Κ. Χαροκόπος

Γερμανικά 30-ετή ομόλογα απόδοσης 0% = Άγνωστος Χ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, 00:02
Παλαιότερα, όταν κάποιος ήθελε να εξασφαλίσει τα χρήματα του και υπερείχε στην κρίση του η σιγουριά και η ασφάλεια, έναντι της απόδοσης, τα τοποθετούσε σε τραπεζικές θυρίδες, αδιαφορώντας ακόμα και για το ετήσιο κόστος διατήρησης της θυρίδας. Μια σημερινή εναλλακτική πρόταση, θα μπορούσε να είναι η έκδοση του 30-ετούς γερμανικού ομολόγου με επιτόκιο 0%.
Γερμανικά 30-ετή ομόλογα απόδοσης 0% = Άγνωστος Χ

Η θεσμική ισχύς αποτελεί κρατική παρέμβαση;

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, 00:02
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα προ ημερών με ένα γκουρού της πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, μου ετέθη το ερώτημα, κατά πόσον η προβολή της «θεσμική ισχύος» της κυβέρνησης και του κράτους, μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί αθέμιτη παρέμβαση στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Η θεσμική ισχύς αποτελεί κρατική παρέμβαση;

Οι επενδυτές δεν περιμένουν για πάντα

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, 00:02
Οι πληροφορίες για το ξεμπλοκάρισμα των τριών μεγάλων επενδύσεων στην Ελούντα, στην νοτιοανατολική Ιθάκη και στον Ερημίτη της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, είναι θετικότατες και αποδεικνύουν πως όποτε το κράτος αποφασίζει να προβάλει την “θεσμική ισχύ” του, τότε το παιχνίδι μπορεί να αλλάζει με μεγάλη ευκολία.
Οι επενδυτές δεν περιμένουν για πάντα

Χαμηλά επιτόκια. Ποιοι χαίρονται; Ποιοι αγωνιούν;

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, 00:02
Το γενικότερο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, βοηθά την εικόνα της Ελλάδας στην δευτερογενή αγορά διαπραγμάτευσης των ομολόγων. Η υποχώρηση των επιτοκίων των τίτλων του δημοσίου Χρέους, ακολούθησε την πτωτική πορεία όλων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τίτλων. Οπωσδήποτε σε κάποιο βαθμό συνέβαλε και η εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Χαμηλά επιτόκια. Ποιοι χαίρονται; Ποιοι αγωνιούν;

Όλα έχουν αλλάξει στα χρηματιστήρια

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, που παρατηρούμε μια άτακτη υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών, που σκορπά ανησυχίες και φόβους σε όλους του παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη από το φθινόπωρο του 2018, όταν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είχαν υποχωρήσει κατά -20%, είχαν τεθεί ερωτήματα για τον πορεία του υπερδεκαετούς bull market.
Όλα έχουν αλλάξει στα χρηματιστήρια

Ο αμερικανικός δρόμος, από την Κίνα στο Βιετνάμ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 00:02
Τις περισσότερες φορές οι σημαντικότερες επιπτώσεις των γεγονότων, είναι εκείνες που δεν φωτίζονται από τους προβολείς της δημοσιότητας και δεν είναι άμεσα και εύκολα ανιχνεύσιμες. Τέτοιου είδους παρενέργειες και επιπτώσεις, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, είναι για παράδειγμα τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας στις ΗΠΑ και η αύξηση των αγροτικών επισφαλειών προς τις τράπεζες.
Ο αμερικανικός δρόμος, από την Κίνα στο Βιετνάμ

Τι χρειαζόμαστε τώρα; Δάνεια ή επενδύσεις;

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 00:02
Η ελληνική ιδιωτική οικονομία, δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ από αναχρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό. Αντίθετα έχει ανάγκη από μεγάλες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να αντικαταστήσουν σημαντικό τμήμα των εισαγωγών και σε δεύτερη φάση να διεισδύσουν ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού.
Τι χρειαζόμαστε τώρα; Δάνεια ή επενδύσεις;

Το IOT ανοίγει νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2019, 00:02
Το μαγικό αρκτικόλεξο ΙΟΤ που έχει εισβάλει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, δείχνει πως θα οδηγήσει στην μετάλλαξη του τρόπου λειτουργίας της καθημερινότητας μας. Το «Internet of Things», είναι ουσιαστικά η διασύνδεση των συσκευών μεταξύ τους, που βρίσκει εφαρμογή στην βιομηχανική παραγωγή, στο εμπόριο, στις συγκοινωνίες ακόμα και στην διακυβέρνηση μιας χώρας.
Το IOT ανοίγει νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Μεγαλώνει το ρίσκο των χαμηλών επιτοκίων;

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 00:02
Αμέσως μετά από το κραχ του 2008, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι τραπεζίτες, αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ένα κοκτέιλ από επεκτατικές νομισματικές πολιτικές. Αυτό το κοκτέιλ περιείχε χαμηλά επιτόκια δανεισμού, απεριόριστα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και εκτεταμένες κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της υπερβολικής αύξησης των κρατικών χρεών.
Μεγαλώνει το ρίσκο των χαμηλών επιτοκίων;

Επιτέλους, πότε θα καταργηθεί το χαρτόσημο;

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019, 00:02
Είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πως μέσα στο 2019, θα πραγματοποιηθεί η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου 3,6% και η αντικατάσταση του από έναν άλλο φόρο επί των συναλλαγών. Δυστυχώς δεν διαβάσαμε πουθενά, σχετική εξαγγελία στα πλαίσια των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων και ρυθμίσεων.
Επιτέλους, πότε θα καταργηθεί το χαρτόσημο;

Όταν οι Συριζαίοι επικαλούνται τον Fitch, γελάμε

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι πραγματικά αδιανόητο για όσους καταλαβαίνουμε δυο δράμια οικονομικά, να διαβάζουμε άρθρα και σχόλια των συριζομαδούρων, στα οποία κριτικάρουν την κυβέρνηση και χαίρονται για το σταθερό outlook της Fitch για την ελληνική οικονομία και το «ΒΒ-». Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα τους προσφέρει στενοχώριες.
Όταν οι Συριζαίοι επικαλούνται τον Fitch, γελάμε

Ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα, για τα χρηματιστήρια;

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019, 00:02
Την προηγούμενη εβδομάδα οι κεφαλαιαγορές ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα, τόσο από την μικρότερη από το αναμενόμενο, μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve, όσο και από την επαπειλούμενη επιβολή νέων δασμών σε μια νέα ομάδα προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα. Ο S&P βίωσε την χειρότερη εβδομάδα του, μέσα στο 2019. Ολοκληρώθηκε άραγε, αυτή η διόρθωση;
Ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα, για τα χρηματιστήρια;

Τα «περιστέρια» της Fed νίκησαν. Για πόσο, όμως;

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 00:02
Τα λεγόμενα «περιστέρια» στη Federal Open Market Committee επικράτησαν, οδηγώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές, όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξαν απογοητευμένοι απέναντι στην κίνηση της Fed. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ίσως οι κεφαλαιαγορές βρουν τώρα την ευκαιρία που ζητούν, για να αποφύγουν την ανοδική υπερθέρμανση και να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία.
Τα «περιστέρια» της Fed νίκησαν. Για πόσο, όμως;

Θα πάμε κόντρα στο κλίμα της Ευρώπης;

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 00:02
Θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να κινηθεί αυτόνομα και ίσως και αντίθετα, ως προς την κίνηση που φαίνεται πως ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των επαφών με επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού.
Θα πάμε κόντρα στο κλίμα της Ευρώπης;

DARQ: Η μεταψηφιακή εποχή

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 00:02
Στην Ελλάδα, αρχίζουν να γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για να συρρικνωθεί το ψηφιακό κενό που μας χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα κενό πως δυστυχώς έχει μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα, από την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, σε άλλα ζητήματα.
DARQ: Η μεταψηφιακή εποχή

Τι δείχνουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο;

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 00:02
Αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε γράψει ένα άρθρο, με αντικείμενο τις τιμές των αντιστάσεων, που θα συναντήσουν οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση. Είναι οι τιμές, που εδώ και μια πενταετία αποτελούν τις κορυφώσεις των ανοδικών κινήσεων.
Τι δείχνουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο;

Μπορεί να προβλεφθεί το επόμενο κραχ;

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 00:02
Με το κλείσιμο της δεκαετίας από την προηγούμενη χρηματοοικονομική κρίση που ενεργοποιήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, άρχισαν όλοι να διερωτώνται το πότε θα έρθει το επόμενο κραχ. Ακόμα όμως και το sell off του Q4 του 2018, αποδείχτηκε πως δεν ήταν ικανό να ανακόψει την ανοδική πορεία των αγορών.
Μπορεί να προβλεφθεί το επόμενο κραχ;

Με απλά λόγια, τι ακριβώς θα γίνει στη ΔΕΗ;

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, 00:02
Δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, μέσα από ιδεολογικά φίλτρα. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό, πως ο κρατισμός είναι αυτός που έφερε την πρώην μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία σε αδιέξοδο. Το σχέδιο Χατζηδάκη επιχειρεί σήμερα, να στηρίξει την ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει.
Με απλά λόγια, τι ακριβώς θα γίνει στη ΔΕΗ;

Αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο δολάριο των ΗΠΑ;

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 00:02
Με το δολάριο να υπεραποδίδει σε σχέση με τα αντίπαλα νομίσματα και τις πολιτικές του προστατευτισμού να κλιμακώνονται από την πλευρά της διακυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ, θα αποτελέσει σύμφωνα με αρκετούς αναλυτέ, πραγματικά έκπληξη, η οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο δολάριο των ΗΠΑ;

Δημοφιλέστερα Άρθρα