Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενέργεια και λιμάνια
Gus Bilirakis στο Liberal

Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενέργεια και λιμάνια

Η χώρα μας έχει επιστρέψει στον επενδυτικό χάρτη και πλέον αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών.

Από την Pfizer, στην Tesla, έως τη Microsoft, την Αmazon Web Services  και την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC) το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ένα: Η χώρα μας βρίσκεται στο «μόνιτορ» μεγάλων επιχειρήσεων. Κάτι που προκύπτει και από το αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών που εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνιστικές διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.

Η πολιτική σταθερότητα, ο φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης και καταγραφής βιώσιμων και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε πρώτο επίπεδο οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία στην ελληνική αγορά, η οποία μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση ήρθε αντιμέτωπη με τη διεθνή κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, πλέον η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην έναρξη ενός νέου επενδυτικού και αναπτυξιακού κύκλου. Στο «πόκερ» επενδυτών που διαδραματίζεται, εταιρείες από τις ΗΠΑ παίζουν κομβικό ρόλο.

Για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας σε πολιτικό, γεωπολιτικό και επενδυτικό επίπεδο, ο Γερουσιαστής και μέλος του «House Committee on Energy» στις ΗΠΑ, Gus Bilirakis μιλάει στο Liberal.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

-Κύριε Γερουσιαστά, ποιά η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;

Ως συνιδρυτής του «Congressional» της Ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας, είμαι περήφανος που συνέταξα τη νομοθεσία για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που πλέον αποτελεί νόμο. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με στόχο να αυξήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ως μέρος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει την αξιοποίηση «assets» και ενεργειακών πηγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τις συγκεκριμένες χώρες, περιλαμβάνοντας και τις δραστηριότητες για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Αυτό δεν αποτελεί μόνο μοχλό ανάπτυξης, αλλά και έναν παράγοντα σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

-Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται πως διανύουν μια σημαντική περίοδο. Να περιμένουμε επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας.

Έχω εργαστεί συστηματικά για να βελτιώσουμε αυτές τις προοπτικές. Γνωρίζω πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών στις ΗΠΑ για τα ελληνικά λιμάνια και θεωρώ πως αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί στην υλοποίηση επενδύσεων.

- Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας φαίνεται πως αποτελούν στρατηγική επιλογή. Βλέπεται ενίσχυση αυτού του ενδιαφέροντος για παρόμοιες τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων;

Ναι, θεωρώ πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Θεωρώ πως ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Ρ. Πάιατ και η προηγούμενη προεδρία έκαναν σημαντική δουλειά στην ενίσχυση των σχέσεων. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για ελληνικά λιμάνια, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης και ναυπηγεία, όπως της Ελευσίνας, αποτελούν σημαντικές αποδείξεις του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Και για τις δύο επενδύσεις έχω προσωπικά πιέσει προκειμένου να γίνει η χώρα παράγοντας σταθερότητας. Η προεδρία Μπάιντεν έχει εξαιρετική ευκαιρία να συνεχίσει τις επενδύσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

-Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον σχεδιασμό που υπάρχει στην Ουάσινγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Υποστηρίζουμε το δόγμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη και στους συμμάχους μας για να επωφεληθούμε όλοι. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως είδαμε ο Πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια πολιτική που ήταν προς όφελος της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της.

Οι ΗΠΑ πλέον θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, καθώς η τελευταία δείχνει πως αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στη διεθνή σκηνή.

Με την κατάσταση στην Ουκρανία εκτιμούμε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Πιστεύω πως η Προεδρία Μπάιντεν θα συνεχίσει την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις επιπτώσεις που υπάρχουν για τους ρωσικούς αγωγούς στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, η πρόσφατη κρίση στη διώρυγα του Σουέζ αποδεικνύει πως η εισαγωγή στην Ευρώπη υδρογονανθράκων από τη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη. Αυτό αποδεικνύει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν οι έρευνες και η παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μέσω αυτών μπορεί να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ θέλω να πιστεύω πως θα ενισχύσουν πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία για αγωγούς που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Αυτή είναι η βάση για την ενέργεια όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.