8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κ. Χαροκόπος

Τα μαθηματικά πρέπει να διδάσκονται από τους παιδικούς σταθμούς!

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022, 00:01
Με αφορμή το άρθρο στο liberalmarkets που γινόταν αναφορά στη μετοχή της AMTD Digital, η οποία εκτοξεύθηκε κατά +32.590% από τα $7,8 στα $2.550 μέσα σε 12 ημέρες και από εκεί επέστρεψε στα $1.100 μέσα σε 1 μόλις συνεδρίαση, με έπιασαν μαύρες σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν το κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αφορούν μηνύματα από αναγνώστες, που προφανώς ασχολούνται με τις χρηματιστηριακές αγορές.
Τα μαθηματικά πρέπει να διδάσκονται από τους παιδικούς σταθμούς!

Η πραγματική κρίση μόλις άρχισε να αχνοφαίνεται

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 00:01
Μα γιατί τα βλέπετε όλα μαύρα; Μα γιατί είναι οι αναλύσεις σας τόσο δυσοίωνες; Δεν βλέπετε κάτι θετικό στον ορίζοντα; Δεν βλέπετε, που τα χρηματιστήρια σας διαψεύδουν; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που στέλνουν αναγνώστες στη στήλη. Και η αλήθεια είναι, πως στη δική μου ματιά, η πραγματική κρίση μόλις άρχισε να αχνοφαίνεται. Εκτιμούμε, ότι τα προβλήματα πρέπει να τα κοιτάμε κατά πρόσωπο. Και μέσα από αυτό το πρίσμα, ανιχνεύουμε τις καταστάσεις, που δεν είναι θετικές.
Η πραγματική κρίση μόλις άρχισε να αχνοφαίνεται

Η αποτυχία της εκπαίδευσης, αποτελεί επιτυχία της Αριστεράς

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, 00:01
O ενθουσιασμός των νέων παιδιών και των γονέων τους, που πέρασαν στα Πανεπιστήμια, κυριάρχησε στα ΜΜΕ, μαζί με τις παρηγορητικές προτροπές προς τα παιδιά που δεν πέτυχαν να εισαχθούν στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως πίσω από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, υπάρχουν βαθμολογίες και στατιστικές, που είναι πιο σημαντικές και ουσιαστικές. Βαθμολογίες και στατιστικές, που μας επιτρέπουν να κάνουμε μια ποιοτική ανάλυση για τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία και μια ποιοτική καταγραφή των νέων φοιτητών.
Η αποτυχία της εκπαίδευσης, αποτελεί επιτυχία της Αριστεράς

Το Λούνα Παρκ του ΣΥΡΙΖΑ κόβει εισιτήρια για όλους

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, 00:01
Η διαφορά ανάμεσα στο Τσίρκο και στο Λούνα Παρκ, είναι ότι στο Τσίρκο ο θεατής βλέπει ένα πολύ συγκεκριμένο θέαμα, που αποτελείται από νούμερα που είτε του αρέσουν, είτε δεν του αρέσουν. Αντίθετα οι επισκέπτες στα Λούνα Παρκ, επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διασκεδάσουν. Η παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, μοιάζει με την παράσταση ενός Τσίρκου. Οι θεατές μέσω των ψήφων τους, επέλεξαν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το έργο.
Το Λούνα Παρκ του ΣΥΡΙΖΑ κόβει εισιτήρια για όλους

Η παρδαλή ευρωπαϊκή αριστερά και οι εφηβικές αντιδράσεις της

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, 00:01
Ενώ στην Ελλάδα, η αποστροφή προς τη γραβάτα, αποτέλεσε κορυφαία πράξη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου στην σύγκρουση της με τη «νομενκλατούρα» της Ευρώπης, στη Γαλλία σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η γραβάτα αποτελεί το σύμβολο κατά του αντισυντηρητισμού και του σεξισμού, καθώς και πολιτικό εργαλείο του κόμματος του Μελανσόν. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της γραβάτας και του ενδυματολογικού κώδικα δεν δίνει απαντήσεις στα ουσιώδη και θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ε.Ε. 
Η παρδαλή ευρωπαϊκή αριστερά και οι εφηβικές αντιδράσεις της

Ωραίο πτηνό, η στρουθοκάμηλος. Ωραιότερη όμως, η οικονομική αλήθεια

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, 00:00
Το φλερτ της Αμερικανικής οικονομίας με την ύφεση είναι ορατό και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Βεβαίως, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί βρίσκουν διάφορους τρόπους για να ομορφαίνουν τα πράγματα, κι έτσι χαρακτηρίζουν τη σημερινή  ύφεση σαν «τεχνική», όπως προ μηνών  χαρακτήριζαν τον πληθωρισμό σαν «προσωρινό». Και φυσικά διαψεύστηκαν. Και ενώ οι περισσότεροι ακολουθούν την τακτική της στρουθοκαμήλου είναι πολύ πιθανόν να πράγματα να πάρουν μια επικίνδυνη τροπή.
Ωραίο πτηνό, η στρουθοκάμηλος. Ωραιότερη όμως, η οικονομική αλήθεια

Πόσο καλά τα καταφέρνει η Ρωσία;

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, 00:00
H ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την πορεία της Ρωσικής οικονομίας και την επίδραση, που έχει πάνω της το πλέγμα των οικονομικών και επιχειρηματικών κυρώσεων της Δύση, έδωσε την ευκαιρία στο «φιλοπουτινικό» μέτωπο να θαυμάσει για πολλοστή φορά την επιτυχημένη Ρωσική οικονομική πολιτική και να χλευάσει την αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η πρόβλεψη για τη Ρωσική ύφεση μιλούσε για 8,5%,.
Πόσο καλά τα καταφέρνει η Ρωσία;

Ο προστατευτισμός και τα επιδόματα, αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, 00:01
Σύνορα. Τείχη. Προστατευτισμοί. Επιδοτήσεις. Αυτές οι τέσσερις λέξεις συναντώνται σε σχεδόν όλη την αρθρογραφία των ημερών. Η βούληση για ανέγερση συνόρων και τειχών ανάμεσα στις οικονομίες, μαζί με την ταχύτατη υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού και επιδοτήσεων, έρχεται να διαδεχθεί με βίαιο τρόπο, όλα όσα παρακολουθούσαμε εδώ και χρόνια στο διεθνή οικονομικό στίβο. Η πανδημία που δεν τιθασεύεται και ο πόλεμος που δεν αποκλιμακώνεται, έχουν εγείρει μια σειρά από φόβους.
Ο προστατευτισμός και τα επιδόματα, αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Η φωτογραφία της οικίας του υφυπουργού λειτουργεί σαν καθρέφτης

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, 00:01
Η φωτογραφία από την πόρτα της οικίας του υφυπουργού για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους, όσοι ενστερνίζονται με υπερηφάνεια το «περί δικαίου αίσθημα», όσοι κραδαίνουν το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και όσοι πιστεύουν ότι «ο μόνος θεσμός είναι ο λαός». Μπροστά στην πόρτα του υφυπουργού συναντήθηκαν το μίσος της ακροδεξιάς, η τοξικότητα της κοινοβουλευτικής αριστεράς, μαζί με το ακαταλόγιστο των ομάδων που κινούνται στις παρυφές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Η φωτογραφία της οικίας του υφυπουργού λειτουργεί σαν καθρέφτης

Πληθωρισμός - Επιτόκια: Μονομαχία στο Ελ Πάσο, με απλά λόγια

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, 00:01
Το ύψος των επιτοκίων, είναι το βασικό εργαλείο της εργαλειοθήκης που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, θα βρεθούν αντιμέτωπα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε μια ανοικτή μονομαχία, που θα έχει μόνο ένα νικητή. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μονομαχίας, είναι ότι ο σημερινός πληθωρισμός που βιώνουμε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ενεργειακό κόστος, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεισφέρει 50% της αύξησης του.
Πληθωρισμός - Επιτόκια: Μονομαχία στο Ελ Πάσο, με απλά λόγια

Ο Άξονας Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας και οι παλιές αγάπες του Σύριζα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, 00:01
Η λεγόμενη κλασσική οικογενειακή φωτογραφία, που έπεται συνήθως των πολιτικών συναντήσεων και επισκέψεων, έρχεται για να αποτυπώσει τους πρωταγωνιστές των συναντήσεων και τη διάθεση τους, καλλιεργώντας ταυτοχρόνως το επικοινωνιακό κλίμα, που πρέπει να περάσει. Δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτή τη στρατηγική, οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία, στα πλαίσια της διαδικασίας της Αστάνα.
Ο Άξονας Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας και οι παλιές αγάπες του Σύριζα

Ποιοι κυβερνούν στην ΕΕ; Οι πολιτικοί ή οι τεχνοκράτες;

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, 00:01
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, ακούγονται τα ξαναζεσταμένα γνωστά επιχειρήματα, για τους διορισμένους τεχνοκράτες που καταδυναστεύουν την πολιτική και για τους δοτούς πρωθυπουργούς που δεν έχουν βαπτιστεί από τις ψήφους των πολιτών. Στη χώρα μας τα είχαμε ξανακούσει όλα αυτά, επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου, την περίοδο 2011-12. Τα βέλη στρέφονται κατά των τεχνοκρατών και κυρίως των εκπροσώπων των κεντρικών τραπεζών, που κατηγορούνται πως έχουν «νομισματοποιήσει» την πολιτική.
Ποιοι κυβερνούν στην ΕΕ; Οι πολιτικοί ή οι τεχνοκράτες;

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Accenture και η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, 00:01
Σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι εκκόλαψης πολιτικών στελεχών, συγκρότησης επαναστατικών συνειδήσεων και κτισίματος κομματικής καριέρας, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει καλά το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΑΕΙ, στη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών, που θα στελεχώσουν τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας. Και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα, στην κατεύθυνση της συνειδητοποίησης ότι οι σπουδές δεν είναι πειράματα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Accenture και η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια

Το φαινόμενο QAnon στην Ελλάδα και οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, 00:01
Το κίνημα QAnon, το γνωρίσαμε στις ΗΠΑ, σαν βασικό πυλώνα του Τραμπισμού. Σύμφωνα με τα σενάρια συνωμοσίας των οπαδών του QAnon, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συνεπακόλουθα όλος ο πλανήτης κυβερνάται από ένα διεστραμμένο δίκτυο σατανιστών, παιδόφιλων και παιδεραστών πολιτικών. Πάνω στο κίνημα του QAnon, στηρίχθηκε η θεωρία συνωμοσίας, που εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να μάχεται κατά του βαθέως αμερικανικού κράτους, κατά του συστήματος, κατά των πολιτικών, κατά των επιχειρηματιών, κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης...
Το φαινόμενο QAnon στην Ελλάδα και οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα

Τα τοτέμ της Αριστεράς και η απλή αναλογική

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 00:01
Το υπάρχον πολιτικό δυναμικό της χώρας δεν εγγυάται τη δημιουργία κυβέρνησης που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και προοπτική. Πολύ φοβόμαστε, ότι αν δεν αλλάξει κάτι στον εκλογικό νόμο ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία μια ισχυρής κυβέρνησης, μπορεί η χώρα να παρασυρθεί σε ένα ατελέσφορο χορό γύρω από τα τοτέμ της Αριστεράς. Η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στην γενικότερη συζήτηση που άνοιξε, δείχνει ακόμα πιο εμφατικά το μέγεθος του προβλήματος.
Τα τοτέμ της Αριστεράς και η απλή αναλογική

Έχουμε καταλάβει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πόλεμο;

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, 00:01
Ο πόλεμος στην Ουκρανία για εμάς, που ζούμε μακριά του είναι σαν να έχει περιέλθει σε μια στασιμότητα. Παρ' όλα αυτά, διαβάζουμε και βλέπουμε διαρκείς καταστροφικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, πρωτοφανείς αγριότητες των Ρώσων εισβολέων και εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στις καταληφθείσες περιοχές της Ουκρανίας. Έχει νικήσει το Κρεμλίνο; Όχι. Έχει νικήσει η Ουκρανία; Όχι. Πότε θα σταματήσει ο πόλεμος; Άγνωστο. Η ήττα της Ρωσίας, δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει όμως να είναι τελειωτική.
Έχουμε καταλάβει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πόλεμο;

Σε ποιον πολιτικό βούρκο ψαρεύει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 00:01
Εκφράσεις, όπως είναι η «αλίευση ψήφων», το «κυνήγι των ψήφων» και η «δεξαμενή ψήφων», συναντώνται πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση. Κύριος στόχος των κομμάτων είναι η διεκδίκηση των κρίσιμων ψήφων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, που προέρχονται από ψηφοφόρους του ευρύτερου κεντρώου χώρου, οι οποίοι πότε μετακινούνται προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα προσεγγίσουν αυτούς τους ψηφοφόρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτικά.
Σε ποιον πολιτικό βούρκο ψαρεύει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στασιμοπληθωρισμός: Ένας εχθρός από τα παλιά, χτυπάει τη πόρτα μας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, 00:01
H προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού μας γυρνάει πίσω στη δεκαετία του 1970, δεν αναφέρεται στην επιστροφή στην εποχή των χίπις και του Wodstock, αλλά στην επιστροφή στην εποχή του στασιμοπληθωρισμού. Μιας έννοιας, που βρίσκεται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια καταχωνιασμένη μέσα στα πανεπιστημιακά βιβλία. Η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους κινδύνους εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού, δεν έχει ακαδημαϊκό ή ερευνητικό χαρακτήρα.
Στασιμοπληθωρισμός: Ένας εχθρός από τα παλιά, χτυπάει τη πόρτα μας

Με χειραψίες και συζητήσεις κερδίζονται οι εκλογές

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 00:01
Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων που ασχολούνται με τα πολιτικά ζητήματα, από την παραπολιτική όμως πλευρά τους, αναφέρονται συχνά υποτιμητικά στον βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος σχεδόν καθημερινά βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή, οργανώνοντας συγκεντρώσεις, συναντήσεις και επαφές με πολίτες, σε πλατεία σε καφενεία ακόμα και σε σπίτια. Και όμως, ο βουλευτής του Σύριζα, εφαρμόζει αυτό που αποτελεί πάγια πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι υποψήφιοι πηγαίνουν στους ψηφοφόρους.
Με χειραψίες και συζητήσεις κερδίζονται οι εκλογές

Θα μας σώσει η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, 00:01
Η βελόνα της οικονομικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κολλημένη στο ίδιο σημείο εδώ και χρόνια. Έτσι, με την ίδια ευκολία που προτείνει την κρατικοποίηση των τραπεζών για να δοθούν «δάνεια στο λαό», προτείνει σήμερα το πέρασμα της ΔΕΗ στο κράτος, παράλληλα με τα μέτρα «για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη». Το σύνθημα για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί να προκαλεί υπερδιέγερση στο καταπιεσμένο επαναστατικό δυναμικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ακόμα φούσκα άνευ περιεχομένου και ουσίας.
Θα μας σώσει η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;