Κ. Χαροκόπος

Έχουν ουσία τα βαφτίσια στα ΤΕΙ και στο Μετρό;

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μετά τη διαδικασία της μετονομασίας αρκετών Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακών Σχολών και πρώην ΤΕΙ, τώρα προχωρούμε ακάθεκτοι στη μετονομασία των σταθμών του Μετρό. Πραγματικά συγκρούονται με την κοινή λογική οι προτεραιότητες σε αυτήν τη χώρα. To έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια μας, με επικίνδυνα αυξανόμενη ταχύτητα και εμείς παιανίζουμε με ρυθμούς άλλων εποχών.
Έχουν ουσία τα βαφτίσια στα ΤΕΙ και στο Μετρό;

Τραπεζικό τούνελ. Φως εξόδου ή φως τραίνου, στο βάθος;

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
To φως στο βάθος του τραπεζικού τούνελ είναι πλέον ορατό. Μετά από μια ατέρμονη διαδρομή στο σκοτεινό τραινάκι του τρόμου, με πολλά πάνω–κάτω, άρχισε να φαίνεται φως. Όλοι ελπίζουμε πως αυτό το φως είναι η έξοδος και όχι μια άλλη αμαξοστοιχία που πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση.
Τραπεζικό τούνελ. Φως εξόδου ή φως τραίνου, στο βάθος;

Το QE θα σώσει την Ευρώπη; Τι έδειξε η Ιαπωνία;

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ως QE ονομάζουμε την ποσοτική χαλάρωση, μια πολιτική που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες όταν αυτές το κρίνουν σκόπιμο, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις δυνάμεις της οικονομίας. Δεν αφορά στο τύπωμα χρήματος η ποσοτική χαλάρωση. Ακολουθεί την οδό της δημιουργίας ψηφιακού χρήματος, παρέχοντας ρευστότητα στο σύστημα.
Το QE θα σώσει την Ευρώπη; Τι έδειξε η Ιαπωνία;

Το πετρέλαιο, οι κραυγές και μια απλή σκέψη

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ας σκεφτούμε με καθαρά οικονομικούς όρους. Σε ένα περιβάλλον μιας παγκόσμιας οικονομίας που φλερτάρει με τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για κάποιες χώρες και με την πανηγυρική στροφή στην ύφεση σε κάποιες άλλες, πώς είναι δυνατόν να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν μετά την επίθεση; Αν δεν κλιμακωθεί η ένταση στη Μ. Ανατολή και στον Κόλπο, για ποιο λόγο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της προσωρινής μείωσης της παραγωγής, αφού η ζήτηση δεν αυξάνει;
Το πετρέλαιο, οι κραυγές και μια απλή σκέψη

Αποφασίστηκε. Ξεκίνησε. Επιταχύνεται.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι εθιμοτυπικές επισκέψεις υπουργών από χώρες του εξωτερικού, ακόμα και αν προέρχονται από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, δεν παύουν παρά να έχουν έναν γενικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Μόνον οι κινεζικές κυβερνητικές επισκέψεις, σημαίνουν άμεσο «Business». Με αυτήν την λογική δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Ross στην Αθήνα.
Αποφασίστηκε. Ξεκίνησε. Επιταχύνεται.

11 χρόνια μετά το κραχ του 2008. Μια άλλη ματιά

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πέρασαν κιόλας 11 χρόνια από το τελευταίο χρηματιστηριακό κραχ. Και μέσα σε αυτά, έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες άρθρα για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Μια κατάρρευση, που πυροδότησε την έκρηξη των Αμερικανικών subprime loans, που με τη σειρά της οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
11 χρόνια μετά το κραχ του 2008. Μια άλλη ματιά

Πρέπει να συνέλθουμε χθες! Το αύριο έφτασε!

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ερωτήματα του τύπου «ποιος θα κρατάει τη σημαία στις σχολικές παρελάσεις», «ποιο θα είναι το περιεχόμενο και η ουσία του μαθήματος της Ιστορίας» φαίνεται να απασχολούν σε υπέρτατο βαθμό την εκπαιδευτική κοινότητα και να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση. Κι ενώ εμείς ζούμε προφανώς σε ένα παράλληλο σύμπαν, έρχεται η έκθεση του Institute for Business Value, να παρουσιάσει την εικόνα του αύριο, που σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και η χώρα μας.
Πρέπει να συνέλθουμε χθες! Το αύριο έφτασε!

Τελικά, οι «Μονόκεροι» των αγορών σκόνταψαν

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Είναι σίγουρο πως οι «Μονόκεροι» έχουν σκοντάψει. Δύσκολα θα περάσουν οι ισολογισμοί τους σε κέρδη. Προς το παρόν, κερδισμένοι είναι όλοι οι αρχικοί μέτοχοι και χαμένοι οι νέοι μέτοχοι που αγόρασαν τις μετοχές στις δημόσιες εγγραφές αλλά και αργότερα, μέσα στη χρηματιστηριακή αγορά. Όσο για την πορεία των εταιριών αυτών σε βάθος χρόνου, εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις...
Τελικά, οι «Μονόκεροι» των αγορών σκόνταψαν

Τα μισθωτήρια συμβόλαια πρέπει να τηρούνται

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ένα από τα χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού, είναι πως ο λόγος που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του είναι θετικός, απλός, περιγραφικός και βοηθάει τον ακροατή να πάρει το μήνυμα και την ουσία. Όπου χρειάζεται και όταν το ακροατήριο είναι εξειδικευμένο, ο λόγος του γίνεται βαθιά τεχνοκρατικός αλλά και πάλι δημιουργικός.
Τα μισθωτήρια συμβόλαια πρέπει να τηρούνται

Η στρεβλότητα της αγοράς χρυσού στην Ελλάδα

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Έχουν πέσει αρκετοί από τα σύννεφα, τώρα που έχει ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον των πολιτών για την αγορά χρυσών λιρών, με το υπερβολικό κόστος που επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες χρυσού στην Ελλάδα. Θεωρητικά, οι προμήθεια των πράξεων επί Χρυσών Λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιβαρύνονται με μια προμήθεια 5‰ με ελάχιστο όριο τα 3 ευρώ.
Η στρεβλότητα της αγοράς χρυσού στην Ελλάδα

Η νέα ατζέντα θα αλλάξει τις ιδεολογίες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Διαβάζω σε πολλά πολιτικά άρθρα πως έχει ηττηθεί κατά κράτος η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πως τώρα μεσουρανεί η ιδεολογία της ΝΔ. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως έχει ηττηθεί το αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πως τώρα επικρατεί η ατζέντα της ΝΔ. Μόνον, εφ’ όσον, η ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη εφαρμοστεί και εκπληρωθεί, τότε θα αρχίσουν η αποκαθήλωση της εμμονικής ιδεολογίας που εμπορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ.
Η νέα ατζέντα θα αλλάξει τις ιδεολογίες

Οι διαδηλωτές, εκτοξεύουν μια StartUp εφαρμογή

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ξεπέρασαν την απαγόρευση των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας επιτυχώς τις υπηρεσίας μια StartUp στο χώρο «mesh network messages», δηλαδή στον χώρο της αποστολής μηνυμάτων μέσω μικρών τοπικών τοπολογιών που εκμεταλλεύονται στην τεχνολογία Bluetooth. Έτσι εκτόξευσαν την αποτίμησή της.
Οι διαδηλωτές, εκτοξεύουν μια StartUp εφαρμογή

Χαμηλά επιτόκια, ίσον χαμηλές συντάξεις

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Παγκοσμίως, όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα, βασίζονται στις αποδόσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Οι εισφορές αθροίζονται και επενδύονται σε διάφορα επενδυτικά μέσα. Σε μετοχές, σε ομόλογα, σε ακίνητα και σε τραπεζικές καταθέσεις ή μετρητά. Κι έτσι σε βάθος χρόνου, οι εισφορές αποδίδουν και επιστρέφουν στους συνταξιούχους με την μορφή συντάξεων.
Χαμηλά επιτόκια, ίσον χαμηλές συντάξεις

Ευτυχώς για εμάς, οι δρόμοι της Γένοβας έκλεισαν

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Συζητώντας χθες, με έναν συνεργάτη εν όψει ενός σημαντικού επαγγελματικού ταξιδιού στο εξωτερικό, ρίχναμε μαζί μια τελευταία ματιά στους φακέλους και στις ψηφιακές παρουσιάσεις που είχαν ετοιμαστεί. Και διαπιστώσαμε μελετώντας τα νέα της ημέρας, πως το σημαντικότερο υλικό που θα κουβαλούσαμε μαζί μας στο ταξίδι, δεν είχε προετοιμαστεί από εμάς.
Ευτυχώς για εμάς, οι δρόμοι της Γένοβας έκλεισαν

Χρειαζόμαστε άνοιγμα στον ψηφιακό κόσμο!

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα επιχειρηματικής απραξίας στον χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, δηλαδή στον λεγόμενο M&A χώρο, ήρθε μια σημαντική συμφωνία να δώσει σημάδια αισιοδοξίας. Η συμφωνία δεν είναι άλλη από την εξαγορά της «Mινέρβα», από εταιρία συμφερόντων του ελληνικού fund Deca-Diorama.
Χρειαζόμαστε άνοιγμα στον ψηφιακό κόσμο!

Ξημέρωσε μια διαφορετική εβδομάδα

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ξεκίνησε, με το «καλημέρα», η φθινοπωρινή μάχη των δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. 15% επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας $110 δισ. και η Κίνα σε προϊόντα αξίας $75 δισ. Αυτός ο δεύτερος γύρος αυξήσεων είναι διαφορετικός και πιο επικίνδυνος. Και αυτό διότι αγγίζει πλέον τους καταναλωτές.
Ξημέρωσε μια διαφορετική εβδομάδα

Φίλοι της ΝΔ, μην γίνεστε Συριζαίοι!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, 00:02
Η κωμωδία των στελεχών του Σύριζα συνεχίζεται. Τα στελέχη του Σύριζα καταγγέλλουν ακροδεξιά κυβερνητική στροφή, την ίδια στιγμή που ο ακροδεξιός πρώην συνέταιρος τους έχει χαθεί στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Αδυνατώντας να αντιπαρατεθούν στην ποιότητα της πλειονότητας των ατόμων που στελεχώνουν τα καίρια πόστα αποφάσεων, επιστρατεύουν τον παλιό αγωνιστικό εαυτό τους.
Φίλοι της ΝΔ, μην γίνεστε Συριζαίοι!

Ο Τραμπ, οι δασμοί, οι αγορές και η ύφεση

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 00:02
Στα αρχικά στάδια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και της επιβολής δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, οι αναλυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν το χειρότερο σενάριο. Κατ’ αυτούς, θα ήταν ο καθορισμός του ύψους των δασμών στα επίπεδα του 25%. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από αυτή την οροφή θα αποτελούσε επικίνδυνη εξέλιξη για την οικονομία. Όμως, μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οροφή έχει μετατραπεί σε δάπεδο.
Ο Τραμπ, οι δασμοί, οι αγορές και η ύφεση

Η καμπύλη αποδόσεων στο 1%. Τι σημαίνει αυτό;

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 00:02
H «καμπύλη αποδόσεων» είναι μια από τις έννοιες που έχουν εισβάλει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη ζωή των πολιτών. Όπως παλαιότερα είχαν εισβάλει εντελώς απρόσκλητες, οι έννοιες των cds, των spreads και άλλων σύνθετων οικονομικών ορισμών. Έννοιες που μας έκαναν όλους σοβαρότερους και σοφότερους.
Η καμπύλη αποδόσεων στο 1%. Τι σημαίνει αυτό;

Κεφάλαια για τις τράπεζες θα εμφανιστούν;

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, 00:02
Όποιον και να ρωτήσεις στο εξωτερικό, θα σου πει πως οι Έλληνες και οι ξένοι επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτοι και καλύτεροι να επενδύσουν στην χώρα, ώστε να ακολουθήσουν και νέοι ξένοι επενδυτές. Δηλαδή, δεν αρκούν μόνο οι γνωστές εμβληματικές επενδύσεις, για να πλησιάσουν οι ξένοι.
Κεφάλαια για τις τράπεζες θα εμφανιστούν;

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα