Ηθελαν νεκρούς!

Ηθελαν νεκρούς!

Του Σάκη Μουμτζή

Το Σάββατο το βράδυ μια κλούβα των ΜΑΤ πήγαινε να κάνει την βάρδια της μπροστά στο Τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη. Ξαφνικά, στο ύψος της Φυσικομαθηματικής ερυθροτραμπούκοι έστησαν ένα οδόφραγμα, ακινητοποιώντας το λεωφορείο. Τότε μέσα από τον χώρο του ΑΠΘ ξεπετάχτηκαν άλλοι ομοϊδεάτες τους και πέταξαν 30 μολότωφ κατά των αστυνομικών.

Επρόκειτο δηλαδή, για μια σχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια με στόχο την ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων. Δεν ήταν δηλαδή μια συνηθισμένη δραστηριότητα ρουτίνας που παρατηρείται το Σαββατόβραδο, κυρίως σε Αθήνα.

Εννοείται, πως στην συνέχεια οι δράστες κατέφυγαν στον πανεπιστημιακό χώρο, προστατευόμενοι από το άσυλο. Και το Ελληνικό κράτος έμεινε για να μετρά, ακόμα μια φορά, τις ζημίες και τις πληγές του.

Η ουσία της υπόθεσης. Οι άνδρες των ΜΑΤ που δέχθηκαν την επίθεση, όλα νεαρά παιδιά, γλίτωσαν ως εκ θαύματος. Τριάντα μολότοφ, κατά ενός στόχου προδίδουν εγκληματική βούληση. Η είδηση, δυστυχώς, ελάχιστο κόσμο συγκίνησε. Ισως επειδή κανένας δεν γνωρίζει το ονοματεπώνυμο αυτών των υποψήφιων θυμάτων. Αν ήταν ένας επώνυμος, θα είχαμε εκδηλώσεις συμπαράστασης και πολλά je suis.

Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα; Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη αναβάθμιση των δραστηριοτήτων των ερυθροτραμπούκων. Ετσι, η κυβερνητική ανοχή γίνεται πια συνενοχή. Οταν ο αρμόδιος υπουργός σφυρίζει αδιάφορα και συγχέει τις προκηρύξεις με τις βαριοπούλες και τις μολότωφ, μετά βεβαιότητος, θα θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Φυσικά, ο Ν. Τόσκας ευθύνεται μόνον, γιατί δεν παραιτείται. Οι εντολές που εκτελεί ακυρώνουν την αποστολή του, που είναι η προστασία του πολίτη. Είναι υπουργός—βιτρίνα, καθώς το κέντρο λήψης των αποφάσεων βρίσκεται μέσα σε συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε ανοχή απέναντι σε κινηματικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή απέναντι σε εγκληματίες. Και επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγιωμένη συμπεριφορά, μπορούμε να μιλούμε για συνενοχή. Για συμπλεκόμενα συμφέροντα των δύο πλευρών.

Και η αντιπολίτευση τι κάνει; Ελπίζω η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει, στο ανώτατο επίπεδο, την συμπαράσταση της στους άνδρες των ΜΑΤ. Αλλά πέραν αυτής της συμβολικής πράξης οφείλει να επαναλάβει, για μια ακόμα φορά, πως από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει, ως κυβέρνηση, θα είναι η πάταξη της ανομίας.

Ας το αντιληφθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως στο αλφαβητάρι του φιλελευθερισμού δεσπόζουσα θέση κατέχει η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της περιουσίας τους. Και αυτό θα γίνει με αλλαγή του ποινικού κώδικα και με ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο από την αστυνομία. Γιατί το υπάρχον προστατεύει μάλλον τους δράστες, παρά τα θύματα τους.

Ενα από τα θετικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποκατάσταση της έννοιας της καταστολής, που η προπαγάνδα της Αριστεράς της είχε δώσει αρνητικό πρόσημο. Οι πολίτες βιώνοντας αυτήν την κατάσταση της γενικευμένης ανομίας επιζητούν πρώτα απ΄όλα την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την επανακατάκτηση των πόλεων.

Ελπίζω η τραγωδία που αποφεύχθηκε στην Θεσσαλονίκη να ευαισθητοποιήσει όχι βέβαια την κυβέρνηση, αλλά τις συνειδήσεις των πολιτών.