θέλουμε; Όμορφα αφηγήματα ή αποτελεσματικές ενέργειες;

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 20/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα