Ίδια εικόνα, με διαφορετικές οπτικές από Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Ίδια εικόνα, με διαφορετικές οπτικές από Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το να παρακολουθούν οι άνθρωποι της αγοράς τα γεγονότα στο εξωτερικό και τις απόψεις όσων δραστηριοποιούνται στις ξένες κεφαλαιαγορές, είναι παραπάνω από απαραίτητο. Και αυτό, γιατί ειδικά στα χρηματιστήρια ισχύει το γνωστό ρητό “think globally, act locally”, δηλαδή να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να πράττουμε εγχώρια.

Έτσι επικοινωνώντας σήμερα με δυο συνεργάτες του ίδιου επενδυτικού οίκου, του ίδιου αντικειμένου, αλλά σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις εργασίας, ήρθα αντιμέτωπος με το ακόλουθο εύρημα. Οι δυο συνεργάτες είχαν σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις και απόψεις, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο ένας συνεργάτης εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια όλα τα ελληνικά χρηματιστηριακά road shows στη Wall Street και με τη σειρά του παρουσιάζει κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες στους θεσμικούς πελάτες του. Ο δεύτερος, εργάζεται στο “desk” της ίδιας επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο και από το γραφείο του και το τερματικό του έχουν περάσει μεγάλες εντολές αγοροπωλησιών ελληνικών μετοχών, εταιρικών ομολόγων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Ο συνεργάτης από τη Νέα Υόρκη, έχει μια θετικότατη εικόνα για την παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της χώρας, την οποία θεωρεί σαφώς αναβαθμισμένη. Μου εξήγησε πως η εικόνα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Η σαφέστατη στροφή της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει εκπλήξει τους πάντες. Στις ΗΠΑ θεωρούν πως έχουν να κάνουν με μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση χωρίς “μεν και αλλά”, απαγκιστρωμένη από τις πάγιες θέσεις αδελφικής συνεργασίας με τη Ρωσία, εστιασμένη στα κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ και με το Ισραήλ. Με μια κυβέρνηση που παρέχει απρόσκοπτα νέες υποδομές ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων.

Στο θέμα της οικονομίας, καταγράφουν θετικά τις ιδιωτικοποιήσεις, την είσοδο νέων επενδυτών στις υποδομές, τις επενδύσεις στην ενέργεια, την απεργιακή νηνεμία, την κοινωνική ηρεμία και τις οριακές αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των γνωστών οίκων. Το χρέος δεν είναι κάτι που τους απασχολεί ιδιαίτερα και εστιάζουν την επενδυτική προσοχή τους α) στο άνοιγμα του ενεργειακού τομέα, σε μια προσπάθεια απαγκίστρωσης από τη Ρωσία και συνεργασίας με Ισραήλ – Αίγυπτο και Κύπρο στην τουριστική ανάπτυξη και β) στην τουριστική ανάπτυξη. Βέβαια στο τέλος της εγκωμιαστικής του ανάλυσης, μου ανέφερε πως οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το γραφείο του Λονδίνου, “που είναι πιο κοντά στα πράγματα.”

Ο συνεργάτης από το Λονδίνο, έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και την οικονομία και η συνομιλία μαζί του μου άφησε μια ακόμα πιο πικρή γεύση, από αυτήν που ήδη έχω. Εκτιμά πως η αποστροφή απέναντι στο επενδυτικό ρίσκο που έχει αρχίσει να γίνεται διεθνώς ορατή, μαζί με την αβεβαιότητα του Brexit, είναι δυο παράγοντες που θα δράσουν ανασταλτικά στις κινήσεις των “London desks” στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Αντίθετα με την εικόνα του συνεργάτη της Νέας Υόρκης, η αποτύπωση της πεπραγμένων της κυβέρνησης, η ανακολουθία και οι επιλογές της έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Χρυσοβελώνη – Παπακώστα – Κουντουρά, αδυνατεί να πείσει για την ικανότητα της. Οι απολογισμοί και οι προβλέψεις των Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, διαψεύδονται καθημερινά. Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει, οι εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε ύπνωση. Οι προτάσεις για την επίλυση του τραπεζικού ζητήματος είναι νωθρές και οι όποιες δυναμικές ιδιωτικές κινήσεις μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών.

Στο Λονδίνο, δεν βλέπουν ιδιαίτερη επενδυτική διάθεση για την ελληνική αγορά. Κινούνται στις παραδοσιακές μετοχές που παρακολουθούν χρόνια, δηλαδή σε 5-10 εταιρίες με σταθερή ανάπτυξη, δυνατούς ισολογισμούς, καλή διοίκηση και προοπτικές. Εκτιμούν πάντως πως η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές θα λειτουργήσει σαν καταλύτης, αλλά θα χρειαστεί αυστηρή πιστοποίηση πως την επόμενη ημέρα πολλά θα αλλάξουν.

 

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.