«Δεν θα ξαναπατήσεις στο Πανεπιστήμιο...»

«Δεν θα ξαναπατήσεις στο Πανεπιστήμιο...»

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η κατάσταση στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είναι γνωστή. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγραφεί. Ομάδες αυτοαποκαλούμενων «φοιτητών» και δηλωμένων «αναρχικών» ή «αριστεριστών» δρουν ανενόχλητα εκμεταλλευόμενες το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και την ανοχή (πολλαπλάσια με την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση) της πολιτείας.

Απειλές, εκβιασμοί, «χτίσιμο» γραφείων με τους καθηγητές, κατά προτίμηση τους πρυτάνεις, να βρίσκονται μέσα, βανδαλισμοί συνθέτουν το παζλ της κατάστασης που αποτελεί τη μια πλευρά. Διότι η άλλη είναι πως τα Πανεπιστήμια κάνουν δουλειά. Υπάρχουν καθηγητές που παράγουν έργο και φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και στην πορεία (δυστυχώς) βρίσκονται στο εξωτερικό όπου και καταγράφουν μια λαμπρή, στην πλειοψηφία τους, πορεία.

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν εξ αιτίας της ανομίας εντός του χώρου των Ιδρυμάτων της χώρας. Που όλοι την βλέπουν αλλά λίγοι αντιδρούν διότι επικρατεί φόβος.

«Ηρέμησε, θα πεις ότι γλίστρησες και έπεσες. Δεν σε χτύπησε κανένας. Θα σου κάνουμε μαύρη τη ζωή. Δεν θα ξαναπατήσεις στο Πανεπιστήμιο». Αυτά ήταν τα λόγια που άκουσε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος μετά τον Ξυλοδαρμό του από τρείς νεαρούς τους οποίους είδε, φεύγοντας από το χώρο να βάφουν με σπρέι τους φρέσκο βαμμένους τοίχους.

«Δεν θα ξαναπατήσεις στο Πανεπιστήμιο» είπαν σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του, έχοντας λαμπρές σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό και μια σημαντική πορεία στα πανεπιστημιακά δρώμενα αφού τον χτύπησαν γιατί τους έκανε παρατήρηση για τους βανδαλισμούς σε έναν χώρο που υπάρχει για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Το πρόβλημα όμως ήταν πως ο Άγγελος Συρίγος δεν... «άκουσε» τις απειλές και τις προειδοποίησες. Και φώναξε την Αστυνομία, που συνέβαλε των έναν εκ των τριών νεαρών που τον χτύπησαν κατ επανάληψη στο κεφάλι με το μπουκάλι με το σπρέι, τον κλώτσησαν τον ξαναχτύπησαν με αποτέλεσμα να βρεθεί και στο νοσοκομείο.

Δεν σταμάτησε και ας τον είπαν... «φασίστα» και ας επιχείρησαν να τον στοχοποιούν με αφίσες που έβαλαν παντού στην Αθήνα. Και επιμένει στην εκδίκαση της υπόθεσης θεωρώντας πως μόνο έτσι θα αρχίσει να ξετυλίγεται αυτό το κουβάρι.

Αύριο Δευτέρα 7 Μαΐου έχει προσδιορισθεί, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω διαδικτύου η δίκη του ενός εκ των νεαρών που του επιτέθηκαν διότι, όπως αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση «θεωρούσαν δικαίωμά τους να βανδαλίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο».

Μετά από τρείς αναβολές η δίκη γίνεται αύριο 7ης Μαΐου (9:00 π.μ.) στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 9 στην αίθουσα 2 για μια επίθεση που σημειώθηκε στις 15/2/2017 και σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «θα εκδικασθεί νωρίς (ή θα αναβληθεί νωρίς…)».

Ο καθηγητής επιδιώκει την εκδίκαση της υπόθεσης θεωρώντας πως πρέπει επιτέλους να σταλεί ένα μήνυμα. Και ας έχει απειληθεί άμεσα και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά μάλλον δεν καταλαβαίνει. Δεν αρκεί όμως ένας και δεν πρέπει να αφεθεί μόνος τους έναντι αυτών των μικρών ομάδων που όμως δρουν οργανωμένα.

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Άγγελου Συρίγου που είναι άκρως αποκαλυπτική και των προθέσεών τους αλλά και των γεγονότων:

«Η μέχρι τώρα δικαστική εξέλιξη της υποθέσεως έχει όλα τα χαρακτηριστικά των πρακτικών που ακολουθούν αυτές οι ομάδες:

1. Βιαιοπραγούν και ασχημονούν, όπου αισθάνονται ότι κινούνται εκ του ασφαλούς. 
2. Δεν έχουν συνηθίσει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Όταν συμβεί αυτό, αντί να υπερασπιστούν δημοσίως τις όποιες ιδέες τους, βασίζονται στα πολλά παράθυρα που παρέχει το σύστημα της ελληνικής δικαιοσύνης για συνεχείς αναβολές. Οι αναβολές κουράζουν και καθιστούν την όλη διαδικασία, μία ακόμη τυπική πράξη παρουσίας όπου θα ανακοινωθεί η επόμενη αναβολή.
3. Όταν επιτέλους διεξαχθεί η δίκη, η διαδικασία γίνεται συνήθως σε αίθουσες γεμάτες από «ομάδες συμπαραστάσεως» προς τους δράστες, με τους δικαστές να βιώνουν μία διάχυτη, διαρκή απειλή.

Με αυτά κατά νου, θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όλες και όλους για την μέχρι σήμερα ηθική σας συμπαράσταση.

Εάν μπορείτε, ελάτε το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018 στις 9:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 9 στην αίθουσα 2.

Θα ήταν ένα ακόμη πολύτιμο μήνυμα προς όλες αυτές τις αναρχο-φασιστικές ομάδες ότι 
- ο χουλιγκανισμός, οι βανδαλισμοί και η αλητεία δεν μπορούν να βαφτίζονται πολιτική δράση
- δεν ζούμε στη χώρα που όλα επιτρέπονται.
- δεν δεχόμαστε την παρακμή ως κανονικότητα
Σας ευχαριστώ».

Φωτογραφία: Intimenews