«Δεν είναι σκάνδαλο Πετσίτη. Είναι σκάνδαλο Τσίπρα-Παππά»

«Δεν είναι σκάνδαλο Πετσίτη. Είναι σκάνδαλο Τσίπρα-Παππά»

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι ένα νέο παιδί που, με την μέχρι τώρα παρουσία του, φαίνεται πως αποτελεί μιαν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Χθες, σε συνέντευξη του στον Γ.Πρετεντέρη, έθεσε με σαφήνεια την πολιτική διάσταση της υπόθεσης Πετσίτη. Είπε δηλαδή, πως το σκάνδαλο δεν αφορά απλώς μια περίπτωση αδικαιολόγητου προσωπικού πλουτισμού, αλλά είναι «σκάνδαλο Τσίπρα—Παππά». Με απλά λόγια ο, κατά κόσμον, Μανόλο δεν χτύπησε ένα πρωί την πόρτα του Λαυρεντιάδη και του Κτιστάκη και τους είπε :«γεια σας, είμαι ο Μανόλης Πετσίτης και μπορώ να λύσω τα προβλήματα σας».

Προφανώς, ήταν γνωστό πως ο Μανόλο εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, και ως τέτοιος μπαινόβγαινε στα γραφεία της ΔΕΠΑ και της ELFE. Αποδεικτικό στοιχείο αυτής της στενής σχέσης οι δεκάδες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που τον απαθανατίζουν σε απόσταση αναπνοής από τον πρωθυπουργό. Η κοινή λογική λέει πως υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο ανδρών.

Αυτή η στενή σχέση αποτελούσε και το διαβατήριο του για άλλες υψηλού επιπέδου επαφές, που πιθανόν να υποκρύπτουν και κάποιες «πονηρές» οικονομικές διευθετήσεις. Ένας απλός πολίτης δεν μπορεί να φωτογραφηθεί, σε στιγμές εγκαρδιότητος, με ολιγάρχες και προσωπικότητες του star-system.

Ο Μ.Πετσίτης, πολιτικά, εκπροσωπεί όλο το σύστημα της σήψης και της παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ. Εξωθεσμικές παρεμβάσεις, εξωχώριες εταιρείες, καταγγελίες και παραιτήσεις. Ακόμα και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαισθανόμενος την μπόχα που υποκρύπτεται πίσω από την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Πετσίτης—Αρτεμίου, δήλωσε « να δώσουν εξηγήσεις όσοι είχαν φίλο τον Πετσίτη».

Έβαλε δηλαδή ο συγκεκριμένος βουλευτής στο κάδρο τον Ν.Παππά, ισχυρό άνδρα, όπως λένε, του συστήματος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, ο Ν.Παππάς, όπως προηγουμένως και ο Γ.Βαρουφάκης, δεν είναι αδέσποτος υπουργός. Συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που έχει πρωθυπουργό, ο οποίος και φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τα όσα γίνονται επί της πρωθυπουργίας του.

Γι΄αυτό λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δείχνει κατ΄ευθείαν τους δύο βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου Πετσίτη, το οποίο ας σημειωθεί, είναι ακόμα στην αρχή της διερευνήσεως του.

Είναι πολύ βολικό στον ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσουμε αποδιοπομπαίο τράγο της υπόθεσης έναν «κολλητό» του Ν.Παππά. Άλλωστε, αυτό είπε ευθέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν δήλωσε πως ο Μ. Πετσίτης έχει ακολουθήσει δική του πορεία από το 2016.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος θυσιάζεται για να διασωθούν οι υψηλά ιστάμενοι. Δεν γνωρίζω μέχρι ποίου σημείου θα φτάσει η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν γνωρίζω τι δυνατότητες παρέμβασης έχει πλέον το μακρύ χέρι του Ρασπούτιν στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Νομίζω όμως πως δεν θα βρεθούν δικαστές που θα συγκαλύψουν μιαν υπόθεση που «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που αυτός καταρρέει. Δεν έχουν λόγο να εκτεθούν.

Και κυρίως ευελπιστώ πως η Νέα Δημοκρατία, θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη της και δεν θα αφήσει αναξιοποίητο, σε προεκλογική περίοδο, ένα σκάνδαλο που αγγίζει τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.