Η Folli Follie και τα περίεργα παιγνίδια της εξουσίας

Η Folli Follie και τα περίεργα παιγνίδια της εξουσίας

H Folli Follie αποδεικνύεται ότι είναι αυτό που είχαμε επισημάνει από την αρχή: Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Όλοι το είδαν, με εξαίρεση την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αλήθεια, ούτε τώρα θα παραιτηθεί η διοίκησή της; Τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί;

Να θυμίσουμε τι έχει γίνει. Ένα επενδυτικό fund κατήγγειλε σημεία και τέρατα για την εταιρεία. Ότι ένα μεγάλο μέρος του τζίρου της ήταν ψεύτικο και ότι δεν είχε στο ταμείο της τα χρήματα που έλεγαν οι λογιστικές της καταστάσεις. Και τι συνέβη; Η μετοχή της εταιρείας συνέχισε να διαπραγματεύεται σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Οι χρηματιστηριακές αρχές, οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως αυστηρές σε άλλες περιπτώσεις (και δικαίως), σε αυτή ειδικά σφύριζαν αδιάφορα. Σαν να ήταν μία υπόθεση ρουτίνας! Ο πρόεδρος της ΕΚ δεν θεώρησε καν απαραίτητο να διακόψει το επαγγελματικό ταξίδι που βρισκότανε τις πρώτες κρίσιμες ημέρες.

Γιατί ειδικά στη Folli Follie αυτή η ανοχή; Κανονικά θα έπρεπε να ανασταλεί άμεσα η διαπραγμάτευση της μετοχής, μέχρι να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβαινε. Αντί γι'' αυτό οι συναλλαγές συνεχίστηκαν κανονικά και η διοίκηση της εταιρείας πήρε αρκετές αναβολές μέχρι τα στελέχη της να συσκεφθούν και να απαντήσουν στα σχετικά ερωτήματα. Στα οποία τελικώς και δεν απάντησαν επαρκώς.

Λέγεται ότι υπήρχαν στενές σχέσεις των ιδιοκτητών της FF με ισχυρά πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης. Ότι δέχτηκαν νομικές συμβουλές από γνωστό δικηγόρο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κυβέρνηση. Ακριβώς επειδή υπήρχαν αυτές οι φήμες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική. Να μοιράσει το καρπούζι δίκαια, να κάνει την δουλειά της. Όχι να είναι πιο αυστηρή με την FF. Αλλά να μην είναι και τόσο ανεκτική απέναντί της.

Το πόρισμα των ορκωτών μιλάει για πλασματικό τζίρο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και για «χαμένα» κεφάλαια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν τα λες και ψίχουλα! Το αποτέλεσμα της έρευνας εκθέτει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η παραίτηση Γκότση θα είναι μόνο το άνοιγμα της κατσαρόλας, έτσι για να φύγουν οι πρώτοι ατμοί.

Δεν είναι τα μοναδικά «πονηρά» στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Να θυμίσουμε ότι η Rothschild απέκτησε έναν ακόμη πελάτη στην Ελλάδα, μετά από το ελληνικό δημόσιο. Ανέλαβε για λογαριασμό των Αρχών την έρευνα για την Folli Follie. Παραιτήθηκαν πριν μία εβδομάδα. Τυχαίο; Αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσαν τις εισαγγελικές αρχές για το πρόστιμο «χάδι» που έβαλαν στην εταιρεία. Αλλά και πάλι δεν ενημέρωσαν εκείνες τις εισαγγελικές αρχές που ερευνούσαν το θέμα. Πως θα τελειώσει αυτή η υπόθεση; Απ'' ότι φαίνεται ο φάκελός της δεν έχει καν ανοίξει.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]