Ιλίου Αθηναγόρας: Ευκαιρία για την Εκκλησία να αποδείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων

Ιλίου Αθηναγόρας: Ευκαιρία για την Εκκλησία να αποδείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων

Το μήνυμα πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το σύνολο της Εκκλησίας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην παρούσα συγκυρία, στέλνει ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας. Εκτιμά ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος ιεράρχης να σταθεί απέναντι στην χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ωστόσο σημειώνει ότι αν αυτό συμβεί, τότε αποτελεί δουλειά της πολιτείας να επιβάλει την τήρηση των μέτρων.

«Οσοι κάνουν κάτι παράλογο νομίζω ότι είναι έκθετοι απέναντι την πολιτεία και τότε μπορεί αυτή να παρέμβει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Εξηγεί ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σε πλήρη συμφωνία με την κυβέρνηση, ενώ για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών δεν αποκλείει το άνοιγμα να συνδυασθεί και με SMS, δηλαδή όσοι θέλουν να εκκλησιαστούν, πρώτα να ενημερώνουν για αυτό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Στην ανακοίνωση της ΔΙΣ υπάρχει η παρότρυνση να γίνουν όλοι οι Ιεράρχες το παράδειγμα προς μίμηση στην τήρηση των μέτρων. Αν υποθέσουμε ότι κάποιοι Ιεράρχες επιλέξουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο και δεν ευθυγραμμιστούν με την απόφαση, η ΔΙΣ τι θα πράξει ;

Η παρότρυνση δεν αφορά μόνο τους Ιεράρχες, αφορά τόσο τους κληρικούς, όσο και τους λαικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση για το άνοιγμα των εκκλησιών κατά την εορταστική περίοδο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε. Κι όλα αυτά έγιναν μετά από πάρα πολλές προσπάθειες και συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τους λοιμωξιολόγους. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος από τους Ιεράρχες να πάει απέναντι. Διότι είναι ό,τι ζητούσαμε. Οι πληροφορίες από τους Ιεράρχες που έλαβαν το Δελτίο Τύπου είναι ότι εκφράζουν την ικανοποίησή τους γι’ αυτό που έχουμε πετύχει. Από το να έμεναν τελείως κλειστές οι εκκλησίες, γιατί αυτό θα έκαναν, αφού με τα εννέα άτομα δεν γίνεται δουλειά, τώρα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν νομίζω ότι θα πάει κανείς απέναντι. 

Το ρωτώ γιατί τις τελευταίες ημέρες, οι Μητροπολίτες Μεσογαίας, Κυθήρων και Νέας Σμύρνης εξέφρασαν δυσαρέσκεια τους απέναντι στις αποφάσεις της Πολιτείας, επομένως η Ιεραρχία θα καλέσει τους Μητροπολίτες. Τι θα συμβεί αν δεν ευθυγραμμιστούν και επιμείνουν να ανοίξουν τις εκκλησίες ;

Θεωρώ ότι ακόμη και όσοι αντιδρούσαν, πλέον, μετά και την χθεσινή απόφαση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, καθώς η αρχική τους ενόχληση σχετίζονταν με το όριο των εννέα εκκλησιαζομένων ανά ναό. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Κατ’ αρχάς οι ναοί είναι ανοιχτοί από σήμερα, ενώ οι λειτουργίες θα γίνουν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια. Οι άλλες λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μετά θα ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες, προκειμένου να μπορεί ο πιστός να πάει να ανάψει ένα κεράκι, να κάνει μια προσευχούλα και να φύγει, όπως, το εδώ και καιρό αίτημά μας, το οποίο ωστόσο δεν είχε ικανοποιηθεί. Υπάρχει μια πιθανότητα τα παραπάνω να συνδυασθούν και με SMS, δηλαδή όσοι θέλουν να πάνε σε εκκλησία να ενημερώνουν πρώτα για αυτό. Ελπίζω ότι κάπως έτσι θα γίνει. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΣ κάνει λόγο για «εμμονικές επιθέσεις δημοσίων προσώπων και μέσων, τα οποία επιχειρούν να μετατρέψουν την μάχη κατά του κορονοιού σε πόλεμο κατά του ανορθολογισμού της θρησκείας, αν και δεν έχει επισημανθεί συρροή κρουσμάτων εντός των Ιερών Ναών. Τι εννοείτε ;

Δεν βλέπετε όλους αυτούς που έβγαιναν συνέχεια στα κανάλια κι έλεγαν ανυπόστατα πράγματα ; Ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ότι τόσοι ιεράρχες έχουν πεθάνει, όταν αυτό έχει συμβεί μόνο σε έναν, για τη θεία κοινωνία, κ.ό.κ. Αυτές είναι εμμονικές ιδέες, είναι θέμα ιδεοληψιών ή ιδεολογημάτων. Όπως εμείς δεν επεμβαίνουμε στην επιστήμη των γιατρών και των λοιμοξιωλόγων, έτσι και αυτοί θεωρώ πως δεν έχουν τη θεολογική κατάρτιση για να μπορέσουν να καταλάβουν τι είναι εκκλησία και ότι η εκκλησία ταυτίζεται με την θεία κοινωνία. Χωρίς τη θεία κοινωνία, δεν υπάρχει Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ο μυστικός δείπνος παρατεινόμενος στους αιώνες. 

Συμπερασματικά εκτιμάτε ότι εισακούστηκαν οι θέσεις της Εκκλησίας από τον πρωθυπουργό ; 

Είχε ζητηθεί από τον μακαριότατο με την επιστολή που έστειλε εξ’ ονόματός μας στον κύριο πρωθυπουργό, να νομοθετηθεί το ένα άτομο ανά 15 τ.μ. σε κάθε ναό. Αυτό λέει η ΚΥΑ. Τώρα ξεκινάει από τα 25 μέχρι τα 50 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του ναού. Θεωρώ ότι εισακούστηκε η Εκκλησία από την Πολιτεία. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε έκθετο ούτε τον αρχιεπίσκοπο, ούτε τη Σύνοδο απέναντι σ’ αυτούς τους ολίγους που υπάρχουν μέσα και δημιουργούν τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τι θα συμβεί αν κάποιος από τους Μητροπολίτες δεν ακολουθήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου; 

Σας είπα από την αρχή ότι δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Και η μέχρι τώρα στάση της Ιεραρχίας σε όσους έχουν μια διαφορετική άποψη είναι η ανοχή. Τι μπορούμε να κάνουμε, να τους περάσουμε από δίκη; Αν κάνουν κάτι παράλογο νομίζω ότι είναι έκθετοι απέναντι την Πολιτεία και μπορεί αυτή να παρέμβει. Εμείς τι να κάνουμε; Δεν έχουμε δικαστικά μέσα τέτοιου τύπου.

Για να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταγγελία στη Σύνοδο, να γίνουν ανακρίσεις, δηλαδή μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία δεν ωφελεί κανέναν. Σημειωτέον ότι και αυτοί που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη, το πιστεύουν. Δεν το κάνουν για να αντιδράσουν στις αποφάσεις τις Ιεραρχίας, απλώς θεωρούν πως αυτό που υποστηρίζουν είναι καλύτερο απ’ ότιδήποτε άλλο.