«Αυτά τα λένε τα κανάλια!»

«Αυτά τα λένε τα κανάλια!»

Της Κατερίνας Οικονομάκου

Εγώ συμμορφώθηκα με τη σύσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος επέμενε ότι έπρεπε κανείς να ακούσει ολόκληρο το απόσπασμα του σχολιασμού του απέναντι στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Σπύρο Καρανικόλα, ώστε να καταλάβει τι εννοούσε. Λοιπόν, το είδα το απόσπασμα, ξανά και ξανά. Κι αυτό που είδα ήταν τον κ. Δρίτσα να διακόπτει τον κ.Καρανικόλα, όταν εκείνος αναφέρεται στις καταγγελίες για εμπορία ανθρώπων και στους βιασμούς ανήλικων στην Μόρια, προκειμένου να συνεισφέρει στη συζήτηση με την εκτίμηση ότι αυτά,  δηλαδή οι βιασμοί παιδιών, συνέβαιναν μια φορά το εξάμηνο. Για έμφαση, σήκωσε και το δάχτυλο. «Τι θα πει αυτό;» αντιγύρισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δρίτσας παίρνει το πιο μπαϊλντισμένο ύφος του και με καθαρή περιφρόνηση διαμαρτύρεται ότι «Σας παρακαλώ, αυτά τα λέγανε τα κανάλια κύριε Καρανικόλα». Με άλλα λόγια: Αυτά που μας λέτε περί εμπορίας ανθρώπων και βιασμών ανηλίκων, κύριε Καρανικόλα, είναι κιτρινιές που διαδίδουν οι γνωστοί ψεύτες. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τον απαξιωτικό τόνο που επιφύλαξε ο κ. Δρίτσας για «τα κανάλια»; Η απέχθεια, πολύ συχνά μάλιστα η ανοιχτή εχθρότητα, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι κάτι που είχαμε γνωρίσει πριν τις εκλογές του 2015, αλλά το είδαμε να εκφράζεται με ανησυχητική ένταση την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Οι λεκτικές επιθέσεις, η ειρωνεία και η απαξίωση μέσων και δημοσιογράφων έγινε κανονικότητα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η αυθόρμητη έκρηξη κυνισμού σε ζωντανή μετάδοση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι άλλο ήθελε να πει. Τι ήθελε να πει;  Ότι στη θητεία της δικής του κυβέρνησης, “τέτοια αρνητικά φαινόμενα στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, φροντίζαμε να τα προλαμβάνουμε, να τα αντιμετωπίζουμε και να τα αποτρέπουμε και όχι να τα διογκώνουμε και να τα αξιοποιούμε προπαγανδιστικά, όπως έκανε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Καρανικόλας και όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία και πολλά διαδικτυακά μέσα της στημένης κινδυνολογίας και μισαλλοδοξίας, για να ψηφοθηρούν καλλιεργώντας κλίμα φοβίας και μίσους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες”.

Μπερδεύτηκα, όμως. Τελικά, αυτά τα αρνητικά φαινόμενα (περίεργη περιγραφή για σεξουαλικό έγκλημα) δεν είναι κιτρινιές και ψέμματα που διέδιδαν «τα κανάλια»; Δεν συνέβαιναν επί Σύριζα; Τα προλάβαιναν; Ή συνέβαιναν, αλλά τα αντιμετώπιζαν; Και τα δυο, μας λέει. Και όταν τα αντιμετώπιζαν, φρόντιζαν να μην τα διογκώνουν, όπως κάνουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Πώς ακριβώς «διογκώνονται», όμως, αυτά τα «αρνητικά φαινόμενα»; Η ανακοίνωση του κ. Δρίτσα, φοβάμαι, δεν διαβάζεται χωρίς μεταφραστή. Λοιπόν, ο άνθρωπος εννοούσε ότι το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ μεγαλοποιούν τα κρούσματα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Όπως κάνουν και διάφορα μέσα ενημέρωσης, λέει.

Και ποιος είναι ο στόχος αυτής της επιχείρησης «διόγκωσης των αρνητικών φαινομένων»; Κατά τον κ. Δρίτσα, να καλλιεργήσουν κλίμα φοβίας και μίσους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δυο λεπτά, δυο λεπτά. Κύριε Δρίτσα, στην αδιαφορία και την απραξία της δικής σας κυβέρνησης απέναντι στους ανήλικους πρόσφυγες αναφερόταν ο συνομιλητής σας. Δεν κατηγορούσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε εσάς ασκούσε κριτική. Εγώ τα λέω, εγώ τα ακούω, όμως. Άλλωστε, πάω στοίχημα ότι ο βουλευτής κατάλαβε πολύ καλά τι έλεγε ο συνομιλητής του. Αλλά γιατί να το παραδεχτεί; Γιατί να μην το διαστρεβλώσει, ώστε να πλασαριστεί και ως υπερασπιστής των προσφύγων;

Κλείνει ο κ. Δρίτσας λέγοντας “Κατά τα λοιπά, για μια ακόμα φορά, την απόλυτη περιφρόνησή μου, στους κάθε λογής επαγγελματίες τρομολάγνους και συκοφάντες”.  Πάω στοίχημα ότι εννοεί κάτι άτομα σαν κι εμένα, άτομα που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης και αμφισβητούν την ευαισθησία του δίνοντας σημασία σε κάθε του λέξη.