«Ναι μεν, αλλά…» για τον τραπεζικό κλάδο

«Ναι μεν, αλλά…» για τον τραπεζικό κλάδο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

«Ναι μεν, αλλά…», ήταν ο τίτλος μιας ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας του 1972, στην οποία ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος, επιχειρούσε να αφήσει πίσω του τα δεσμά του εμπορικού κινηματογράφου, περνώντας σε μια νέα φάση, προσεγγίζοντας με τρόπο διαφορετικό τα ιδιαίτερα θέματα της εποχής, λίγο πριν από την μεταπολίτευση.

Με τον ίδιο τίτλο, θα μπορούσαμε να τιτλοφορήσουμε και την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών, να ξεπεράσουν την δεκαετή παθογένεια και απραξία τους και να κινηθούν επιθετικά προς το μέλλον. Όσοι καταλαβαίνουν δυο - τρία στοιχεία από χρηματοοικονομικά και τραπεζικά, γνωρίζουν πως στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών ισχύει ταυτοχρόνως, τόσο το “ναι μεν”, όσο και το “αλλά”.

Η επιφυλακτικότητα που διατυπώνουμε συνεχώς στην αρθρογραφία μας, για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, δεν παραγνωρίζει σε κανένα βαθμό τις επιτυχείς κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης. Κινήσεις, που δρουν καταλυτικά, μετά από μια περίοδο ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής που ασκούσε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου. Ταυτόχρονα όμως, αδυνατούμε να συμμεριστούμε την υπεραισιοδοξία που κυριαρχεί και την άποψη πως οι δυσκολίες των τραπεζών βρίσκονται πλέον πίσω μας και πως το σχέδιο “Ηρακλής”, αποτελεί την αναγκαία και ικανή λύση του προβλήματος.

Στην υπέρμετρη γενική αισιοδοξία, έρχεται να βάλει φρένο και η Bank of America / Merrill Lynch, χρησιμοποιώντας στην εισαγωγή της ανάλυσης της για το τραπεζικό σύστημα, την γνωστή έκφραση : “hold your horses”. Δηλαδή, να κρατήσουμε τα γκέμια του αλόγου, να συγκρατηθούμε, να μην παρασυρόμαστε, να ξανασκεφτούμε και να είμαστε επιφυλακτικοί.

To γεγονός πως η Bank of America / Merrill Lynch, επανέρχεται στην Ελλάδα καλύπτοντας μέσω των αναλύσεων της, τις συστημικές τράπεζες, είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός. Διότι, αρχίζει να αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα ένα αρχικό, έστω και δειλό ενδιαφέρον, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα οικονομικά δρώμενα του τόπου μας.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του 2019, η οποία υπερβαίνει το 90%, έχει ενσωματώσει όλα τα τρέχοντα θετικά γεγονότα και ίσως να έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό και ορισμένα νέα που έπονται. Όμως, από εδώ και πέρα, η περαιτέρω ενίσχυση των τιμών, απαιτεί την ταυτόχρονη συμπόρευση προς την σωστή κατεύθυνση, όλων των εγχώριων και διεθνών συντελεστών και συγκυριών.

Η ερώτηση που χρειάζεται να απαντηθεί, είναι το κατά πόσον η ραγδαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων (NPEs), θα επιτευχθεί χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. Θα επαρκέσουν άραγε, οι λογιστικές εγγραφές της αναβαλλόμενης φορολογίας και οι εγγυήσεις του δημοσίου που θα καλύψουν μέρος του σχεδίου “Ηρακλής”;

Στα θετικά πεπραγμένα των τραπεζών, η BofA/ML εντάσσει την πλήρη απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, την σταδιακή επανάκαμψη τμήματος των καταθέσεων, την εκ νέου συμμετοχή των τραπεζών στις αγορές χρήματος, την αύξηση των τιμών των ακινήτων που συνεπάγονται την αύξηση της αξίας των εγγυήσεων και των υποθηκών που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και την συστηματική κυβερνητική και τραπεζική προσπάθεια για την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών από τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.

Τι αμφιβολίες εκφράζει η BofA/ML στην ανάλυση της; Η πρώτη, αφορά στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες στον τομέα των εσόδων τους, που διαρκώς συρρικνώνονται. Η δεύτερη, αφορά στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην μετοχική βάση των τραπεζών και στην πιθανότητα να αυξήσει το δημόσιο την συμμετοχή του, μέσω της μετοχοποίησης της αναβαλλόμενης φορολογίας. Και η τρίτη, αφορά στο ύψος και στην ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Οι δυο τελευταίες παράγραφοι, απεικονίζουν με πληρότητα το σενάριο: “ναι μεν, αλλά…”, που παρακολουθούμε μέσω της μεταβολής των τιμών των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

*   *   *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.