«ΕΡΤ- Το αδίστακτο φερέφωνο του Μαξίμου»

«ΕΡΤ- Το αδίστακτο φερέφωνο του Μαξίμου»

Του Ανδρέα Λοβέρδου

Το πρόσφατο μπαράζ καταγγελιών και αποκαλύψεων και μάλιστα εκ των έσω για το τι συμβαίνει στην ΕΡΤ δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική εκτίμηση ούτε στον πλέον καλόπιστο πολίτη. Η ΕΡΤ έχει μετατραπεί από την κυβέρνηση σε αδίστακτο φερέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν ο Νίκος Παππάς δεν είχε προσπαθήσει από τους πρώτους μήνες της παρούσας διακυβέρνησης να χειραγωγήσει με τρόπο απροκάλυπτο τα τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είχε αποκαλέσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θεσμικά εμπόδια, αυτή η κατάντια της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως και έκπληξη. Οι ενέργειες όμως των κυβερνώντων σε συνδυασμό με τα δομικά ολοκληρωτικά στοιχεία της ιδεολογίας τους εξηγούν με τον πιο σαφή τρόπο γιατί επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η ΕΡΤ τείνει να μετατραπεί σε «αδίστακτο κυβερνητικό φερέφωνο».

Ανοικτή επιστολή του εντεταλμένου σύμβουλου προγράμματος της ΕΡΤ κ. Σπύρου Κρίμπαλη που κάνει λόγο για «στρατηγική ήττα της ΕΡΤ στο πεδίο της επικοινωνίας», για «παραδιοικήσεις με ιδιοτελείς σκοπούς», για «συνειδητό καταστροφικό σχέδιο των υποδομών της εταιρείας» και αναφέρεται σε «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό».

Στελέχη της ΕΡΤ που ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Αιφνίδια παραίτηση δύο ακόμη στελεχών του καναλιού, του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης και της Προέδρου της ΕΡΤ συνθέτουν το παζλ της πιο δύσοσμης κατάστασης που αντιμετώπισε ποτέ το κρατικό κανάλι.

Όποιος άκουσε τις δηλώσεις του Βουλευτή Νίκου Φίλη που verbatim μίλησε για «ένα κανάλι, που έχει παραδιοίκηση», η οποία αποτελεί «καθεστώς συντεχνίας και ιδιοτελών συμφερόντων» είναι αδύνατον να μην έκανε τον συνειρμό με την ΥΕΝΕΔ επί Χούντας.

Και ενώ ολόκληρη η χώρα βοά οι καθύλην αρμόδιοι σιωπούν. Σιωπούν γιατί ο κυνισμός και η αλαζονεία δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν ότι αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί να είναι ανεκτές σε ανοικτές δυτικές κοινωνίες όπως η Ελλάδα.

Ίσως να φταίνε γι' αυτό και οι στενοί ιδεολογικοί δεσμοί που τους συνδέουν με ανελεύθερα καθεστώτα όπως του κομπανιέρο Μαδούρο. Ίσως να φταίει ακόμη ότι επειδή κάποτε ξεγέλασαν με ψέματα τον απεγνωσμένο ελληνικό λαό πιστεύουν ότι θα μπορούν να τον ξεγελούν επ' αόριστο. Ίσως πάλι να φταίει το έρεβος που βλέπουν ότι τους περιμένει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οπότε και θα στηθούν οι κάλπες της οριστικής καταδίκης τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως όπως πολύ εύστοχα λένε στο στρατό «το αποτέλεσμα μετράει». Ήταν εκκωφαντική χθες στη Βουλή η σιωπή στην Επίκαιρη Ερώτησή μου για τις εκ των έσω καταγγελίες για την ΕΡΤ. Ο μεν Υπουργός Νίκος Παππάς δεν προσήλθε να απαντήσει και ο αντ' αυτού Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος προσπερνούσε τις αιτιάσεις και τα πραγματικά περιστατικά για να αναφερθεί σε φανταστικές, ιδεατές καταστάσεις για το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του καναλιού. Η σιωπή όμως συνομολογεί ενοχή. Και η σημερινή δύσοσμη κατάσταση στην ΕΡΤ αυτό που αποτυπώνει και αντανακλά είναι ότι η Ελλάδα είχε την ατυχία να κυβερνηθεί επί τέσσερα χρόνια από τους πλέον ανίκανους και επικίνδυνους.

Ας μην εξευτελίζονται όμως άλλο! Οι Έλληνες δεν φορολογούνται για να προβάλλουν τα δελτία ειδήσεων εκείνο που επιθυμεί η κυβέρνηση. Και κάτι τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο: Πολύ σύντομα η χώρα αλλάζει κανάλι.