«Εκλογικός Νόμος - Ας παίξουμε πεντόβολα»

«Εκλογικός Νόμος - Ας παίξουμε πεντόβολα»

 Της Χαράς Κεφαλίδου*

Οι καιροί, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, δεν επιτρέπουν εκλογές και πολιτικά παιγνίδια εξουσίας. Τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης παρατηρήθηκε επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Καλά, δεν είναι και για πανηγυρισμούς. Πέρσι με την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης φύγανε προς άγνωστη κατεύθυνση 45 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα.

Τι δείχνει αυτό; Ότι ο κόσμος, η αγορά χρειάζεται, ένα ψήγμα έστω, ασφάλειας και σταθερότητας. Μόλις το αφουγκραστεί, είναι έτοιμη να πάρει μπροστά. Όσο οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν, θα στηρίζουν –βρίσκοντας δυνάμεις– ακόμα κι αυτό το εχθρικό κράτος που τόσες φορές τους έχει ξεγελάσει. Γιατί βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι μόνο αυτό έχουν. Είναι το δικό τους δημιούργημα. Όσο εδραιώνεται ένα μίνιμουμ σταθερότητας, τόσο θα διευκολύνεται η αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οικονομία.

Αυτά φαντάζουν λογικά για ολόκληρο το σύμπαν πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Τι καταλαβαίνει η κυβέρνηση και πώς αξιοποιεί τις ανεξάντλητες δυνάμεις της ελληνικής αγοράς, που περιμένει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της; Καταλαβαίνει μόνο την καρέκλα της. Γνωρίζοντας καλύτερα από όλους το κοκτέιλ δυναμίτη που ετοιμάζεται να σερβίρει με αβάσταχτους φόρους, εργασιακά, ασφαλιστικό, θα εξοργίσει την κοινωνία, που έχει αφαιμάξει και ταράξει στο δούλεμα επί ενάμιση χρόνο, τρέμει για την επόμενη μέρα.

Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ως γνήσια εξουσιολάγνα κάνει αυτό που ξέρει καλά: δημιουργεί άλλα θέματα –άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Ανοίγει θέμα για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, για αναθεώρηση του Συντάγματος, για δημοψήφισμα και βέβαια για τον εκλογικό νόμο.

Ανοίγει το Σύνταγμα και διαλέγει, κάθε φορά το καινούργιο της παιχνίδι... Τώρα θα παίξουμε με τον εκλογικό νόμο, αύριο με την αναθεώρηση και κάθε μέρα με την τύχη της χώρας. Έτσι κι αλλιώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ η διακυβέρνηση της χώρας ένα παιχνίδι είναι. Το απέδειξε πριν ένα χρόνο ακριβώς σαν σήμερα.

Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει 200 ψήφους προκειμένου ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, η κυβέρνηση στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις διατυμπανίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο και τις προτάσεις των κομμάτων, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.

Τι λέει δηλαδή: «Πείτε μας τι πρέπει να φέρουμε προς ψήφιση για τον εκλογικό νόμο, τι θέλετε, ώστε στις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν δεν βγούμε πρώτο κόμμα, να είμαστε εμείς ο ρυθμιστής των εξελίξεων». Κι αναρωτιέται γιατί δεν παίζουμε.

Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ο εκλογικός νόμος, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ!

* Η κ. Χαρά Κεφαλίδου είναι βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Φωτογραφία 1ης σελίδας: By Wind flower - Own work