Κ. Χαροκόπος

Τι σημαίνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου, για εμάς;

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, 00:02
Ας ξεκινήσουμε από τα γεγονότα και από τα πραγματικά δεδομένα. Η ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα έχει μειωθεί. Ο OPEC στον οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Εμιράτα, η Νιγηρία και άλλες χώρες, πρότειναν την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τι σημαίνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου, για εμάς;

Ο Έβρος, ο Αμερικανικός παράγοντας και η Οικονομία

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 00:02
Την ίδια στιγμή, που ο σκληρός πυρήνας της στελεχιακής και ιδεολογικής βάσης του Σύριζα, συγκροτεί ένα μέτωπο αμφιλεγόμενων συμφερόντων που επιτίθεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό – προσφυγικό μετά την Τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θωρακίζει τα σύνορα της χώρας, χρησιμοποιώντας και την οικονομία.
Ο Έβρος, ο Αμερικανικός παράγοντας και η Οικονομία

Όταν ο φόβος και η απληστία, κάνουν βόλτα στα Χρηματιστήρια

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 00:02
Οι αγορές δεν κινούνται πάντα με την λογική. Ίσως και μην κινούνται ποτέ, με γνώμονα την λογική. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, υπάρχουν δείκτες και χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν ονοματιστεί, με καθαρά όρους ψυχολογίας, όπως είναι ο περίφημος Αμερικανικός Δείκτης VIX, o οποίος ονομάζεται και δείκτης φόβου.
Όταν ο φόβος και η απληστία, κάνουν βόλτα στα Χρηματιστήρια

Σύριζα: Προσγείωση στην πραγματικότητα, ή ένα ακόμα τέχνασμα;

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 00:02
Οι προσπάθειες εξεύρεσης της ερμηνείας την χθεσινής εμφάνισης του πρώην πρωθυπουργού, μετά από την τριήμερη νηστεία δηλώσεων, καλά κρατούν. Αρκετοί ομιλούν για προσγείωση στην πραγματικότητα, ενώ οι υπόλοιποι αναφέρονται σε μια απλή αλλαγή στην τακτική του. Σημασία έχει ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως από την κυρίαρχη ιδεολογική τάση του σκληρού εσωκομματικού μηχανισμού.
Σύριζα: Προσγείωση στην πραγματικότητα, ή ένα ακόμα τέχνασμα;

Καρνάβαλοι και αλληλέγγυοι, σε κοινή παρέλαση

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 00:02
Οι μάχες οπισθοφυλακής που δίνουν κατά καιρούς ομάδες πολιτών της χώρας μας απέναντι στην πραγματικότητα, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, την στιγμή που η προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, βλήθηκε ασύμμετρα σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Το ένα είναι αυτό του covid-19 και το δεύτερο είναι η τουρκική απειλή μέσω του μεταναστευτικού.
Καρνάβαλοι και αλληλέγγυοι, σε κοινή παρέλαση

Χρηματιστήριο: Που είμαστε και που μπορεί να πάμε;

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, 00:02
Η καλύτερη επικεφαλίδα χρηματιστηριακού newsletter που διάβασα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήταν η ακόλουθη: «Η επιδημία codiv-19 ήταν απλά ο καταλύτης που επιτάχυνε την χημική αντίδραση και οδήγησε στην έκρηξη της φούσκας». Και δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
Χρηματιστήριο: Που είμαστε και που μπορεί να πάμε;

Ο Μέγας Νταουλιέρης και η έννοια του χρόνου

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Από το 2015 μέχρι το 2019, που τα χρηματιστήρια κάλπαζαν και τα κεφάλαια αναζητούσαν ευκαιρίες και αποδόσεις, ο Μέγας Νταουλιέρης και το ασκέρι του κατέστρεφαν συνειδητά την χώρα, αδυνατώντας να εκτιμήσουν την αξία της έννοιας του χρόνου. Που να την μάθουν άλλωστε; Στους καφενέδες, στα ρακομελάδικα ή στις ολομέλειες των γκρουπούσκουλων που περνούσαν την ώρα τους;
Ο Μέγας Νταουλιέρης και η έννοια του χρόνου

Οι αμπελοφιλοσοφίες και τα χρηματιστήρια

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Οι αγορές δεν είναι ούτε δίκαιες, ούτε αντικειμενικές και σπάνια βρίσκονται σε ισορροπία. Στις αγορές συναντώνται οι αγοραστές με τους πωλητές και οι πωλητές με τους αγοραστές. Συναντώνται άνθρωποι με διαφορετικές γνώσεις, με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικές εκτιμήσεις, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία, με διαφορετικό τρόπο σκέψης, με διαφορετικά συμφέροντα, με διαφορετικές προοπτικές και με διαφορετικό μέγεθος και όγκο κεφαλαίων.
Οι αμπελοφιλοσοφίες και τα χρηματιστήρια

Ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών: Ένα μεγάλο βήμα

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Είχαμε αναφερθεί προ ημερών, σε μια μερίδα συνδικαλιστών του δικηγορικού κλάδου, που διεκδικεί την εκ νέου υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων στην ίδρυση εταιριών, διότι όπως υποστηρίζουν, οι συμμετέχοντες στις εταιρείες χρησιμοποιούν «προδιατυπωμένα και πρόχειρα» καταστατικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία εταιρειών που λειτουργούν παράνομα ή προβληματικά και αντίθετα με τους ισχύοντες νόμους.
Ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών:  Ένα μεγάλο βήμα

Μετά τον πανικό των 818 μονάδων, τι;

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Όσοι αγόρασαν στη χθεσινή συνεδρίαση και όσοι διατηρούν τις μετοχικές τους θέσεις, θα υποβάλλουν τους εαυτούς τους, το επόμενο χρονικό διάστημα σε μια εκτεταμένη ψυχική καταπόνηση. Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι, ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί με κάποιο μετρήσιμο τρόπο η επίδραση των εξελίξεων σχετικά με το κορονοϊό στην πραγματική οικονομία.
Μετά τον πανικό των 818 μονάδων, τι;

Το Χρηματιστήριο και η απώλεια σημαντικών οχυρών

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Μια δυσάρεστη εικόνα για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιφύλαξε η περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές, με προεξέχουσες αυτές των τραπεζών, υποχώρησαν σημαντικά, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς αγορές αναζητούν εναγωνίως την κατεύθυνση τους, μετά από τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό.
Το Χρηματιστήριο και η απώλεια σημαντικών οχυρών

Η «κοινωνική τραπεζική» και οι πραγματικές ζημιές

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εικόνα για τη επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος και να σχεδιάσουν την επενδυτική τους στρατηγική, βασισμένοι στις εκθέσεις και στις συστάσεις της Goldman Sachs και της J.P. Morgan.
Η «κοινωνική τραπεζική» και οι πραγματικές ζημιές

Ερωτευμένοι παράφορα, με το παρελθόν

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Το κλασσικότερο παράδειγμα κλειστού επαγγέλματος, το οποίο έπρεπε να ανοίξει στα πλαίσια της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας, είναι το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Όλοι θυμόμαστε τις μάχες των συνδικαλιστών του κλάδου κατά του μνημονίου και κατά των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις για το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος. 
Ερωτευμένοι παράφορα, με το παρελθόν

Οι αρμοί και τα τούβλα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΤτΕ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε προχθές ματαίως, να μαζέψει τα αμάζευτα με τις δηλώσεις του περί των αρμών της εξουσίας, διασκεδάζοντας τις αρνητικές εντυπώσεις και την πληθωρική καζούρα, βγήκε ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο τρομακτικά.
Οι αρμοί και τα τούβλα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΤτΕ

Ελλάδα: Ένα Μουσείο με παράδοξα και παθογένειες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η χώρα μας αποτελεί ένα τεράστιο Αρχαιολογικό Μουσείο για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά, στοιχεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Για όσους όμως ζουν μόνιμα σε αυτήν την χώρα, η ζωή τους μοιάζει με μια αέναη ξενάγηση σε ένα μουσείο γεμάτο παράδοξα και παθογένειες. Παράδοξα εκθέματα και βιτρίνες με παθογένειες, που πλέον δεν προκαλούν την παραμικρή ευχαρίστηση σε κανέναν.
Ελλάδα: Ένα Μουσείο με παράδοξα και παθογένειες

Με εμπιστοσύνη φτάσαμε στο 0,9% και όχι με νταούλια

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πρέπει να περνάει δύσκολες στιγμές ο μέγας νταουλιέρης, μετά από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. O ίδιος, εν μέσω νταουλιών, ζουρνάδων και χορών στην Πλατεία Συντάγματος, είχε καταφέρει τον Ιούνιο του 2015, να οδηγήσει τις αποδόσεις στο 15,5%.
Με εμπιστοσύνη φτάσαμε στο 0,9% και όχι με νταούλια

Η ΛΑΡΚΟ και ο Έλλην Μάγος Χουντίνι

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πραγματικά είναι άξιος θαυμασμού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντα με τρόπο απλό, ξέρει να βρίσκει λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αρκετοί, τoν παρομοιάζουν με τον διάσημο Μάγο Χουντίνι, που έστω και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να επιτύχει το «θαύμα» του. Αναρίθμητα τα θαύματα του, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Η ΛΑΡΚΟ και ο Έλλην Μάγος Χουντίνι

Μαγκάλια, κάρβουνα και καμένα μυαλά

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Εκτιμώ πως δεν υπάρχει πολίτης που να μην είχε ακούσει την ιστορίες με τα μαγκάλια, τις λιποθυμίες και τις επτά πληγές του Φαραώ, που διηγούντο οι επικοινωνιολόγοι του Σύριζα. Ιστορίες που είχαν ως στόχο να διεγείρουν το θυμικό των κινημάτων του «δεν πληρώνω» και των αγανακτισμένων, της άνω και κάτω πλατείας Συντάγματος. Ιστορίες που συνέβαλαν στην άνοδο του διδύμου Τσίπρα - Καμμένου στην εξουσία...
Μαγκάλια, κάρβουνα και καμένα μυαλά

Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία;

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Αρκετές φορές μου έρχεται στο μυαλό η αμερικανική ρήση «think globally, act locally», που σε ελεύθερη ερμηνεία σημαίνει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με όσο δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος με βάση το τι γίνεται στον κόσμο και ακολούθως να εφαρμόζουμε αυτές τις σκέψεις, σε εγχώριο επίπεδο.
Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία;

Υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ή όχι;

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο και δημιουργικότερο, από το να έχει κάποιος επαφή με τους νέους. Τυχαίνει στο περιβάλλον μου να υπάρχουν πολλά άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, που έχουν επιλέξει να μείνουν στην Ελλάδα σε πείσμα των καιρών και που εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ή όχι;