Ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, αλλιώς επιβάρυνση 9,2 τρισ. για όλους
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, αλλιώς επιβάρυνση 9,2 τρισ. για όλους

Ελάχιστος στόχος για το 2021 θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός του 20% του πληθυσμού παγκοσμίως, εστιάζοντας στους επαγγελματίες υγείας και αυτούς που έχουν ανάγκη το εμβόλιο περισσότερο.

Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, θα μπορέσουν οι περισσότερες χώρες να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, όχι μόνο στις προηγμένες χώρες αλλά και σε αυτές με μέσο και χαμηλό εισόδημα, προκειμένου να επιτευχθεί μια βασική ανοσοποίηση που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα, διεθνώς.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι αν τα εμβόλια παραμείνουν εθνική υπόθεση, ιδίως για τις ανεπτυγμένες χώρες, τότε το οικονομικό βάρος που θα επωμιστεί η παγκόσμια κοινότητα θα φτάσει τα 9,2 τρισ δολ. Και από αυτά, τα μισά, δηλαδή 4,5 τρισ. δολ. θα βαρύνουν τις ίδιες τις ανεπτυγμένες χώρες, από επιπτώσεις λόγω της πανδημίας στην παραγωγή σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των προηγμένων χωρών, αλλά και από τα εμπόδια που θα παρεμβάλλονται στο εμπόριο εξαιτίας της αυξημένης νοσηρότητας στις τρίτες χώρες.

Οι συγκεκριμένες οικονομικές επιπτώσεις αναλύονται σε μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δρ Σεμπνέμ Καλεμλί - Οζκάν, εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας.

Ο δρ Τέντρος αναφέρθηκε σε μια ακόμη μελέτη, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, επισημαίνοντας ότι ήδη πέρυσι χάθηκε παγκόσμιο εισόδημα ύψους 3,7 τρισ. δολ. εξαιτίας της απώλειας του 8,8% των ωρών εργασίας διεθνώς και πρότεινε υποστήριξη για τις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, ώστε να υποστηριχθούν οι οικονομίες τους και η απασχόληση σε αυτές.

Παράλληλα, ζήτησε υποστήριξη από τις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ε.Ε., για την πρωτοβουλία COVAX που στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση εμβολίων διεθνώς. Επεσήμανε μάλιστα πως σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρωτοβουλία COVAX, θα αποφέρει 166 δολ. απόσβεση στην επένδυση.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι δεν πρόκειται μόνο για ηθική κατάπτωση, αλλά και για οικονομική. Και επεσήμανε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει πουθενά αν δεν τελειώσει παντού, γιατί είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν σημείωσε πως χρειάζεται να σταματήσει η μετάδοση του ιού και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή χωρίς θανάτους. Και αυτό θα συμβεί με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των πιο ευάλωτων. Με τη μείωση της βλάβης στις κοινωνίες. Δεν πρόκειται να εκριζωθεί η νόσος. Εξάλλου, η μόνη νόσος που έχει εκριζωθεί, είναι η ευλογιά. Για τις υπόλοιπες με τους εμβολιασμούς μειώνουμε δραστικά τις επιπτώσεις.

«Χρειάζεται να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο, εντός του 2021. Γιατί αν θέλουμε να τον εξαλείψουμε, τότε θα πρέπει να παλέψουμε πολύ», κατέληξε ο δρ Ράιαν.

Ο γενικός γραμματέας το Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου Τζον Ντέντον, απευθυνόμενος στις ανεπτυγμένες χώρες, επεσήμανε πως «είναι προς το συμφέρον σας η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια, ώστε να μπορέσουν και πάλι να δουλέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται για κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά για γεγονός οικονομικής λογικής και για κοινή λογική. Δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δίκτυα παραγωγής και εξαγωγών, αν διατηρείται η νοσηρότητα στις τρίτες χώρες».

Η μελέτη περιλαμβάνει 65 χώρες και 35 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και αναλύει τη λειτουργία των δικτύων στα οποία στηρίζονται οι δραστηριότητες αυτές. Από τις 65 χώρες, οι 40 είναι προηγμένες οικονομίες με πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Η σύνδεση των προηγμένων χωρών με τις αναδυόμενες οικονομίες, κυμαίνονται μεταξύ 0,2-4,5 τρισ. δολ. ανάλογα με το βαθμό σύνδεσης της παραγωγής και του εμπορίου τους. Τελικά, οι προηγμένες οικονομίες μπορούν να επιβαρυνθούν με το 53% του παγκόσμιου κόστους το 2021, κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα 38 δισ. δολ. που χρειάζονται για την παραγωγή και διάθεση των εμβολίων διεθνώς (Για το σκοπό αυτό η πρωτοβουλία COVAX έχει χρηματοδοτηθεί με 26 δισ. δολ. μέχρι στιγμής). Μόνο το κόστος του εμπορίου υπολογίζεται μεταξύ 119-466 δισ. δολ.