Κ. Χαροκόπος

Το τραπεζικό παράδοξο θα παραμείνει άλυτο;

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 00:02
Υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυσκολεύει σημαντικά τις εξελίξεις. Είναι το παράδοξο φαινόμενο που εμφανίζεται μέσω της εφαρμογής της αναβαλλόμενης φορολογίας, που λειτουργεί μέχρι στιγμής απολύτως αποτρεπτικά, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών.
Το τραπεζικό παράδοξο θα παραμείνει άλυτο;

Θα σπάσουν οι αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο;

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 00:02
Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας μετά από μια εντυπωσιακή απόδοση που την φέρνει δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρώτο εξάμηνο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ συγκεκριμένες αντιστάσεις. Δηλαδή βρίσκεται μπροστά σε κάποια επίπεδα τιμών που κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, έχουν λειτουργήσει ως απροσπέλαστα τείχη.
Θα σπάσουν οι αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο;

Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, 00:02
«Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι φτιαγμένα για να κατανοούν λογική και αριθμούς. Είναι φτιαγμένα για να κατανοούν ιστορίες και εικόνες», αναφέρει σε βιβλίο του ο Roger Schank, που είναι ένας από τους κορυφαίους μελετητές στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της γνωστικής επιστήμης.
Η εικόνα του αυτονόητου, με απλά λόγια

Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, 00:02
Ο Μάρκος Δραγούμης, που είναι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού φιλελευθερισμού, στο βιβλίο του η “Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό”, διατυπώνει την ελπίδα πως θα βγούμε κερδισμένοι την επόμενη ημέρα, με καλύτερους θεσμούς, σοφότερους πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς. Είναι ακριβώς αυτή η ίδια ελπίδα, που ξαναγεννιέται σήμερα.
Ελπίδα σωτηρίας. Ευκαιρία απογείωσης

Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, 00:02
Καλά αυτά που γράφετε. Είσαστε όμως σίγουροι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει; Είσαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρει; Πιστεύετε πως οι ξένοι θα τον αφήσουν; Αυτά είναι μερικά από τα κλασσικά ερωτήματα που μας απευθύνουν γνωστοί και άγνωστοι, διαβάζοντας την καθημερινή αρθρογραφίας μας.
Καλά όσα γράφετε, αλλά θα πετύχει ο Κυριάκος;

75 χρόνια δολαριακής παντοδυναμίας

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 00:02
Έχουν περάσει 75 χρόνια από την 1η Ιουλίου 1944. Εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η διεθνής διάσκεψη στο αμερικανικό τουριστικό θέρετρο Μπρέτον Γουντς στην Πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ. Μια διάσκεψη που οδήγησε στην παντοδυναμία του Δολαρίου, που διατηρείται για 75 χρόνια. Πώς όμως έγινε το δολάριο, νόμισμα παγκόσμιας αναφοράς;
75 χρόνια δολαριακής παντοδυναμίας

Τράπεζες. Μέρες χαράς και ο άγνωστος Χ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, 00:02
Η άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών από +60% έως +300%, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου το 2019, έχει προσφέρει συγκινήσεις στους επενδυτές του χρηματιστηρίου, ανακούφιση στους στρατηγικούς μετόχους των τραπεζών και αισιοδοξία στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.
Τράπεζες. Μέρες χαράς και ο άγνωστος Χ

Ένα τσίρκο σε μια παράλληλη διάσταση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, 00:02
Αν δεν γνωρίζαμε πόσο βαθιά οικονομικά αγράμματη και μαθηματικά αναλφάβητη είναι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα έπαιρνε άριστα στην Ευκλείδεια Γεωμετρία. Και ειδικά στο μάθημα που αφορούσε στις παράλληλες ευθείες.
Ένα τσίρκο σε μια παράλληλη διάσταση

Έτσι σκέφτονταν κάποιοι, πριν από 4 χρόνια

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, 00:02
Στο τέλος του Ιουνίου πριν από 4 χρόνια, είχα μια επαγγελματική συνάντηση με επιχειρηματία του οποίου η επιχείρηση, είχε αποτελέσει στόχο εξαγοράς από ένα family office του εξωτερικού. Η εξαγορά δεν είχε τελεσφορήσει καθώς ο νομικός και οικονομικός έλεγχος από την πλευρά των αγοραστών, είχε φέρει στο φως αρκετά προβληματικά στοιχεία.
Έτσι σκέφτονταν κάποιοι, πριν από 4 χρόνια

Το βαρουφάκειο νόμισμα και η πραγματικότητα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 00:02
Το μόνο σίγουρο είναι, πως τα φανερά αλλά και τα κρυφά σχέδια των Τσίπρα – Βαρουφάκη - Καμμένου για τους πρώτους μήνες του 2015, δεν είχαν την παραμικρή σχέση, ούτε με την τεχνολογία του blockchain, ούτε με το ψηφιακό νόμισμα Libra, ούτε με το σύστημα ψηφιακών πληρωμών που ετοιμάζει το Facebook.
Το βαρουφάκειο νόμισμα και η πραγματικότητα

Καν' το, όπως στο Καζακστάν. Τώρα! Πριν είναι αργά!

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 00:02
Την ίδια στιγμή που στην χώρα μας, αναζητούμε διέξοδο μετά από χρόνια οικονομικής ασφυξίας και κτηνώδους κρατισμού, που κρατάει καθηλωμένες τις παραγωγικές δυνάμεις σιτίζοντας δεκάδες μικρά και μεγάλα συμφέροντα, στο μακρινό Καζακστάν συντελείται ένα πρόγραμμα εκρηκτικών ιδιωτικοποιήσεων.
Καν' το, όπως στο Καζακστάν. Τώρα! Πριν είναι αργά!

Χρυσός: 10μηνο ανόδου με +20% - Θα συνεχίσει;

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 00:02
Η άνοδος του χρυσού όλο αυτό το διάστημα μέχρι την καταγραφή των νέων υψηλών της τελευταίας εξαετίας, ήταν αθόρυβη και δεν απασχολούσε τους επενδυτές που αναζητώντας μεγάλες ευκαιρίες, αποδόσεις και υπεραξίες παρακολουθούσαν τις μετοχικές τιμές, που ακολουθούν μια υπερδεκαετή ανοδική πορεία.
Χρυσός: 10μηνο ανόδου με +20% -  Θα συνεχίσει;

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ή StartUps;

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 00:02
Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτώ, με την πραγματικότητα, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την σχέση ενός βρέφους με την Κβαντομηχανική. Και αυτό με μεγάλη επιείκεια. Φυσικό ήταν λοιπόν, να μπερδεύτηκε ο πρωθυπουργός και να πήγε σε κοινωνικό καφενείο, να μιλήσει για startups.
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ή StartUps;

Κραυγές μίσους. Κινήσεις ολέθρου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι σπασμωδικές αντιδράσεις των στελεχών της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενες από τις κραυγαλέες δηλώσεις τους, αποδεικνύουν το γεγονός πως ο σύριζα δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός της εναλλαγής των κομμάτων στην κυβέρνηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα πλαίσια της δυτικής αστικής δημοκρατίας.
Κραυγές μίσους. Κινήσεις ολέθρου

Δεν είναι παζάρι, τα «κόκκινα δάνεια»

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 00:02
Είναι πολλά, τα μέχρι πρότινος ακλόνητα στερεότυπα, που αποδομήθηκαν από την ίδια την ζωή και από την ίδια την πραγματικότητα, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα είδαν οι πολίτες να αποκαθηλώνονται μπροστά στα ίδια τους μάτια και να φαντάζουν πλέον, τόσο ευτελή και τόσο αναξιόπιστα.
Δεν είναι παζάρι, τα «κόκκινα δάνεια»

Δεν έγιναν το '13. Θα γίνουν το '19;

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Penny Pritzker, τον Νοέμβριο του 2013, σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ. Αρκετοί το 2013, τις είχαν χαρακτηρίσει πρώιμες και βιαστικές, καθώς πίστευαν πως το καράβι της Ελλάδας έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί και να ισορροπήσει.
Δεν έγιναν το '13. Θα γίνουν το '19;

Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στους χαμηλούς μισθούς

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, 00:02
Η αγωνία τόσο του Σύριζα, όσο και της εγχώριας έκδοσης της καταρρέουσας ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που αλληθωρίζει όλο και πιο αριστερά, εστιάζεται υποκριτικά στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, των ωραρίων και των μισθών. Και οι δυο πολιτικοί χώροι στα πλαίσια της εμμονικής τους ταύτισης με το παρελθόν και τη στασιμότητα, νομίζουν πως έχουν βρει το απόλυτο προεκλογικό όπλο.
Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στους χαμηλούς μισθούς

Τι ακριβώς είπε ο κεντρικός τραπεζίτης;

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, πέρασαν μάλλον στο ψιλά των περισσοτέρων εφημερίδων και των ιστοσελίδων. Όσα ανέφερε, μαζί με τα απόλυτα μεγέθη και τα ποσοστά που χρησιμοποίησε στην ομιλία του, προφανώς και χαλούν το κλασσικό προεκλογικό σκηνικό, τις πωλήσεις των εφημερίδων και τα hits των ιστοσελίδων.
Τι ακριβώς είπε ο κεντρικός τραπεζίτης;

Τι να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ;

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 00:02
Με δεδομένο πως οι μεταρρυθμίσεις αργούν να αποδώσουν και πως οι μειώσεις των φόρων θα φανούν από το επόμενο φορολογικό έτος, θα πρέπει όχι μόνο να επιχειρήσει τις βαθιές τομές, αλλά και να τις επικοινωνήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Τι να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ;