Ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ζωή

Ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ζωή

"Εδώ και 4,5 χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου και χάρη στη εμπιστοσύνη των δημοτών μας, με σχέδιο και έργο κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Ανατρέπουμε όλα δεν μας επέτρεπαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε ως τόπος, ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ζωή. Με 100 μεγάλα και μικρά έργα, ύψους 85 εκατ ευρώ, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και δίνουμε αξία στις περιουσίες των κατοίκων."

Ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δίνει το στίγμα τόσο της φιλοσοφίας της διακυβέρνησης του, όσο και του πλεονεκτήματος που αποκτάει κανείς όταν τολμάει να ονειρεύεται το ιδανικό για τη πόλη του. Και το ιδανικό για τον Δήμαρχο περιλαμβάνει και την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε πάρκο, όπως αναφέρει: "Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ Φυλής αυτός έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και κλείνει.

Εμείς ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την ανάπλαση αποκατάσταση ΧΔΑ - ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων για τη δημιουργία περιβαλλοντολογικού πάρκου". Η πρόοδος του Δήμου Φυλής αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και από το Ανεξάρτητο Κέντρο Μελετών "Μάρκος Δραγούμης".

Ο κ. Παππούς στη συνέντευξη αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο του: τα έργα που έγιναν και γίνονται, την ασφάλεια των κατοίκων, την μέριμνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και άλλα πολλά, λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Οικονομική διαχείριση, διαφάνεια και λογοδοσία καθώς και στις υπηρεσίες προς τους δημότες σας, πήρατε σχεδόν άριστα κ. Παππού σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο μελετών "Μάρκος Δραγούμης". Ανάμεσα σε 325 δήμους όλης της χώρας ο Δήμος Φυλής κατέκτησε την τιμητική 9η θέση μεταξύ των μεγάλων αστικών Δήμων. Τι κάνατε για να φτάσετε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Η συγκριτική μελέτη που παρουσίασε το ΚΕΦΙΜ, επιβεβαιώνει τα σημαντικά βήματα προόδου που έχει κάνει ο Δήμος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση την επιμέρους βαθμολόγηση ανά τομέα, ο Δήμος Φυλής κατέκτησε στην κατηγορία του: την 1η θέση στο Δείκτη που αφορά τις δαπάνες επενδύσεων ως ποσοστό των συνολικών δαπανών, την 5η θέση στο Δείκτη Οικονομικής Αποτελεσματικότητας.

Επίσης κατέκτησε: τη 2η θέση στην κατάταξη των μεγάλων αστικών Δήμων, με το μικρότερο κόστος προσωπικού ως ποσοστό των συνολικών δαπανών και τέλος την 7η θέση στην κατηγορία του, για τις μικρότερες αποκλίσεις ως προς τις προϋπολογισθείσες δαπάνες για επενδύσεις. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πριν 4,5 χρόνια από χαμηλά και φτάσαμε στις υψηλότερες θέσεις, μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας. Πιστεύω κ. Ράπτη πως η μελέτη αυτή αξίζει να διαβαστεί από όλους τους πολίτες της χώρας, γιατί δείχνει ποιοι Δήμοι κάνουν καλά τη δουλειά τους στην πράξη και όχι στα λόγια.

- Διοικείτε κ. Παππού έναν πολύ σημαντικό δήμο με τις δικές του ιδιομορφίες. Δίνετε την εντύπωση πως είστε αυθεντικός άνθρωπος που δύσκολα συμβιβάζεται με την αποτυχία. Αν τα έργα ενός τοπικού ηγέτη μιλάνε από μόνα τους, αναφέρετε μας παρακαλώ τα σημαντικότερα που έγιναν την τελευταία τετραετία υπό την δική σας διακυβέρνηση.

Εδώ και 4,5 χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου και χάρη στη εμπιστοσύνη των δημοτών μας, με σχέδιο και έργο κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Ανατρέπουμε όλα δεν μας επέτρεπαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε ως τόπος, ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ζωή. Με 100 μεγάλα και μικρά έργα, ύψους 85 εκατ ευρώ, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και δίνουμε αξία στις περιουσίες των κατοίκων. Φωτίζουμε την πόλη μας με 5.297 φωτιστικά και 3.069 λαμπτήρες LED πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης 40%. Εγκαταστήσαμε το δίκτυο φυσικού αερίου συνδέοντας δημοτικά κτίρια και νοικοκυριά για φθηνότερη ενέργεια για όλους.

Ξεκίνησε η Δημοτική Συγκοινωνία με δύο γραμμές. Κατασκευάζουμε 3 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 7 νέες παιδικές χαρές, 4 νέα Σχολεία, 22 νέες πλατείες. Αναβαθμίσαμε 24 παιδικές χαρές. Πραγματοποιήσαμε 335.000 τ.μ. οδοποιίας. Ξεκινήσαμε 4 νέα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θωρακίζουν την περιοχή μας. Στηρίζουμε περισσότερες από 3000 οικογένειες, μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Δίνουμε λύση σε περισσότερα από 5000 αιτήματα των κατοίκων ετησίως με τη γραμμή του Δημότη. Δημιουργούμε νέες υποδομές σε Αθλητισμό και Πολιτισμό.

- ΧΥΤΑ φυλής. Μακροχρόνια είναι η συζήτηση του θέματος για την χωματερή άνω Λιοσίων. Για εσάς ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για το θέμα;

Όλη η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τέσσερα ρεύματα αποκομιδής, με πράσινο, κίτρινο, καφέ και μπλε κάδο. Διαλογή στην πηγή. Μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση. Συνέργειες με τις τοπικές επιχειρήσεις για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών υπολειμμάτων. Και στην συνέχεια ότι απομείνει θα πρέπει να πηγαίνει για υγειονομική ταφή. Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ Φυλής αυτός έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και κλείνει. Εμείς ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την ανάπλαση αποκατάσταση ΧΔΑ - ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων για τη δημιουργία περιβαλλοντολογικού πάρκου.

Εντός του πάρκου προβλέπεται να υπάρχουν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, πάρκο νερού και πίστα motocross. Με την εφαρμογή των παραπάνω ο Δήμος Φυλής θα γίνει παραγωγός ενέργειας και για το σκοπό αυτό έχει ήδη ιδρύσει μια από τις πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες στη χώρα. -Για την πρωτοβουλία αυτή, ο Δήμος απέσπασε το φετινό βραβείο GOLD στο διαγωνισμό BEST CITY AWARDS. Ο Δήμος θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από την μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ 5.000 οικογένειες της πόλης θα εξασφαλίσουν δωρεάν ρεύμα.

- Η δράση που προωθείτε για την συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας στο δήμο σας, απέσπασε και το ενδιαφέρον της Greenpeace. Θα έχει ενδιαφέρον να μας εξηγούσατε λεπτομέρειες του σχεδίου και αν τελικά μπορούμε να αναμένουμε υλοποίηση και πότε;

Στη χώρα μας υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να εξασφαλίσει μία δίκαιη στροφή προς την καθαρή ενέργεια. Ιδιαίτερα οι δήμοι μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο: να αξιοποιήσουν τις δομές τους (στέγες σχολείων, δημοτικά κτίρια, οικόπεδα) για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνεται από άλλα δημοτικά κτίρια, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας.

Επιπλέον, με τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, οι δήμοι μπορούν να ασκήσουν ηλιακή κοινωνική πολιτική, δηλαδή να βοηθήσουν ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν τα ίδια μικροπαραγωγοί της δικής τους ενέργειας. Ο Δήμος Φυλής είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα σε αυτή την εκστρατεία μιας και ανέλαβε δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμος Φυλής θα χρησιμοποιήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει με δωρεάν ρεύμα 5000 οικογένειες. Ο πλήρης φάκελος του έργου έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση.  

 

- Παρότι θωρακίσατε τον Δήμο σας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν προβλήματα. Θα συνεχίσετε τις ενέργειες περαιτέρω ενίσχυσης του σε τεχνογνωσία και μηχανήματα στο μέλλον;

Πρώτα απ' όλα θωρακίζουμε την πόλη μας με 4 νέα αντιπλημμυρικά έργα. Ενισχύουμε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας με νέο εξοπλισμό και σχεδιάζουμε εφαρμογή στα κινητά των δημοτών προκειμένου να τους ενημερώνουμε άμεσα για έκτακτα περιστατικά και κινδύνους.

- Ποιες ενέργειες και δράσεις κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συνανθρώπων σας στο δήμο Φυλής, κύριε Παππού;

Στηρίζουμε περισσότερες από 3000 οικογένειες κ. Ράπτη, μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Φυλής, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, δέχεται αιτήσεις από τους Δημότες με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να επανασυνδεθούν με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο Δήμος καταβάλει το ειδικό βοήθημα στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και γίνεται η επανασύνδεση του ρεύματος. Δημιουργήσαμε ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας.

Οι δημότες μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να ενημερώνονται σε ποιες υπηρεσίες υγείας μπορούν να απευθυνθούν. Παρέχουμε Βοήθεια στο Σπίτι σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως. Το πρόγραμμα στελεχώνεται από κοινωνιολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτικό προσωπικό και οικογενειακούς βοηθούς. Στο Δήμο μας κανένας πολίτης δεν μένει χωρίς βοήθεια.

- Το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχετε υπογράψει με την αστυνομία και αφορά μεταξύ άλλων την ασφάλεια των δημοτών σας, στη πράξη αποδείχθηκε επιτυχημένο; Υπάρχει ασφάλεια στο δήμο φυλής;

Ο Δήμος Φυλής, μπροστά στην αδυναμία του κράτους να παρέχει ασφάλεια στους Δημότες, έλαβε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, πέρα και πάνω από τις βασικές αρμοδιότητες του. Ολοκλήρωσε, με ίδια δαπάνη τη συντήρηση, επισκευή και διαμόρφωση του διώροφου κτιρίου επί της οδού Κρητικού Πελάγους στο Πάρκο Πόλης, το οποίο και παραχώρησε για την στέγαση της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Ανέλαβε την συντήρηση και τον εξοπλισμό των κτιρίων του Α.Τ. Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Παραχώρησε δωρεάν το Δημοτικό Κτίριο για τη στέγαση του Α.Τ. Ζεφυρίου. Με δικές του δαπάνες παραχώρησε οκτώ περιπολικά 4Χ4 στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής. Παραχώρησε ένα περιπολικό 4Χ4 στο Α.Τ. Άνω Λιοσίων.

- Έχετε δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια στους τοπικούς συλλόγους της περιοχής σας. Θεωρείτε ότι διαδραματίζουν με τις δράσεις τους ρόλο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και γενικά ενθαρρύνετε τους δημότες σας να συμμετέχουν στους συλλόγους;

Συνεργαζόμαστε με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, και στηρίζουμε στην πράξη τις δράσεις τους και συνδιοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα φροντίσουμε για την στέγαση τους. Κατασκευάσαμε το Κτίριο Ηπειρωτών. Ξεκίνησε το έργο, στο Δημοτικό Κτίριο Γρίζας, που ακολουθεί την τοπική λαϊκή – Αρβανίτικη αρχιτεκτονική. Ξεκίνησε και θεμελιώθηκε το έργο για τη διαμόρφωση του Δημοτικού Κτιρίου Αιγέας, για τη στέγαση του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου. Αναβαθμίσαμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλος ο Δήμος είναι μία οικογένεια.

- Τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Φυλής σε ποια κατάσταση είναι σήμερα και τι μπορούν να περιμένουν οι δημότες σας από εδώ και πέρα;

Παραλάβαμε 469 εκατ. € χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 29 εκατ. € ληξιπρόθεσμο Δάνειο προς το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. 24 εκατ. € ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εργαζομένους και προμηθευτές του Δήμου. Ρυθμίσαμε τα χρέη μας. Εξοφλήσαμε 29 εκατ. € σε εργαζομένους και προμηθευτές του Δήμου. 8 εκατ. € αποζημιώσεις για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. 10 εκατ. € για αποπληρωμή οικοπέδων που ο Δήμος είχε δεσμεύσει. Δεν δημιουργήσαμε ούτε ένα ευρώ νέο έλλειμμα και νέο χρέος στα 4,5 χρόνια που πέρασαν. Χρηματοδοτούμε 85 εκατ.€ για 100 μεγάλα και μικρά έργα και διεκδικούμε περισσότερα, με ώριμες μελέτες, για έργα και παρεμβάσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με πρώτο και μεγαλύτερο έργο αυτό της ανάπλασης της χωματερής.

- Φαίνεται πως έχετε καταφέρει να συσπειρώσετε τους δημότες σας σε σημείο που να αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση τοπική και όχι κομματική. Έτσι είναι κύριε Παππού;

Για μένα η πόλη μας κ. Ράπτη είναι πάνω από κόμματα και χρώματα. Το έργο μας, οι νέες υπηρεσίες που προσφέρουμε, το σχέδιο μας απευθύνεται σε όλους. Εμείς ενώνουμε την πόλη, θέλουμε όλη η πόλη να είναι μια οικογένεια.

- Γενικώς δίνετε σπάνια συνεντεύξεις. Παρότι έχετε να δείξετε πράγματα αποφεύγετε την δημοσιότητα. Είμαστε μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και θα θέλαμε να μάθουμε τι να αναμένουν οι δημότες από εσάς εφόσον επανεκλεγείτε;

Προτιμώ να κάνω έργο και να αφιερώνω το χρόνο με τους πολίτες παρά να δίνω συνεντεύξεις. Ζω σε μια περιοχή που έχει σημαντικά προβλήματα. Έχει όμως και τη μεγάλη ευκαιρία να ανέβει επίπεδο. Η σημερινή Δημοτική Αρχή υπηρετεί με συνέπεια κι ευθύνη ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που στόχο έχει να ανατρέψει όλα όσα δεν μας επέτρεπαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε ως τόπος: ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής. Έχουμε το σχέδιο, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα.

Να γίνουμε πρότυπο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Τα όσα κάναμε και σχεδιάζουμε να κάνουμε στο μέλλον, έχουν ένα στόχο: Να καταστήσουν το Δήμο Φυλής, τόπο ξεχωριστό. Πόλη που γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Πόλη στην οποία αξίζει να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Για όλους αυτούς τους λόγους θα είμαι υποψήφιος και θα διεκδικήσω την εκλογή μου από την πρώτη Κυριακή. Για να μπορεί ο Δήμος να διοικηθεί αποτελεσματικά και όχι να μπλέξει σε παζάρια και εκβιασμούς.

- Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα πιστεύετε πως θα ενθαρρύνει πολλούς να δηλώσουν υποψηφιότητα και με ποιο πραγματικό κίνητρο;

Πράγματι βλέπουμε πολλές υποψηφιότητες στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Όλοι θέλουν να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να επιδιώξουν να συμμαχήσουν ή να υπονομεύσουν ή και να εκβιάσουν κάθε νέα Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς αρκετοί Δήμοι στην χώρα θα κινδυνέψουν με ακυβερνησία. Στο δικό μου Δήμο δεν υπάρχει αυτό. Οι υποψηφιότητες είναι πολύ λιγότερες, ίσως γιατί αισθάνονται ότι υπάρχει μια Δημοτική Αρχή που και έργο έχει κάνει, και κυρίως μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Για αυτό και ζητώ την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή.