Κ. Χαροκόπος

Γιατί έπεσαν ξανά όλοι, από το χρηματιστηριακά σύννεφα;

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 00:02
Και πάλι χθες, για μια ακόμα φορά, αρκετοί επενδυτές και σχολιαστές έπεσαν από τα σύννεφα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πρώτος λόγος ήταν η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Και ο δεύτερος λόγος ήταν η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομόλογων της εταιρείας MLS Πληροφορική.
Γιατί έπεσαν ξανά όλοι, από το χρηματιστηριακά σύννεφα;

Η κυβέρνηση, ο ESM και οι αγορές

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο από άρθρα και αναλύσεις, που αναφέρονται στις «λανθασμένες» εκτιμήσεις στις οποίες προβαίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης για το μέγεθος της κρίσης, αλλά και στην «λανθασμένη» τακτική, που ακολουθείται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της νέας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας.
Η κυβέρνηση, ο ESM και οι αγορές

Κίνημα πλατείας ή κίνημα βλακείας

Τρίτη 12 Μαΐου 2020, 00:02
Σπάνια τον τίτλο των άρθρων που γράφω, τον έχω προεπιλέξει. Συνήθως καταλήγω εκεί, στο τέλος και αφού έχω ολοκληρώσει το κείμενο. Σήμερα είχα να επιλέξω ανάμεσα στο «ανοσία αγέλης ή ανοησία αγέλης», στο «covid19 test ή IQ test» και στο «κίνημα πλατείας ή κίνημα βλακείας». Και κατέληξα στον τελευταίο. Και προτίμησα την έννοια του κινήματος της πλατείας, διότι αυτό είναι που παρατηρούμε σήμερα.
Κίνημα πλατείας ή κίνημα βλακείας

Μετοχές και σκέψεις παντός καιρού

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, 00:02
Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχώριο επενδυτικό κοινό, το ειδικό αφιέρωμα της Liberal Markets, το περασμένο Σάββατο, όπου καταξιωμένοι χρηματιστές και διαχειριστές, επέλεξαν τις ελληνικές μετοχές «που θα έβαζαν στον μπαούλο», δηλαδή τις μετοχές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Τις μετοχές, που επιλέγουν στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς. Τις γνωστές και ως «μετοχές παντός καιρού».
Μετοχές και σκέψεις παντός καιρού

Tα χρηματιστήρια στηρίζονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, 00:02
Όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές, γνωρίζουν ότι οι ανοδικές και οι καθοδικές κινήσεις των μετοχών και των υπολοίπων επενδυτικών εργαλείων, στηρίζονται στις διαφορετικές αναλύσεις και εκτιμήσεις που γίνονται για το μέλλον. Όσοι έχουν υψηλές προσδοκίες εμφανίζονται ως αγοραστές. Αντίθετα όσοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, εμφανίζονται ως πωλητές.
Tα χρηματιστήρια στηρίζονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις

Πως θα χρηματοδοτηθεί η Βad Βank;

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, 00:02
Ήδη από το 2017 στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφερθεί στην άμεση ανάγκη της δημιουργίας μιας μεγάλης Βad Βank. Η ιδέα αυτή στόχευε σε δυο συμπληρωματικούς άξονες. Ο πρώτος ήταν η κεντρική διαχείριση των κόκκινων δανείων και ο δεύτερος ήταν η ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.
Πως θα χρηματοδοτηθεί η Βad Βank;

Οι μάσκες, οι μασκοφόροι και ο υπόγειος ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, 00:02
Το καινούργιο βιολί που εφηύρε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «σκάνδαλο, με τις υγειονομικές μάσκες». Μακάρι να είχε δείξει τα τελευταία είκοσι χρόνια, την ίδια ευαισθησία και με τις «εξειδικευμένες μάσκες», που φορούσαν και εξακολουθούν να φορούν οι άτακτες ομάδες του πεζοδρομίου που περιστρέφονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μάσκες, οι μασκοφόροι και ο υπόγειος ΣΥΡΙΖΑ

Στήριξη χωρίς κανόνες, γίνεται;

Τρίτη 5 Μαΐου 2020, 00:02
Μελετώντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων σχετικά με τις ενέσεις ρευστότητας, την παροχή κρατικών εγγυήσεων και τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, είναι εύκολα να διαπιστωθεί ότι μερικά πράγματα στην χώρα μας δεν αλλάζουν με τίποτα. Και μετεωρίτης να πέσει, κάποιες πάγιες αντιλήψεις θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Στήριξη χωρίς κανόνες, γίνεται;

Τα μεταπτυχιακά της ζωής, την εποχή του covid-19

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, 00:02
«Λείπω στα μεταπτυχιακά της ζωής», έγραφε όλο αυτό το χρονικό διάστημα του υποχρεωτικού lockdown, το σημείωμα έξω από τα γραφεία της εταιρείας MindSearch, στο Μαρούσι. Μιας εταιρείας μελετών ψυχολογίας καταναλωτή που διευθύνεται από την εξαιρετική ψυχολόγο και ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη. Δυστυχώς δεν σκέφτηκα να το φωτογραφήσω, και να το καδράρω πίσω από το γραφείο μου.
Τα μεταπτυχιακά της ζωής, την εποχή του covid-19

Το brand name «Ελλάδα» βγαίνει κερδισμένο

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020, 00:02
Μπορεί τα γνωστά κυκλώματα της Κουμουνδούρου να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια όσο το δυνατόν πιο αρνητική εικόνα της Ελλάδας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μπορεί να προσπαθούν να κτυπήσουν την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε τόσο στα γεγονότα του Έβρου, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, είναι γεγονός ότι το brand name «Ελλάδα», κέρδισε πόντους το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το brand name «Ελλάδα» βγαίνει κερδισμένο

Η εξάρτηση της Wall Street από τις ψηφιακές εταιρίες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, 00:02
Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, έχουν εντυπωσιασθεί από την δυναμική που έχει αναπτύξει o χρηματιστηριακός δείκτης S&P, οποίος με ευκολία επανήλθε στα επίπεδα των 2.900 μονάδων, πλησιάζοντας σχετικά στις τιμές των 3.393 μονάδων που είχε καταγράψει πριν από το ξέσπασμα της κρίσης από την πανδημία του covid-19.
Η εξάρτηση της Wall Street από τις ψηφιακές εταιρίες

Ήχησε συναγερμός από την QCM στο Χρηματιστήριο, ή όχι;

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, 00:02
Όταν την περασμένη εβδομάδα η Quintessential Capital Management (QCM), ανακοίνωνε ότι θα παρουσίαζε ένα οικονομικό χρηματιστηριακό σκάνδαλο με ελληνικό άρωμα, ένας πανικός είχε κατακυριεύσει τις εγχώριες χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες...
Ήχησε συναγερμός από την QCM στο Χρηματιστήριο, ή όχι;

WFH ETF: Άλλη μια ευκαιρία εν μέσω κρίσης

Τρίτη 28 Απριλίου 2020, 00:02
Είναι χιλιοειπωμένη η έκφραση ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσο μάλλον στις επενδύσεις. Έτσι μετά από το κύμα του φόβου, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ψυχραιμία και ορθή σκέψη, καθένας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα μοιάζει με την χθεσινή.
WFH ETF: Άλλη μια ευκαιρία εν μέσω κρίσης

O κοινός δρόμος Τραμπ και Τσίπρα

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, 00:02
Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ και οι παραινέσεις του προς τους Αμερικανούς πολίτες για χρήση ενέσιμων απολυμαντικών και συσκευών σολάριουμ στην μάχη κατά το covid-19, τροφοδότησαν τον έντυπο τύπο και τις ιστοσελίδες, με υλικό για σάτιρα και αιχμηρή κριτική. Μήπως η μάχη του κατά του ορθού λόγου και κατά της επιστημονικής γνώσης μας φέρνει κάτι στο μυαλό;
O κοινός δρόμος Τραμπ και Τσίπρα

Ποια είναι τα θύματα του πετρελαϊκού πολέμου;

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, 00:02
Μέχρι στιγμής, από τα απόνερα αυτού του πολέμου, φαίνεται ότι βάλλονται περισσότερο η αμερικανική αγροτική οικονομία και η ψηφιακή και τεχνολογική παραγωγική αλυσίδα της Κίνας. Όμως και οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περνούν μέσα από χίλια κύματα, με τον Λευκό Οίκο να επιβάλει δασμούς στα κόκκινα Γαλλικά κρασιά και στα Γερμανικά πλυντήρια πιάτων.
Ποια είναι τα θύματα του πετρελαϊκού πολέμου;

Τι δείχνει η οικονομική ακτινογραφία της Ελλάδας, σήμερα;

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 00:02
Οι αριθμοί μπορεί να ζαλίζουν και να τρομάζουν. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και οι άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας, έχουν αιφνιδιάσει τους πάντες. Το δε ύψος του πακέτου στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, είναι πρωτοφανές. Και πολύ επιτυχημένα ειπώθηκε, ότι ο τυφώνας από την covid-19, αντιμετωπίζεται μέσω μιας καταιγίδας ρευστότητας στο σύστημα.
Τι δείχνει η οικονομική ακτινογραφία της Ελλάδας, σήμερα;

Η μαύρη Δευτέρα του μαύρου χρυσού, με απλά λόγια

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 00:02
Ως «μαύρες» ημέρες, ονομάζουμε στα χρηματιστήρια τις ημέρες των κραχ και μέσα από αυτό το πρίσμα, η περασμένη Δευτέρα ήταν μαύρη, διότι οδήγησε σε κραχ ένα συγκεκριμένο προϊόν του μαύρου χρυσού. Το συμβόλαιο Μαiου του WTI. Τι συνέβη ακριβώς; Πως είναι δυνατόν τη τιμή ενός επενδυτικού προϊόντος να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο;
Η μαύρη Δευτέρα του μαύρου χρυσού, με απλά λόγια

H αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 21 Απριλίου 2020, 00:02
Στις δημοκρατίες, η ανάγκη ύπαρξης μιας σοβαρής, ικανής και δημιουργικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη. Διότι όσο επιτυχημένη και αποτελεσματική και να είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας, είναι απαραίτητο απέναντί της να υπάρχουν δυνάμεις, που παράγουν πολιτική, που ασκούν έλεγχο και που προτείνουν εναλλακτικές. Δυστυχώς, αυτή η αναγκαιότητα στην Ελλάδα, αποτελεί πολυτέλεια.
H αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και ΣΥΡΙΖΑ

Όση κι αν είναι η ύφεση, πρέπει να αντιμετωπιστεί

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, 00:02
Καθημερινά στη δουλειά μας, διαβάζουμε για προβλέψεις και εκτιμήσεις, οικονομικών μεγεθών και δεικτών, που προέρχονται από διάφορες πηγές. Παράλληλα με τα ιστορικά μεγέθη και τα τρέχοντα δεδομένα, που δίνουν μια εικόνα για το χτες και για το σήμερα, είναι αναγκαίο να μελετάμε αυτό που έρχεται και φυσικά όχι μέσα από μια μαγική γυάλα.
Όση κι αν είναι η ύφεση, πρέπει να αντιμετωπιστεί

Δημιουργείται ένα νέο αντιμνημονιακό μέτωπο;

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, 00:02
Σκόρπια δεξιά και αριστερά, έχουν αρχίσει να ακούγονται ξανά, αντιευρωπαϊκές και αντιμνημονιακές κορόνες και φωνές, που είχαν σχετικά κοπάσει μετά από την αναγκαστική στροφή προς τον ρεαλισμό της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Όσον αφορά βέβαια, στην επίσημη στάση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι ανεπίσημα, ο αντιευρωπαϊσμός είναι ακόμα διάχυτος στο DNA της.
Δημιουργείται ένα νέο αντιμνημονιακό μέτωπο;