«Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, οικονομικά και θεσμικά»

«Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, οικονομικά και θεσμικά»

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, ολοκλήρωσε 170 μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας έργα για τον Δήμο του τα τελευταία σχεδόν 5 χρόνια που διοικεί. Απορρόφησε άνω των 44 εκατομμυρίων κεφάλαια από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στη διάθεση του.

Παρόλα αυτά δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τους πόρους που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση: «Οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Κι αυτό δημιουργεί ασφυκτικά στενά περιθώρια, ιδιαίτερα για έναν Δήμο περιαστικό, όπως ο Δήμος Σαρωνικού, όπου χρειαζόμαστε ακόμη βασικά έργα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης».

Βασική του επιδίωξη η ανάδειξη του δήμου Σαρωνικού ως τουριστικού προορισμού: «Στρατηγικός στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Σαρωνικού σε έναν αναγνωρίσιμο και ελκυστικό προορισμό στην Αττική, μέσα από τη δημιουργία ενός διακριτού brand name. Επιδιώκουμε την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος, τόσο συνολικά όσο και σε τοπικό και θεματικό επίπεδο, επενδύουμε στην εξωστρέφεια, στη δικτύωση και στην ανάπτυξη συνεργιών, αλλά και στη διαμόρφωση ενός σωστού μείγματος τουριστικής προβολής».

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Κύριε Σωφρόνη, αρχικά σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Είστε σχεδόν 5 χρόνια δήμαρχος του Δήμου Σαρωνικού. Πιστεύετε πως καταφέρατε έως σήμερα να εκπληρώσετε με το έργο σας τις προσδοκίες των δημοτών σας;

Από το 2014, μαζί με τους συνεργάτες μου, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας. Ήταν ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και μετρήσιμους στόχους. Με πολλή δουλειά και επιμονή, καταφέραμε ως τώρα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μα και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας. Και τα καταφέραμε, παρά την ασφυκτική μείωση των πόρων που μας παρέχει το κεντρικό κράτος, παρά τα εμπόδια και τις κατά καιρούς εμπλοκές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σίγουρα ο τόπος μας εξακολουθεί να έχει ανάγκες, σίγουρα χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας θεωρώ ότι κάναμε σημαντικό έργο και δημιουργήσαμε τις βάσεις για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

- Τα έργα που έχετε πραγματοποιήσει θεωρείτε ότι βελτίωσαν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης σας; Θα εκτιμούσαμε και μια σύντομη περιγραφή των κυριότερων από αυτά που εξ όσων γνωρίζουμε είναι αρκετά.

Η διαρκής αναβάθμιση της καθημερινότητας του δημότη ήταν από την αρχή κεντρική μας προτεραιότητα και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πράγματι πολλές. Υπολογίζουμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν υλοποιηθεί πάνω από 170 μεγάλα και μικρά έργα, σε όλο το Δήμο, σε κάθε γειτονιά. Έργα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του οδικού μας δικτύου, έργα για την οικογένεια, όπως είναι η δημιουργία νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Κουβαρά και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, όπως η αντικατάσταση των χλοοταπήτων στα γήπεδα Καλυβίων και Κουβαρά, έργα για την αναβάθμιση των αποχετευτικών δικτύων και πολλά άλλα.

Θα αναφέρω, επίσης, την ενίσχυση του εξοπλισμού καθαριότητας, την επιμελή συντήρηση και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, τη δημιουργία νέων δομών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, τις διαρκείς παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και ευρύτερα της αισθητικής της πόλης, αλλά και το έργο που ξεκινά τώρα για την αναβάθμιση του συστήματος του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με τοποθέτηση λαμπτήρων LED. Και βεβαίως, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της θητείας, το οποίο θα βελτιώσει ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, είναι το ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης, που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου τα τελευταία 40 χρόνια.

- Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 θα θέσετε και πάλι υποψηφιότητα, σωστά;

Σωστά. Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα είμαι ξανά υποψήφιος, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Σαρωνικός αύριο». Μαζί με μια ομάδα ικανών ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά, θα διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, για να πάμε το Δήμο Σαρωνικού ακόμη πιο ψηλά.

- Ωραία λοιπόν. Για ποιους λόγους να σας ψηφίσουν και πάλι οι δημότες Σαρωνικού;

Γιατί όλο αυτό το διάστημα, αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα και τη συνέπειά μας. Γιατί δείξαμε ότι απέναντι στη στασιμότητα, στην απραξία και στο λαϊκισμό, υπάρχουν οι δυνάμεις της ευθύνης, της δημιουργίας, της σύνθεσης. Γιατί ο Δήμος Σαρωνικού πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά.

Το όραμά μας είναι να αναδείξουμε το Δήμο Σαρωνικού, σε ένα Δήμο με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, που θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του και θα δίνει αξία στις περιουσίες των πολιτών. Στη διάρκεια αυτής της θητείας, κάναμε σημαντικά βήματα για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα και γι' αυτό προετοιμάζουμε ήδη μια νέα γενιά έργων, δράσεων και διεκδικήσεων. Με βάση όσα έγιναν και όσα σχεδιάζουμε, θα επιδιώξουμε μια προγραμματική συμφωνία με τους πολίτες. Και είμαι αισιόδοξος, ότι η εντολή θα είναι θετική.

- Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν μας αναφέρατε και σε ποιους τομείς της διακυβέρνησης σας δεν είχατε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Το συνολικό πρόσημο της θητείας μας είναι ξεκάθαρα θετικό. Σίγουρα υπάρχουν και τομείς στους οποίους θα θέλαμε να έχουμε κάνει περισσότερα πράγματα. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, όταν ως Δήμος καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε δεκάδες αρμοδιότητες, με την κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόλις το 10% των λειτουργικών μας εξόδων, με τα αναπτυξιακά προγράμματα να έχουν παγώσει και με το τέρας της γραφειοκρατίας να δημιουργεί συνεχώς εμπόδια. Για εμάς, όμως, όλα αυτά δεν ήταν και δεν θα αποτελέσουν ούτε στο μέλλον άλλοθι απραξίας. Αντίθετα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, με περισσότερη επιμονή.

- Πολλές φορές, η αντιπολίτευση διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διακυβέρνηση μια πόλης και όχι μόνο. Θα κρίνατε την στάση των άλλων δημοτικών παρατάξεων ως εποικοδομητική;

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης μπορεί όντως να είναι ουσιαστικός, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει υπευθυνότητα, εποικοδομητική κριτική και προτάσεις. Και κυρίως, όταν όλοι λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον. Από την αρχή της θητείας μας επιδιώξαμε τη συνεργασία και τη σύνθεση με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τόσο εντός όσο και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι όσες φορές λειτουργήσαμε με ομοψυχία και ενότητα, πετύχαμε σημαντικούς στόχους. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τον αγώνα μας να διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου. Πιστεύουμε, λοιπόν, στη συναίνεση και το έχουμε δείξει έμπρακτα. Δεν υποχωρούμε, ωστόσο, μπροστά σε όσους επιχειρούν κατά καιρούς να απαξιώσουν ή να δημιουργήσουν προσκόμματα στη λειτουργία του Δήμου, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

- Ο δήμος σας, κ. Σωφρόνη, είναι παραθαλάσσιος, ελκυστικός προορισμός τόσο για τον εγχώριο τουρισμό όσο και για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Εσείς, σαν πρώτος πολίτης της πόλης, ενισχύσατε και πως το brand name της περιοχής;

Στρατηγικός στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Σαρωνικού σε έναν αναγνωρίσιμο και ελκυστικό προορισμό στην Αττική, μέσα από τη δημιουργία ενός διακριτού brand name. Επιδιώκουμε την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος, τόσο συνολικά όσο και σε τοπικό και θεματικό επίπεδο, επενδύουμε στην εξωστρέφεια, στη δικτύωση και στην ανάπτυξη συνεργιών, αλλά και στη διαμόρφωση ενός σωστού μείγματος τουριστικής προβολής. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία 4 χρόνια, έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία νέων εργαλείων – νέα τουριστική ταυτότητα, τουριστικό portal, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό – έχουμε λάβει μέρος για πρώτη φορά σε σημαντικές εκθέσεις, όπως η Philoxenia της Θεσσαλονίκης, η Food Expo, έχουμε διαφημιστική παρουσία σε μεγάλα έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έχουμε αναπτύξει και δημιουργικές συνεργασίες στο χώρο των κοινωνικών δικτύων, όπως το Instagram. Όλα αυτά, συνδυάζονται με μια συστηματική προσπάθεια για τη φιλοξενία μεγάλων ναυταθλητικών διοργανώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, αλλά και με τη διοργάνωση ενός ετήσιου θερινού πολιτιστικού προγράμματος, με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις.

- Θα θέλαμε να μας πείτε ποιες ενέργειες έκανε ο δήμος ώστε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της πόλης σας.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματός μας. Και ξεκινήσαμε να τον υπηρετούμε, από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας, δημιουργώντας σχεδόν από το μηδέν, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης των συμπολιτών μας που χρειάζονται βοήθεια. Ιδρύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και δημιουργήσαμε Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Κοινότητας, διαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε το Νέο Σπίτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού για τη στέγαση όλων των κοινωνικών δομών, ενώ θέτουμε σε λειτουργία και το Γραφείο Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης για τους δικαιούχους, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, δημιουργήσαμε 2 νέα ΚΑΠΗ, ενώ ο Δήμος μας τέθηκε επικεφαλής της 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από το οποίο ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού, ενώ τις επόμενες ημέρες εγκαινιάζουμε το 2ο Σπίτι των Κοινωνικών Δομών»στην Ανάβυσσο. Επιπρόσθετα θεσπίσαμε κοινωνικά τιμολόγια στην ύδρευση και στα δημοτικά τέλη.

-  Έξυπνες πόλεις και τοπική αυτοδιοίκηση. Έχετε υιοθετήσει αυτό το μοντέλο στο δήμο σας και τι ακριβώς έχετε κάνει;

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους Δημότες πιστεύω ότι αποτελεί το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και στο Δήμο Σαρωνικού προχωράμε με γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Υλοποιούμε ήδη το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των συστημάτων δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, περιλαμβάνει την εγκατάσταση 16.139 νέων φωτιστικών σωμάτων LED στο σύνολο της έκτασης του Δήμου, τη λειτουργία συστημάτων τηλε-διαχείρισης και προληπτικής συντήρησης, καθώς και την πιλοτική λειτουργία εφαρμογών και υπηρεσιών Smart Cities. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται συστήματα έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, σημεία ελεύθερης πρόσβασης wi-fi και μέτρησης κυκλοφοριακής ροής. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, που υλοποιείται με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα.

- Είστε ευχαριστημένος από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν; Πόσα κεφάλαια καταφέρατε να διεκδικήσετε και τελικά να λάβετε για αναπτυξιακά έργα;

Προφανώς δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος, από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι Δήμοι έχουν πλέον αποκλειστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν περιοριστεί δραστικά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Κι αυτό δημιουργεί ασφυκτικά στενά περιθώρια, ιδιαίτερα για έναν Δήμο περιαστικό, όπως ο Δήμος Σαρωνικού, όπου χρειαζόμαστε ακόμη βασικά έργα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά, Παρ' όλα αυτά, στη διάρκεια της θητείας μας, διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, κ.α.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης για την χώρα; Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αποκτήσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο αφού κάθε δημοτική αρχή αφουγκράζεται άμεσα και καθημερινά τις ανησυχίες των πολιτών που εκπροσωπεί;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω ότι για να πάει η χώρα μας μπροστά, χρειάζεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από το σημερινό ξεπερασμένο γραφειοκρατικό και κεντρικά σχεδιαζόμενο μοντέλο και να περάσουμε στην εποχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, την οποία εφαρμόζουν ήδη προηγμένες χώρες στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, οικονομικά και θεσμικά. Πρέπει επιτέλους το Κράτος να μεταβιβάσει ευθύνες, αλλά και πόρους και αρμοδιότητες προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται φορολογική αποκέντρωση για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, αναβαθμισμένος ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αρμοδιότητες, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, που είναι κρίσιμες για την τοπική ανάπτυξη και για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και αναβαθμισμένος ρόλος στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης – αρμοδιότητες που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ασκούνται από τους Δήμους.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Δήμοι απέδειξαν ότι μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία αυτές τις ευθύνες. Θεωρώ, λοιπόν ότι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, μέσα σε ένα μοντέλο διοίκησης που θα ενισχύει τον αναπτυξιακό τους ρόλο και θα υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη.

- Κλείνοντας, θα ήθελα την άποψη σας κ. Σωφρόνη για τον νόμο "Κλεισθένη".

Πιστεύω ότι ο Κλεισθένης θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν διασφαλίζει τη συγκρότηση της αναγκαίας πλειοψηφίας, η οποία θα επιτρέψει στις δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν. Υπάρχει, επομένως, σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αφού η μη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων θα οδηγεί σε αδυναμία λήψης αποφάσεων και στασιμότητα, ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η συναλλαγή και η αδιαφάνεια. Όλα αυτά προφανώς θα λειτουργήσουν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ποιότητας της δημοκρατίας την οποία υποτίθεται ότι θα υπηρετούσε η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι απαιτείται τροποποίηση και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια που θα αναδειχθούν στις εκλογές να συγκροτήσουν προγραμματική πλειοψηφία, ή να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των εκτελεστικών οργάνων των Δήμων.