Ιστορίες της Lady G.A.

Προσπαθώ να φανταστώ την ώρα που ο προλετάριος εργαζόμενος στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 θα πληροφορούσε την Lady G.A. για το ακατονόμαστο της ανάρτησης άρθρου του φίλου Αριστείδη Χατζή για το ήρωα της επανάστασης, τον δικό μας, τον κατάδικό μας Γεώργιο Καραϊσκάκη. Την φαντάζομαι να σηκώνει αργά - αργά το ακουστικό, να ακούει την εξιστόρηση και να απαντά: «Τι μου λέτε»;

Καταρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι άδικο πέρα για πέρα για τον Αριστείδη Χατζή να αναδημοσιεύεται οτιδήποτε έχει πει και έχει γράψει στη ζωή του στο site του Ελλάδα 2021. Λίγο ακόμη θέλει ο δαιμόνιος συντάκτης του site να αναζητήσει και να βρει τις ερωτικές επιστολές που πιθανότατα έστελνε ο έφηβος Χατζής στην όμορφη γειτονοπούλα του για να τις αναρτήσει κι αυτές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πούμε ότι έφταιξε ο δαίμων του διαδικτύου. Στη χειρότερη ότι κάποιος αποφάσισε να σπάσει πλάκα με τον Αριστείδη Χατζή και πολύ περισσότερο με τον Ελλάδα 2021. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση υπήρξαν σαφείς προειδοποιητικές βολές σε προηγούμενες φάσεις. Οπότε ναι, η Lady G.A. και η παρέα της έχουν ευθύνες για αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο.

Πάμε τώρα στο πολιτικό θέμα. Ο κόσμος αναρωτιέται και πολύ σωστά ποιο θα είναι το πλαίσιο των εκδηλώσεων. Κι αν η Επιτροπή είναι όντως έτοιμη για να παρουσιάσει κάτι αξιοπρεπές. Κρίνοντας από τα όσα διαδραματίστηκαν με τις περίφημες αναρτήσεις, αρχίζουμε να ανησυχούμε.

Αλήθεια, τι θέλουμε να αναδείξουμε με τις εκδηλώσεις; Και τι ακριβώς θα είναι αυτές οι εκδηλώσεις; Χοροί φουστανελοφόρων στις πλατείες; Κάποια κινηματογραφική υπερπαραγωγή τύπου «Παπαφλέσσα»; Αγώνες ιστορικών στο αμφιθέατρο για το αν υπήρξε κρυφό σχολείο ή όχι ή για το ρόλο των μασόνων και της Εκκλησίας στην επανάσταση; Πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά είναι σε αυτήν τη φάση αδιευκρίνιστα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η παραίτηση της κυρίας Ευθυμίου. Μίας κυρίας με κύρος, που θα μπορούσε σήμερα να είναι ακόμη και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (το όνομά της είχε ακουστεί) από το να είναι υποχρεωμένη να δέχεται αυτό το αλαλούμ του οργανισμού που διοικεί η Lady G.A.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το τι πρέπει να κάνει η Επιτροπή. Ας περιοριστούμε, όμως, στο τι δεν πρέπει να κάνει. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνει αυτά που κάνει σήμερα. Άρα πρέπει να κάνει άλλα πράγματα. Αν και κατά βάθος θα προτιμούσα να πάνε όλοι σπίτι τους και να λήξει η σεμνή αυτή τελετή. Αρκεί μία εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα τα άλλα μπορεί να μας τραυματίσουν αντί να μας ενώσουν.

Κι επειδή η Lady ασχολήθηκε πρόσφατα με την… φέτα Καλαβρύτων, διαφημίζοντας στο site της Επιτροπής (Θεέ μου το ζήσαμε κι αυτό) την δουλειά ενός τυροκόμου, θα σας πως ένα ανέκδοτο που έζησα ο ίδιος στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Ένας Αθηναίος, λοιπόν, πήγε στο Λεβίδι και ρωτούσε έναν γέροντα αν το μπακάλικο είχε καλή φέτα. Ο Αρκάς του απαντούσε ότι το μπακάλικο είχε καλή γραβιέρα. Και ο Αθηναίος ξαναρωτούσε για την φέτα, με τον Αρκά να επιμένει για την γραβιέρα. Αυτό επαναλήφθηκε κάμποσες φορές, μέχρι που ο Αθηναίος του είπε θυμωμένος ότι αυτός είναι ένας διάλογος κωφών, αφού τον ρωτούσε για φέτα και εκείνος απαντούσε για γραβιέρα. Κι ο Αρκάς του απάντησε: «Είσαι τόσο ανόητος που δεν μπορείς να σκεφτείς ότι θα έχω τους λόγους μου». Για να παραφράσουμε την ιστορία, ας κάνουμε την ερώτηση: Μπορεί η lady G.A. να περάσει το σωστό μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση; Και η απάντηση θα είναι κάπως έτσι: Έκανε καλούς, αν και ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]