«Θα χαθούν ζωές κύριε Τσίπρα…»

Του Γιάννη Παντελάκη

Είκοσι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλαν επιστολή χθες στον πρωθυπουργό και  αναφερόμενες στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνουν: «Θα χαθούν ζωές κύριε Τσίπρα». Προφανώς έχουν την άποψη πως απασχολεί τον Τσίπρα, την Χριστοδουλοπούλου και τον Μουζάλα, τι συμβαίνει εκεί. Η πραγματικότητα τους απαντάει πως δεν τους καίγεται καρφί. Και πέρυσι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, μας θυμίζει εκείνος ο χειμώνας. Και δεν συνέβη τίποτα. Ο Τσίπρας και η παρέα του δεν έχουν ανάγκη πια από τέτοιου είδους ευαισθησίες. Έχει αλλάξει το ακροατήριο που τους ενδιαφέρει.

Το νέο ακροατήριο στο οποίο προσπαθούν να διεισδύσουν, δεν είναι εκείνο που ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα,τις συνθήκες διαβίωσης των «καταραμένων» και τους όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας με τους οποίους πρέπει αν ζουν όλοι οι άνθρωποι σ αυτή τη χώρα. Το νέο ακροατήριο, είναι αυτό που εντυπωσιάζεται από τον βραβευμένο για το «πολιτικό του σθένος» πρωθυπουργό, ένα σθένος που ήταν αναγκαίο για να πραγματοποιήσει τις πολιτικές κωλοτούμπες εκείνες που θα τον διατηρήσουν στην εξουσία.

Οι ευαισθησίες για τους πρόσφυγες και γενικότερα τους αδύναμους, είχαν χρόνο λήξης. Και αυτός έχει αναφορά τον Ιανουάριο του 2015 όταν ανέβηκαν στην πολυπόθητη εξουσία. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε λόγος εργαλειοποίησης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν το είχαν πια ανάγκη, οι ψήφοι είχαν κερδηθεί, κάποιοι είχαν την ψευδαίσθηση πως το κυβερνητικό αυτό συνονθύλευμα μπορεί να μην ανταποκρινόταν στις εξαγγελίες για σκίσιμο μνημονίων γιατί βρέθηκε απέναντι σε ισχυρούς και υπήρχε μια ανισορροπία δυνάμεων, αλλά τουλάχιστον κάτι θα έκαναν στα υπόλοιπα και ανέξοδα. Φαντάζομαι σήμερα, θα έχουν συνειδητοποιήσει πόσο λάθος εκτίμηση έκαναν.

Η Jara Frey, διευθύντρια μιας από της οργανώσεις που εκφράζουν την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν στα νησιά, επισημαίνει πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, είμαστε σε μάχη με το χρόνο, θα χαθούν ξανά ζωές αυτό το χειμώνα». Και αυτή και άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων είχαν ξαναστείλει επιστολές στον Τσίπρα. Δεν απαντήθηκαν ποτέ, όπως θα συμβεί και τώρα. Η πολιτική αναισθησία, είναι δεδομένη. Και χαρακτηριστική. Ο άνθρωπος που έχει την βασική πολιτική ευθύνη για την κατάσταση-ο Γ.Μουζάλας- προτείνεται από την κυβέρνηση για επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Η εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά-που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και στους μόνιμους κατοίκους τους- δεν συνδέεται με την έλλειψη οικονομικών πόρων. Αυτοί, είναι διαθέσιμοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ωστόσο διαπιστώνει πως αφενός η χώρα μας δεν είναι ικανή να απορροφήσει, μεγάλο μέρος τους αφετέρου όσους απορροφά δεν βελτιώνουν με στοιχειώδη τρόπο τις συνθήκες επιβίωσης. Η κυβέρνηση, συνεχίζει να φιλοξενεί μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές, ανθρώπους μέσα στο χειμώνα.

Το χθεσινό Γερμανικό Der Spiegel, σ'' ένα ακόμα μεγάλο δημοσίευμα αναφέρεται στη ντροπή της Μόριας και την «Ντροπή της Ευρώπης». Ο δημοσιογράφος που επισκέφτηκε την περιοχή γράφει για όσα είδε στον καταυλισμό: «Βρωμάει από τα ούρα και τα σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες... Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Μυτιλήνης ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις ημέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά χοτσποτ του Αιγαίου». Ελπίζουμε το επόμενο ρεπορτάζ από κάποιο μέσο ενημέρωσης να μη γίνει με αφορμή κάποιες ακόμα ζωές που θα χαθούν...