«Ακόμη και τώρα ο Κυριάκος θα είναι πολύ καλύτερος πρωθυπουργός»

«Ακόμη και τώρα ο Κυριάκος θα είναι πολύ καλύτερος πρωθυπουργός»

Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βάλει πλάτη σε μία πολιτική που δυναμιτίζει την οικονομία, ούτε μπορεί να δεχθεί δύο πλειοψηφίες, τονίζει ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο Liberal. Επισημαίνει ότι καμία εξέλιξη δεν θα αιφνιδιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ξεκαθαρίζει πως τυχόν επιλογή πρόωρων εκλογών από το κυβερνών κόμμα δεν θα αποτελεί «ηρωική έξοδο», αλλά «κατάρρευση με κρότο».

Και διαβεβαιώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και τώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., «θα είναι πολύ καλύτερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα». Σημειώνει, πάντως, ότι «οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «γλυκαθεί» τόσο πολύ με την εξουσία που φαντάζονται ότι μπορούν να κρατηθούν σε αυτή αν χειραγωγήσουν τους θεσμούς», ενώ υπογραμμίζει ότι στη Ν.Δ. έχουν θέση όλοι όσοι «επιμένουν να δημιουργούν και να ονειρεύονται».

Είστε ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι πόσο μακροπρόθεσμος μπορεί να είναι ο σχεδιασμός σας σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας. Και για να σας ρωτήσω ευθέως, βλέπετε ως σοβαρή την πιθανότητα να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις λόγω αδυναμίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ξεπεράσει τα δύσκολα που έχει μπροστά της;

Στη Νέα Δημοκρατία ετοιμαζόμαστε ταχύτατα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όποια στιγμή και αν αυτό χρειαστεί, το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ετοιμαζόμαστε με το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα, και η μεγάλη εικόνα είναι η Ελλάδα και η ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτή είναι η φιλοσοφία με την οποία λειτουργούμε όλοι στο κόμμα και αυτό κατά μείζονα λόγο αφορά και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Το κόμμα σας διαμηνύει ότι δεν θα βάλει πλάτη στην ασκούμενη πολιτική. Αν λοιπόν η κυβερνητική πλειοψηφία χαθεί στην προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα, μετά τι; Η Νέα Δημοκρατία έχει πει όχι σε οικουμενική, όχι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος άλλος δρόμος μπορεί να υπάρξει λοιπόν πέρα από αυτόν των εκλογών; Ανεξάρτητα εάν εσείς λέτε ότι δεν τις ζητάτε.

Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βάλει πλάτη σε μια πολιτική που δυναμιτίζει την οικονομία διαλύοντας την ίδια την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης.
  • Στη χώρα δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες, μία για τα δύσκολα και μία για να υλοποιεί τις ιδεοληψίες και τις καθεστωτικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές μπορούν να προκύψουν μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτό θα συνιστούσε ομολογία αποτυχίας. Όταν και όποτε αυτό γίνει θα κερδίσουμε και κυρίως θα ανταποκριθούμε με επάρκεια και επιτυχία στην εντολή των πολιτών.

Το ενδεχόμενο να επιλέξει η ίδια η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές για «ηρωική έξοδο» το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη στη στρατηγική σας; Ή θεωρείτε πως έχει πολύ μικρές πιθανότητες;

Καμιά εξέλιξη δεν θα μας αιφνιδιάσει. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρόκειται για «ηρωική έξοδο», αλλά για κατάρρευση και μάλιστα για κατάρρευση με κρότο.

Ζητάτε την απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Πώς μπορεί όμως και να αποσυρθεί το σχέδιο και να γίνει εκτεταμένος διάλογος από την αρχή και να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί σημείο καμπής για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας;

Την ίδια στιγμή που η πρόταση της συναντά την άρνηση των δανειστών η κυβέρνηση έχει απέναντι της την καθολική αντίδραση της κοινωνίας. Μεταρρυθμίσεις και μάλιστα καθοριστικές για το μέλλον του τόπου χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι δεν μπορούν να γίνουν. Πρέπει επομένως να υπάρξει ένας ουσιαστικός σύντομος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία. Η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, από τις οποίες καμιά δεν έχει υιοθετηθεί. Οι προτάσεις αυτές είναι η δική μας συμβολή στο τραπέζι του διαλόγου.

Αν η κυβέρνηση δεν περάσει Ασφαλιστικό και βρεθείτε εσείς στη θέση να πρέπει να το διαχειριστείτε, θα έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο; Και ευρύτερα, εάν ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις φέρουν τη Ν.Δ., που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, στην εξουσία, είναι πλέον έτοιμη να κυβερνήσει;

Ετοιμαζόμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ακόμα και τώρα όμως ο Κυριάκος θα είναι ένας πολύ καλύτερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα.

Μιας και μιλήσαμε για δημοσκοπήσεις, περιμένατε ότι θα αποκτούσε η Νέα Δημοκρατία δημοσκοπικό προβάδισμα αμέσως μετά την αλλαγή ηγεσίας; Το αποδίδετε πρωτίστως σε δυναμική της νέας ηγεσίας της ή σε ραγδαία φθορά του κυβερνώντος κόμματος; Και εντέλει το πολιτικό σκηνικό που γνωρίσαμε τον τελευταίο χρόνο θεωρείτε πως έχει ανατραπεί;

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο στα εκλογικά, όσο και στα ποιοτικά μεγέθη, ισχυροποιείται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χαρακτηριστικά αλλά και η αύρα που απέκτησε η Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή προέδρου δίνουν στους πολίτες τη διέξοδο που έψαχναν από μια κυβέρνηση που, αφού πρώτα κορόιδεψε συστηματικά όλες τις κοινωνικές ομάδες, απέτυχε παντού.

Παρακολουθούμε ότι τα ζητήματα των θεσμών είναι στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής σας κριτικής και σας ακούμε συχνά να καταγγέλλετε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πλήξει Ανεξάρτητες Αρχές, την ενημέρωση, να κομματικοποιήσει το κράτος. Γιατί πιστεύετε ότι θέλει να το κάνει; Για λόγους ιδεολογικούς;

Την ώρα που όλη η κοινωνία βράζει και το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια τους, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «γλυκαθεί» τόσο πολύ με την εξουσία που φαντάζονται ότι μπορούν να κρατηθούν σε αυτή αν χειραγωγήσουν τους θεσμούς. Πρόκειται για μια ακραία, καθεστωτική και επικίνδυνη αντίληψη, που δεν έχει καμιά σχέση με τη «θεσμική» κουλτούρα και παράδοση της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς.

Η διεύρυνση και η προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας περνά, σύμφωνα με όσα ακούμε από την ηγεσία της, από το κέντρο. Κάποιοι λένε όμως ότι μπορεί να υπάρξει ένα κενό στα δεξιά. Σας απασχολούν οι διεργασίες που ακούγεται ότι συντελούνται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινωνία και μια διαδρομή για πάνω από 4 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών κάθε εποχή είχε τα δικά της διακυβεύματα. Σήμερα το μεγάλο διακύβευμα είναι, μετά από 6 χρόνια κρίσης, τι Ελλάδα θα έχουμε στο τέλος αυτού του δρόμου. Για να δώσει απάντηση σε αυτό το διακύβευμα η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι ένας πολιτικός οργανισμός φοβικός και στάσιμος. Αντίθετα οφείλει να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Να διευρύνεται με ανθρώπους που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, που έκαναν ενδεχομένως διαφορετικές επιλογές αλλά μοιράζονται σήμερα την ίδια αγωνία για να βγούμε επιτέλους από μια πραγματικότητα που είναι αδιέξοδη και καταθλιπτική. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να μιλήσει στους Έλληνες –και είναι πάρα πολλοί αυτοί οι Έλληνες– για ένα νέο πατριωτισμό που θα χαρακτηρίζεται από αξίες όπως η αλήθεια, η ευθύνη, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, οι μεταρρυθμίσεις.

Η Νέας Δημοκρατία έχει τελικά πολιτική ανοιχτών θυρών απέναντι σε στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, όπως το Ποτάμι ή σε προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού χώρου που δεν συμμετέχουν σήμερα ενεργά σε κάποιο κομματικό σχηματισμό; Βρίσκεται στη στρατηγική σας και το ενδεχόμενο ενός προσκλητηρίου, κάποια στιγμή, σε τέτοιες προσωπικότητες;

Όλοι οι άνθρωποι που σε πείσμα των απαισιόδοξων και σκληρών καιρών που ζούμε επιμένουν να δημιουργούν και να ονειρεύονται έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ετέθη από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκτός τρέχουσας αντιπολιτευτικής ατζέντας, αλλά με σκληρή κριτική για το «χαμένο εξάμηνο» του 2015, που, όπως λέτε, οδήγησε στη διόγκωση του προβλήματος. Πώς κρίνετε τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα η Ευρώπη; Και ανεξάρτητα όποιων λαθών έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται δίκαια η χώρα μας από τους εταίρους στο ζήτημα αυτό;

Η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα, έστειλε επιπόλαια και ιδεοληπτικά λαθεμένα μηνύματα και στη συνέχεια ανέλαβε υπερβολικές δεσμεύσεις που δεν υλοποίησε. Αυτά είναι γνωστά. Όμως σήμερα που το πρόβλημα έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις, τόσο στην ανθρωπιστική του πτυχή, όσο και στην πτυχή της ασφάλειας, σήμερα που η χώρα μας κινδυνεύει να απομονωθεί εξαιτίας εμμονών διάφορων ακραίων κύκλων στην Ευρώπη, δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Είναι ώρα κοινής προσπάθειας για να πείσουμε την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στο πρόβλημα, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και να πιέσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα σε ο,τι αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην επικράτεια της.

Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς το Συνέδριο της 22-24 Απριλίου, είστε και εσείς μέλος της Οργανωτικής επιτροπής, τι είναι λοιπόν εκείνο που θα σας κάνει να πείτε στις 25 Απριλίου πως ήταν πράγματι ένα επιτυχημένο συνέδριο; Αρκεί ένα πιο σύγχρονο καταστατικό ή περιμένετε και άλλα από το συνέδριο, π.χ. στην κατεύθυνση της ανανέωσης;

Από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας περιμένω δύο πράγματα:

  • Να ενισχύσει την άποψη της ελληνικής κοινωνίας ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη επιλογή για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.
  • Να πείσουμε τους πολίτες ότι η ένταξη ή σύνδεση μαζί μας σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα της ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση των θέσεων, της πολιτικής, της αισθητικής, του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετοχή σημαίνει ρόλος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πορεία και τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας.