Η… «αναδιάταξη της δεξιάς» και η απάντηση του Κυριάκου!

Η… «αναδιάταξη της δεξιάς» και η απάντηση του Κυριάκου!

Είχαν «σίγουρη» την Ομόρρυθμη και τους βγήκε από το πουθενά ο Κυριάκος. Τώρα ετοιμάζονται με τις ευλογίες των συνεταίρων τους στην κεντρική σκηνή της εξουσίας για τον  νέο «μεγάλο» σχηματισμό  της…  δεξιάς. Κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους, αδυνατούν να αντιληφθούν το πραγματικό τους μέγεθος. Θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τις προσωπικές τους αντιθέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή με τον μανδύα μιας δήθεν ιστορικής σύγκρουσης.

Προς το παρόν ας περιοριστούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο υποδοχής για όσους παλαιοκομματικούς θα «ανακαλύπτουν»  ότι δεν έχουν ρόλο στο νέο κόμμα που δημιουργεί ο Κυριάκος. Διότι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει δύο επιλογές: Είτε  θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, όπως αυτά που λειτουργούν στις κανονικές χώρες της Εσπερίας, είτε θα απορροφηθεί και στο τέλος θα συνθλιβεί από τις φατρίες ενός φθαρμένου και διεφθαρμένου κομματικού μηχανισμού.

Οι χτεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δύσκολο δρόμο. Είναι αρκετά έξυπνος για να αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι σαν να ετοιμάζεται για ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο, δίχως να φορά αλεξίπτωτο. Ο Κυριάκος είναι αρκετά ευφυής για να αντιληφθεί ότι δεν έχει γίνει στα ξαφνικά αποδεκτός μέσα σε λίγες εβδομάδες από ένα κομματικό κατεστημένο που τον μισούσε. Κι ότι θα χρειαστεί να αποδείξει ότι αυτός είναι πράγματι ο εκλεκτός.

Στους επόμενους μήνες κάποιοι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή τις προσωπικές τους αντιθέσεις με τον Κυριάκο. Θα μας πουν ότι αναβιώνει ο «πόλεμος» των «παραδοσιακών δεξιών» με την «οικογένεια Μητσοτάκη». Είναι αρκετά προβλέψιμοι. Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε μόνο γι' αυτούς! Συμπεριφέρονται σαν να είναι εξόριστοι πρίγκιπες ενός ανύπαρκτου Βασιλείου. Αν υπήρξε κάποτε Βασίλειο, έχουν φροντίσει οι ίδιοι να αφανιστεί…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιμετωπίσει τους Βαρόνους και τις Βαρονίες, επειδή ακριβώς είναι και ο ίδιος γόνος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας. Σε αντίθεση με την Ντόρα, μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την οικογενειακή του παράδοση και από τα βαρίδια που πιθανότατα του δημιουργεί αυτή και να γράψει την δική του προσωπική ιστορία. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Μπορεί να αντιμετωπίσει τους Βαρόνους, επειδή ξέρει καλά τους κανόνες του παιγνιδιού. Ξέρει τους Βαρόνους και τα όριά τους. Κυρίως, όμως, φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα γύρω του. Όσοι έπαιξαν το παιγνιδάκι τους στο συνέδριο της νεολαίας και με σκοπό να συνεχίσουν το παιγνίδι των σκιών, το έχουν ήδη αντιληφθεί.

Θα προσπαθήσουν να παίξουν και το τελευταίο τους χαρτί, εκείνο της αναδιάταξης των δυνάμεων της… κεντροδεξιάς! Το σχέδιο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Έχουν αποδείξει ότι στα σχέδια και στις προβλέψεις δεν τα πάνε καλά. Θα πρέπει, επίσης, να τους προβληματίσει το γεγονός ότι οι πραγματικοί τους πολιτικοί αντίπαλοι τους αντιμετωπίζουν με συμπάθεια. Έχουν τόσο τυφλωθεί από το μίσος που δεν μπορούν  να δουν καν αυτό…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]