«Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές»

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές»

Της Νάντιας Γιαννακοπούλου*

Η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό, για να προκαλέσει προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ, δεν επεδίωξε την εθνική συναίνεση, αλλά αντίθετα δίχασε τον λαό προκαλώντας το εθνικό φρόνημα, θίγοντας ευαίσθητες εθνικές χορδές.

Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό είναι διατυπωμένες με σαφήνεια, από το ιδρυτικό μας συνέδριο, τις τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή και τις αποφάσεις του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Στη βάση αυτών των αποφάσεων κρίνουμε τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ ως κακή. Ειδικότερα τα σημεία για «Μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «Μακεδονική γλώσσα» αλλοιώνουν το erga omnes για την ονομασία, ενώ είναι φανερό ότι εξακολουθεί να υπάρχει αλυτρωτισμός που δεν εξαλείφεται. Προβληματικό είναι επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δίνει ημερομηνίες ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, πριν τα Σκόπια υλοποιήσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία για ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα, χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με σχεδόν όλη την αντιπολίτευση να διαφωνεί.

Η εθνική συνεννόηση είναι για εμάς μια σταθερά διακηρυγμένη θέση, που την υπηρετήσαμε με συνέπεια από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επιδιώκουν με κάθε τρόπο την πόλωση και τον διχασμό, όμως και η Ν.Δ. παγιδεύεται σε μια θεωρία μετώπων. Εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό το επικίνδυνο για τη χώρα πολιτικό παιχνίδι και στο μέτρο των δυνάμεών μας θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη διολίσθηση της πολιτικής ζωής σε ένα πεδίο αλληλοεξόντωσης μέχρις εσχάτων. Το «ή αυτοί ή εμείς» του κ. Τσίπρα και το «μόνο εμείς» του κ. Μητσοτάκη θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ. Ας λάβουν υπόψη τους ότι, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, «κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές», πόσο μάλλον τρεις.

Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, ήρθε για να μείνει, δεν είναι συγκυριακή πολιτική συνάθροιση, ούτε μπορεί κάθε τόσο να τίθενται υπαρξιακά περί συμμετοχής διλήμματα, από ανθρώπους που έχουν δεσμευτεί πριν από λίγους μήνες ενώπιον 212.000 πολιτών ότι θα υπηρετήσουν την παράταξη, είτε ως στρατηγοί και ως απλοί στρατιώτες. Η εντολή που έχουν δώσει τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος στη Φώφη Γεννηματά και στους άλλους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος είναι πολύ συγκεκριμένη και πρόσφατη. Ενότητα, σαφές πολιτικό στίγμα και αυτοδύναμη πολιτική παρουσία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την εντολή.

* Η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου είναι Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής.

**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 27 Ιουνίου.