Κ. Χαροκόπος

WeΒank. Μέλλον με Βots ή με τραπεζικούς υπάλληλους;

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, 00:02
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια διαδικτυακή επενδυτική παρουσίαση της WeBank, της μεγαλύτερης ψηφιακής τράπεζας της Κίνας. Η WeBank, ιδρύθηκε το 2014, όντας η πρώτη ιδιωτική τράπεζα στην Κίνα, με άδεια ψηφιακής και μόνο, τραπεζικής. Ουσιαστικά ήταν μια εταιρία ψηφιακής τεχνολογίας που είχε λάβει και άδεια ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών.
WeΒank. Μέλλον με Βots ή με τραπεζικούς υπάλληλους;

Η Creta Farm και το MOU του Άδωνι

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 00:02
Δεν πρόλαβε να πάρει την πρωτοβουλία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος της Creta Farm, των ενδομετοχικών διαφορών της και των τραπεζικών δανείων της και ήχησαν οι σειρήνες περί κρατισμού και περί κρατικής παρέμβασης. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από τους νυν μετόχους και τις τράπεζες, ονομάστηκε «κρατισμός»!
Η Creta Farm και το MOU του Άδωνι

Να τι κερδίζουν οι πολίτες με το επιτόκιο στο 1,9%

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 00:02
Οι αναλύσεις που γράφτηκαν για την επιτυχέστατη έξοδο της χώρας στις αγορές, περιέγραψαν την μεταβολή στο κλίμα αλλά και στις προσδοκίες που γεννιούνται πλέον μετά από την κυβερνητική αλλαγή. Όμως, οι εξουθενωμένοι και κουρασμένοι πολίτες, είναι βαθιά απαισιόδοξοι, φανερά δύσπιστοι και επιφυλακτικοί. Και δικαιολογημένα, δεν αφομοιώνουν αυτό το θετικό νέο που έρχεται από τον χώρο των αγορών, διότι το αισθάνονται ως κάτι το ξένο και ως κάτι το μακρινό.
Να τι κερδίζουν οι πολίτες με το επιτόκιο στο 1,9%

Είναι το κράτος χειρότερο από το Airbnb;

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 00:02
Μετά από αρκετούς μήνες σιωπής από την πλευρά του κράτους, κατά τη διάρκεια των οποίων το περιβάλλον των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων άρχισε να βρίσκει τις ισορροπίες του, ακούστηκαν και πάλι τα γνωστά περί κρατικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, εναντίον των μισθώσεων τύπου Airbnb.
Είναι το κράτος χειρότερο από το Airbnb;

Τουρκία: Η διαμάχη οικονομίας και πολιτικής

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 00:02
Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και μελετώντας τις εκθέσεις για την πορεία των μεγεθών της, παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως στο τέλος, η οικονομική πραγματικότητα θα βάλει φρένο, στις πολιτικές του προέδρου Ερντογάν και στον νέο ηγεμονικό ρόλο που αναζητεί η Τουρκία σήμερα.
Τουρκία: Η διαμάχη οικονομίας και πολιτικής

Τελικά θα δούμε φως στους φόρους των ακινήτων;

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 00:02
Η φοροεπιδρομή στα ακίνητα, είναι ένα από τα μελανότερα σημεία των τελευταίων ετών, αφού έχει ανατρέψει πλήρως τους κανόνες της ιδιοκτησίας, της προστασίας της περιουσίας και έχει προκαλέσει αισθητές παρενέργειες. Το μέγεθος και το βάθος των παρενεργειών αυτών, έχει αρχίσει να φαίνεται από το 2017.
Τελικά θα δούμε φως στους φόρους των ακινήτων;

Νέα υψηλά, λόγω επιτοκίων ή λόγω κερδών;

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 00:02
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν νέα υψηλά. Ο S&P έφτασε τις 3.013,77 μονάδες και ο Dow Jones τις 27.332,03. Οι παράγοντες που υποστηρίζουν αυτό το εκρηκτικό σε αποδόσεις σκηνικό των τελευταίων ημερών, είναι μεταξύ άλλων το επιτοκιακό περιβάλλον, τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας της τάξης του 3,7%, οι εκτιμήσεις της Atlanta FED’s model για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% στο δεύτερο τετράμηνο και οι δείκτες παραγωγής.
Νέα υψηλά, λόγω επιτοκίων ή λόγω κερδών;

Ψηφιακές εταιρείες και χρηματιστήρια

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 00:02
Σήμερα η πορεία των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, ασύρματων εφαρμογών, διαδικτυακών υπηρεσιών και της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), δυσκολεύουν την δουλειά των επαγγελματιών των χρηματιστηρίων. Κυρίως, διότι δεν ακολουθούν την κυκλικότητα της οικονομίας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ψηφιακές εταιρείες και χρηματιστήρια

Το τραπεζικό παράδοξο θα παραμείνει άλυτο;

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 00:02
Υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυσκολεύει σημαντικά τις εξελίξεις. Είναι το παράδοξο φαινόμενο που εμφανίζεται μέσω της εφαρμογής της αναβαλλόμενης φορολογίας, που λειτουργεί μέχρι στιγμής απολύτως αποτρεπτικά, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών.
Το τραπεζικό παράδοξο θα παραμείνει άλυτο;

Θα σπάσουν οι αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο;

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 00:02
Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας μετά από μια εντυπωσιακή απόδοση που την φέρνει δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρώτο εξάμηνο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ συγκεκριμένες αντιστάσεις. Δηλαδή βρίσκεται μπροστά σε κάποια επίπεδα τιμών που κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, έχουν λειτουργήσει ως απροσπέλαστα τείχη.
Θα σπάσουν οι αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο;

Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 00:02
«Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι φτιαγμένα για να κατανοούν λογική και αριθμούς. Είναι φτιαγμένα για να κατανοούν ιστορίες και εικόνες», αναφέρει σε βιβλίο του ο Roger Schank, που είναι ένας από τους κορυφαίους μελετητές στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της γνωστικής επιστήμης.
Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο Μάρκος Δραγούμης, που είναι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού φιλελευθερισμού, στο βιβλίο του η “Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό”, διατυπώνει την ελπίδα πως θα βγούμε κερδισμένοι την επόμενη ημέρα, με καλύτερους θεσμούς, σοφότερους πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς. Είναι ακριβώς αυτή η ίδια ελπίδα, που ξαναγεννιέται σήμερα.
Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, 00:02
Καλά αυτά που γράφετε. Είσαστε όμως σίγουροι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει; Είσαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρει; Πιστεύετε πως οι ξένοι θα τον αφήσουν; Αυτά είναι μερικά από τα κλασσικά ερωτήματα που μας απευθύνουν γνωστοί και άγνωστοι, διαβάζοντας την καθημερινή αρθρογραφίας μας.
Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

75 χρόνια δολαριακής παντοδυναμίας

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 00:02
Έχουν περάσει 75 χρόνια από την 1η Ιουλίου 1944. Εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η διεθνής διάσκεψη στο αμερικανικό τουριστικό θέρετρο Μπρέτον Γουντς στην Πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ. Μια διάσκεψη που οδήγησε στην παντοδυναμία του Δολαρίου, που διατηρείται για 75 χρόνια. Πώς όμως έγινε το δολάριο, νόμισμα παγκόσμιας αναφοράς;
75 χρόνια δολαριακής παντοδυναμίας

Τράπεζες. Μέρες χαράς και ο άγνωστος Χ

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019, 00:02
Η άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών από +60% έως +300%, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου το 2019, έχει προσφέρει συγκινήσεις στους επενδυτές του χρηματιστηρίου, ανακούφιση στους στρατηγικούς μετόχους των τραπεζών και αισιοδοξία στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.
Τράπεζες. Μέρες χαράς και ο άγνωστος Χ

Ένα τσίρκο σε μια παράλληλη διάσταση

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 00:02
Αν δεν γνωρίζαμε πόσο βαθιά οικονομικά αγράμματη και μαθηματικά αναλφάβητη είναι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα έπαιρνε άριστα στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Και ειδικά στο μάθημα που αφορούσε στις παράλληλες ευθείες.
Ένα τσίρκο σε μια παράλληλη διάσταση

Έτσι σκέφτονταν κάποιοι, πριν από 4 χρόνια

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019, 00:02
Στο τέλος του Ιουνίου πριν από 4 χρόνια, είχα μια επαγγελματική συνάντηση με επιχειρηματία του οποίου η επιχείρηση, είχε αποτελέσει στόχο εξαγοράς από ένα family office του εξωτερικού. Η εξαγορά δεν είχε τελεσφορήσει καθώς ο νομικός και οικονομικός έλεγχος από την πλευρά των αγοραστών, είχε φέρει στο φως αρκετά προβληματικά στοιχεία.
Έτσι σκέφτονταν κάποιοι, πριν από 4 χρόνια

Το βαρουφάκειο νόμισμα και η πραγματικότητα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 00:02
Το μόνο σίγουρο είναι, πως τα φανερά αλλά και τα κρυφά σχέδια των Τσίπρα – Βαρουφάκη - Καμμένου για τους πρώτους μήνες του 2015, δεν είχαν την παραμικρή σχέση, ούτε με την τεχνολογία του blockchain, ούτε με το ψηφιακό νόμισμα Libra, ούτε με το σύστημα ψηφιακών πληρωμών που ετοιμάζει το Facebook.
Το βαρουφάκειο νόμισμα και η πραγματικότητα

Καν’ το, όπως στο Καζακστάν. Τώρα! Πριν είναι αργά!

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 00:02
Την ίδια στιγμή που στην χώρα μας, αναζητούμε διέξοδο μετά από χρόνια οικονομικής ασφυξίας και κτηνώδους κρατισμού, που κρατάει καθηλωμένες τις παραγωγικές δυνάμεις σιτίζοντας δεκάδες μικρά και μεγάλα συμφέροντα, στο μακρινό Καζακστάν συντελείται ένα πρόγραμμα εκρηκτικών ιδιωτικοποιήσεων.
Καν’ το, όπως στο Καζακστάν. Τώρα! Πριν είναι αργά!

Χρυσός: 10μηνο ανόδου με +20% - Θα συνεχίσει;

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 00:02
Η άνοδος του χρυσού όλο αυτό το διάστημα μέχρι την καταγραφή των νέων υψηλών της τελευταίας εξαετίας, ήταν αθόρυβη και δεν απασχολούσε τους επενδυτές που αναζητώντας μεγάλες ευκαιρίες, αποδόσεις και υπεραξίες παρακολουθούσαν τις μετοχικές τιμές, που ακολουθούν μια υπερδεκαετή ανοδική πορεία.
Χρυσός: 10μηνο ανόδου με +20% -  Θα συνεχίσει;

Δημοφιλέστερα Άρθρα