Κ. Χαροκόπος

Ακτινογραφώντας το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Επιτυχημένη κρίνεται η προχθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Παρ’ όλο που αρκετοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η απόδοση θα έπεφτε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα της τάξης του 1,4% ακόμα και του 1,3%, το 1,5% είναι ικανοποιητικότατο, αν σκεφτούμε όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν τις στρατηγικές αποφάσεις όσων επενδύουν σε τίτλους χρέους.
Ακτινογραφώντας το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029

Μηδενικές προμήθειες: Τυράκι ή φάκα;

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την κλιμάκωση ενός παλαιού πολέμου, που έχει φυσικά πολύ μικρότερη σημασία από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Είναι ο πόλεμος των προμηθειών των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που διεξάγεται ανάμεσα στις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Μηδενικές προμήθειες: Τυράκι ή φάκα;

Τα αρνητικά επιτόκια βλάπτουν σοβαρά την υγεία;

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Όταν η νομισματική χαλάρωση είχε αρχίσει να οδηγεί τα επιτόκια των ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές σε αρνητικά επίπεδα, ήταν φανερό πως άρχιζαν να αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Η βασική αρχή, πως τα κράτη δανείζονται από τις αγορές, καταβάλλοντας τόκους στους πιστωτές τους, είχε αρχίσει να ανατρέπεται.
Τα αρνητικά επιτόκια βλάπτουν σοβαρά την υγεία;

Oι 3 ελέφαντες, που αρνούμαστε να δούμε

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ανατρέψει το Νόμο Κατρούγκαλου και τις κλασσικές προσεγγίσεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, που ακόμα δεν έχει εισέλθει σε τροχιά ρεαλιστικής αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση του, απαιτεί την ορθή αναγνώριση των προφανών σημερινών δεδομένων και την ρεαλιστική εκτίμηση των μελλοντικών προοπτικών.
Oι 3 ελέφαντες, που αρνούμαστε να δούμε

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές ισορροπίες

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός πως το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αυτονομηθεί βραχυπρόθεσμα από την γενικότερη πορεία των ξένων αγορών και ειδικότερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Φαίνεται πως η γρήγορη άνοιξη που έζησε το ΧΑ, δεν θα συνεχιστεί με την ίδια ευκολία. Τα σύννεφα είναι πολλά. Ο παράγοντας του ρίσκου αποκτά και πάλι, την σημαντικότητα του. Εφ’ όπλου λόγχη για τους επενδυτές και καλό κουράγιο.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές ισορροπίες

Η χθεσινή απεργία ήταν σαν αγώνας κατς - Όλα σικέ!

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μια μέρα από τα παλιά, η χθεσινή. Μια εθιμοτυπική γενική απεργία, μια αργόσυρτη, αραιή και νικημένη βόλτα άεργων συνδικαλιστών και ανεπάγγελτων επαναστατών. Ακούστηκαν κάποια κουρασμένα συνθήματα της περασμένης εικοσαετίας. Σα να μην πέρασε μια μέρα, σα να μην κύλησε μια ώρα μέσα στη ακίνητη σκέψη των ταγών του συνδικαλισμού και του παραγοντισμού.
Η χθεσινή απεργία ήταν σαν αγώνας κατς - Όλα σικέ!

Apple: Τελικά το μήλο δεν είχε δηλητήριο

Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Με το κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου (Q2), οι αναλυτές είχαν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της Apple. Παρ’ όλο που η μετοχή της είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 27% κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου, είχαν αρχίσει να εγείρονται διάφορα ερωτήματα για το μέλλον της.
Apple: Τελικά το μήλο δεν είχε δηλητήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Λίγες μονάδες μόνο

Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Η επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης του ΧΑ απαιτεί την ανοδική διάσπαση των επιπέδων 878-882. Από την άλλη πλευρά η καθοδική παραβίαση των 856 μονάδων, θα δείξει πως οι πωλητές έχουν μεγαλύτερη δυναμική και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά στα επίπεδα των 837 ακόμα και των 813 μονάδων.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Λίγες μονάδες μόνο

Ο Άδωνις, η Creta Farms και η προβολή ισχύος

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η κρατική απάθεια μέχρι τον Ιούλιο του 2019, αποτελούσε σαφέστατη και ξεκάθαρη κρατική παρέμβαση υπέρ της Creta Farms, στην αγορά των αλλαντικών. Η προβολή ισχύος της σημερινής κυβέρνησης, είναι απολύτως θεμιτή διότι στοχεύει στην λύση του προβλήματος. Και συγκρούεται, με την κατά 100% αντιδεοντολογική και παράνομη παράταση ζωής της Creta Farms, που ακολουθείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια, εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.
Ο Άδωνις, η Creta Farms και η προβολή ισχύος

Κλιματική απειλή; Η οικονομία θα δώσει τις λύσεις

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μόνο η ίδια η οικονομία θα λύση το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αποτέλεσμα υψηλών και επιδοτούμενων επενδύσεων. Η καθαρή πυρηνική ενέργεια τρομάζει. Η λεγόμενη «βρώμικη» ενέργεια, που βασίζεται στα ορυκτά, είναι φτηνή και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ που βασίζονται σε αυτοματοποιημένα συστήματα. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Οι διαδρομές του είναι δαιδαλώδεις. Απαιτείται σοβαρότητα, σύνεση και ορθολογισμός.
Κλιματική απειλή; Η οικονομία θα δώσει τις λύσεις

Η Thomas Cook και οι ορκωτοί ελεγκτές

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Όποτε έχουμε μια κατάρρευση ενός μεγάλου επιχειρηματικού σχήματος και ειδικά αν η μετοχή του διαπραγματεύεται σε κάποιο χρηματιστήριο, το βλέμμα των ενδιαφερομένων πέφτει πάντα πάνω στα σχόλια των ορκωτών ελεγκτών που ελέγχουν τους ισολογισμούς. Βέβαια σε εμάς του επαγγελματίες, η ανάγνωση των σχολίων των ορκωτών ελεγκτών αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Η Thomas Cook και οι ορκωτοί ελεγκτές

Θα βγει λουλούδι από το όπλο του Μάριο Ντράγκι;

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Όλοι θυμόμαστε την φωτογραφία στην οποία μια νεαρή διαδηλώτρια τοποθετεί ένα μικρό λευκό λουλούδι στην κάνη του όπλου ενός στρατιώτη που την αντιμετωπίζει με βλοσυρότητα, αλλά και έκπληξη. Έτσι αντιμετωπίζει και η Ευρώπη, το όπλο που προτάσσει ξανά, ο Μάριο Ντράγκι, για να αντιμετωπίσει την κρίση ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ.
Θα βγει λουλούδι από το όπλο του Μάριο Ντράγκι;

Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις μετοχές;

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του πλανήτη στα πλαίσια της Ημέρας για την Κλιματική Αλλαγή ή όπως διεθνώς πλέον λέγεται Global Climate Strike. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις κινητοποιήσεις αυτές, δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητες.
Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις μετοχές;

Έχουν ουσία τα βαφτίσια στα ΤΕΙ και στο Μετρό;

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μετά τη διαδικασία της μετονομασίας αρκετών Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακών Σχολών και πρώην ΤΕΙ, τώρα προχωρούμε ακάθεκτοι στη μετονομασία των σταθμών του Μετρό. Πραγματικά συγκρούονται με την κοινή λογική οι προτεραιότητες σε αυτήν τη χώρα. To έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια μας, με επικίνδυνα αυξανόμενη ταχύτητα και εμείς παιανίζουμε με ρυθμούς άλλων εποχών.
Έχουν ουσία τα βαφτίσια στα ΤΕΙ και στο Μετρό;

Τραπεζικό τούνελ. Φως εξόδου ή φως τραίνου, στο βάθος;

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
To φως στο βάθος του τραπεζικού τούνελ είναι πλέον ορατό. Μετά από μια ατέρμονη διαδρομή στο σκοτεινό τραινάκι του τρόμου, με πολλά πάνω–κάτω, άρχισε να φαίνεται φως. Όλοι ελπίζουμε πως αυτό το φως είναι η έξοδος και όχι μια άλλη αμαξοστοιχία που πλησιάζει από την αντίθετη κατεύθυνση.
Τραπεζικό τούνελ. Φως εξόδου ή φως τραίνου, στο βάθος;

Το QE θα σώσει την Ευρώπη; Τι έδειξε η Ιαπωνία;

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ως QE ονομάζουμε την ποσοτική χαλάρωση, μια πολιτική που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες όταν αυτές το κρίνουν σκόπιμο, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις δυνάμεις της οικονομίας. Δεν αφορά στο τύπωμα χρήματος η ποσοτική χαλάρωση. Ακολουθεί την οδό της δημιουργίας ψηφιακού χρήματος, παρέχοντας ρευστότητα στο σύστημα.
Το QE θα σώσει την Ευρώπη; Τι έδειξε η Ιαπωνία;

Το πετρέλαιο, οι κραυγές και μια απλή σκέψη

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ας σκεφτούμε με καθαρά οικονομικούς όρους. Σε ένα περιβάλλον μιας παγκόσμιας οικονομίας που φλερτάρει με τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για κάποιες χώρες και με την πανηγυρική στροφή στην ύφεση σε κάποιες άλλες, πώς είναι δυνατόν να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν μετά την επίθεση; Αν δεν κλιμακωθεί η ένταση στη Μ. Ανατολή και στον Κόλπο, για ποιο λόγο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της προσωρινής μείωσης της παραγωγής, αφού η ζήτηση δεν αυξάνει;
Το πετρέλαιο, οι κραυγές και μια απλή σκέψη

Αποφασίστηκε. Ξεκίνησε. Επιταχύνεται.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι εθιμοτυπικές επισκέψεις υπουργών από χώρες του εξωτερικού, ακόμα και αν προέρχονται από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, δεν παύουν παρά να έχουν έναν γενικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Μόνον οι κινεζικές κυβερνητικές επισκέψεις, σημαίνουν άμεσο «Business». Με αυτήν την λογική δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Ross στην Αθήνα.
Αποφασίστηκε. Ξεκίνησε. Επιταχύνεται.

11 χρόνια μετά το κραχ του 2008. Μια άλλη ματιά

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πέρασαν κιόλας 11 χρόνια από το τελευταίο χρηματιστηριακό κραχ. Και μέσα σε αυτά, έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες άρθρα για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Μια κατάρρευση, που πυροδότησε την έκρηξη των Αμερικανικών subprime loans, που με τη σειρά της οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
11 χρόνια μετά το κραχ του 2008. Μια άλλη ματιά

Πρέπει να συνέλθουμε χθες! Το αύριο έφτασε!

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ερωτήματα του τύπου «ποιος θα κρατάει τη σημαία στις σχολικές παρελάσεις», «ποιο θα είναι το περιεχόμενο και η ουσία του μαθήματος της Ιστορίας» φαίνεται να απασχολούν σε υπέρτατο βαθμό την εκπαιδευτική κοινότητα και να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση. Κι ενώ εμείς ζούμε προφανώς σε ένα παράλληλο σύμπαν, έρχεται η έκθεση του Institute for Business Value, να παρουσιάσει την εικόνα του αύριο, που σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και η χώρα μας.
Πρέπει να συνέλθουμε χθες! Το αύριο έφτασε!

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 07/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα